Negatives zijn zoekwoorden waar je jouw advertentie juist niet op wilt vertonen. Negatives worden ook wel uitsluitingszoekwoorden genoemd, omdat je woorden uitsluit van je campagne. Daardoor gebruik je alleen zoekwoorden die belangrijk zijn voor je (potentiële) klanten. Je advertenties zijn daardoor veel relevanter, waardoor je CTR hoger kan worden en daarmee is de kans weer groot op een  hogere kwaliteitsscore.

Een voorbeeld

Stel dat je een webshop met mode voor dames en tieners hebt, dan zijn negatives in dit geval zoektermen zoals ‘kleding voor kleuters’ en ‘kinderkleding’. Een ander voorbeeld zijn standaard woorden zoals ‘tweedehands’ of ‘gratis’, als jij een webshop hebt met enkel nieuwe producten.

Negatives bij display- of videocampagnes

Ook in het geval van display of video campagnes, kan je met negatives voorkomen dat je niet-gerelateerde sites target. Je kunt websites of vertoningen in mobile apps uitsluiten.

Typen negatives

Je kunt op verschillende manieren een zoekwoord uitsluiten. Je kunt kiezen uit breed zoeken, een exact zoekwoord of een zoekwoordgroep. De zoektypen werken wel anders dan standaard, omdat je synoniemen of meervouds- of enkelvoudsvormen nauwkeurig moet toevoegen als je ze wilt uitsluiten.

In het voorbeeld van de webshop, wil je niet vertoond worden op ‘webshop tweedehands kleding’. Dan kan je die term exact uitsluiten, maar dat voorkomt niet dat je weergegeven wordt op ‘ik zoek een webshop tweedehands kleding’. Als je nooit weergegeven wilt worden in combinatie met de term ‘tweedehands’ sluit je deze breed uit op deze manier: “tweedehands”.

Onze blogs over negatives

Fabian schreef een blog over onder andere het belang van zoektypen en negatives bij het opsplitsen van Google Shopping campagnes en in zijn blog over een Adwords analyse, laat hij zien hoe je er achter kunt komen welke woorden je moet toevoegen aan je campagnes of juist wilt uitsluiten.

Hier vind je een checklist voor SEA, zodat je niets vergeet bij de opzet van een campagne.