Zoekwoord
Een zoekwoord (ook wel keyword of zoekterm) wordt in een zoekopdracht gebruikt door gebruikers van zoekmachines. Zoekwoorden variëren van simpele en algemene woorden, tot specifieke en lange termen. Bij het uitvoeren van een zoekopdracht toont een zoekmachine een pagina met zoekresultaten, die antwoord geven op de zoekopdracht.
Bij SEA worden zoekwoorden gebruikt om op te adverteren. Bij SEO worden webpagina’s geoptimaliseerd voor een bepaald zoekwoord(en).
Er zijn veel verschillende soorten zoektermen, waar ook weer Engelse termen of andere termen voor worden gebruikt. We beschrijven hieronder de meest voorkomende termen.
Branded versus non-branded zoekwoorden
Een branded zoekwoord bevat de merknaam of bedrijfsnaam in de zoekopdracht. Hier vallen officieel ook afgeleiden zoals moedermaatschappijen of andere duidelijke merkintenties. Non-branded zoekwoorden zijn alle andere zoekwoorden en beschrijven vaak het klantprobleem (en juist jouw aanbod).
Branded: Vitesse
Unbranded: voetbalclub Arnhem
Long tail versus short tail zoekwoorden
De letterlijke vertaling maakt het al vrij duidelijk wat dit verschil precies is. Een long tail (lange staart) bestaat uit meer dan drie woorden en zijn daardoor meestal veel specifieker dan short tail zoekwoorden. Een short tail zoekopdracht bestaat uit drie of minder woorden.
Long tail: hoekbank
Short tail: grijze hoekbank met wasbare hoes
Bij het gebruik van long tail focus je niet specifiek op de zoekwoorden met de hoogste volumes (en hoge concurrentie), maar juist op een grote hoeveelheid zoekwoorden met weinig zoekvolume. Dit is weinig, maar wel relevant zoekvolume.
Geografische zoekwoorden
Hiermee worden zoekwoorden bedoeld die doelen op een bepaalde regio.
Een voorbeeld: SEA specialist Arnhem-Zuid.
Er zijn nog meer soorten zoals algemene zoektermen en termen die op bepaalde momenten trending of seizoensgebonden zijn en zoekwoorden per fase van de klantreis. Er zijn verschillende tools om zoekwoordenonderzoek te doen, die vind je hier.
Onze blogs over zoekwoorden
Eddie legt in zijn blog uit hoe je kunt achterhalen welke zoekopdrachten jouw doelgroep gebruikt en Martijn laat heel wat tools voorbijkomen die handig zijn voor zoekwoorden.