Naast de betaalde manier  van vindbaar zijn in de zoekmachine, kan een website op een natuurlijke manier in de zoekresultaten verschijnen. Dan hebben we het over organische zoekresultaten en SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization, wat zoekmachine optimalisatie betekent.

Waarom SEO?

Het begint bij de zoekbalk in Google. Je doelgroep is actief op zoek naar een bepaald product of dienst. Als jij dan de oplossing biedt, is SEO een interessant kanaal. Als jouw website namelijk organisch goed vindbaar is, vindt de doelgroep de oplossing bij jóu.

Met behulp van SEO zorg je dan ook dat een website beter wordt voor de doelgroep én voor de zoekmachine, met als uiteindelijke doel betere vindbaarheid op relevante zoekopdrachten.

Algoritme

Google maakt gebruik van algoritmes, waar door middel van veel verschillende factoren wordt bepaald welke zoekresultaten er worden weergegeven als iemand iets zoekt.

Google geeft haar precieze algoritme niet prijs, maar geeft gelukkig wel richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je organisch goed gevonden wilt worden. Er komen meerdere elementen bij kijken, zoals techniek, content en autoriteit.

Weergaven binnen de resultatenpagina

Als we het hebben over het gebruik van de zoekbalk, kan je uiteraard naar verschillende dingen zoeken, zoals een adres of afbeelding. Daarom zijn er ook verschillende weergaves binnen Google.

De meest voor de hand liggende is Google Search, de Nederlandse versie: Google zoeken. Je typt een zoekopdracht in de zoekbalk en er verschijnen (organische en betaalde) zoekresultaten. Hier zie je ook snippets terugkomen.

Bovendien horen andere vormen zoals Google Afbeeldingen, Google Video’s, Google Maps, Google Shopping, Google Nieuws, Google boeken, Google Vluchten en Google Financieel bij de weergaven binnen Google.

Onze blogs over SEO

Sjoerd schreef een blog over SEO voor webshops, Ralph geeft je tips over SEO tools en geeft 44 tips om je op weg te helpen tijdens een SEO doorlopend traject. Tot slot geeft Marijn advies hoe je op het gebied van SEO stappen kunt maken.