Een URL-structuur van een website kan om verschillende redenen wijzigen. In de meeste gevallen moet er dan een redirect ingesteld worden. Voor een zoekmachine is een URL namelijk een verwijzing naar een pagina, maar als een pagina via twee URL’s beschikbaar is, is er sprake van duplicate content.

Wat kunnen aanleidingen zijn?

Een URL-structuur kan wijzigen als er voor een nieuwe domeinnaam wordt gekozen of als er een typefout in een URL gecorrigeerd moet worden. Denk ook aan een website waar je zowel ‘www.website.nl’ als ‘website.nl’ kunt bezoeken.

Waarom is het belangrijk?

Iedere URL bouwt een autoriteit op. Naast het ongewenste duplicate content effect van meerdere url’s voor één pagina, is het ook wenselijk om de autoriteit van de pagina te behouden. Als je een oude url onbereikbaar maakt en de content verplaatst naar de nieuwe url, vergaat de autoriteit. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van een redirect.

Hoe werkt een redirect?

Een redirect leidt een bezoeker (direct) naar de juiste (eventueel nieuwe) pagina. Bovendien ‘vertelt’ een redirect aan een zoekmachine dat de pagina is verplaatst en geeft hierbij de soort verplaatsing aan en laat weten wat de nieuwe locatie is.

Welke soorten redirects zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten redirects. De meest voorkomende zijn de 301-redirect, die staat voor een permanente verwijzing en de 302-redirect, die staat voor een tijdelijke verwijzing.

Onze blogs over redirects

Alle soorten en meer informatie over redirects, vind je in de blog van Eddie: redirects: hoe en waarom. Ook laat Sjoerd het onderwerp aan bod komen, omdat redirects cruciaal zijn bij een redesign.