Binnen affiliate marketing is een merchant de zakelijke partij die adverteert. Een merchant wordt ook wel adverteerder genoemd. Een merchant adverteert op websites van affiliates (oftewel publishers). Tussen een merchant en affiliate zit een affiliatenetwerk.

Het advertentiemateriaal wordt geleverd door de adverteerder. Dergelijk materiaal kan bestaan uit banners, product feeds, deep links of ander beeldmateriaal. Wanneer er via een affiliate een verkoop of lead wordt gegenereerd ontvangt de affiliate een beloning.

Een voorbeeld

Een reisaanbieder wil meer mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in stedentrips. De reisaanbieder kan ervoor kiezen om zelf websites op te zoeken die gaan over stedentrips. Echter kost zowel het opzoeken als contact leggen en onderhouden met website eigenaren veel tijd. Daarnaast is het in sommige gevallen lastig om aan te tonen welke reis precies is gegenereerd door welke website.

Om dit proces van online adverteren makkelijker te maken kan de reisaanbieder zich als merchant aanmelden bij een affiliatenetwerk. Het affiliatenetwerk beschikt al over aangesloten websites (affiliates) die mogelijk interessant zijn en over de infrastructuur om advertentiemateriaal van een reisaanbieder aan te bieden en de gegenereerde sales via de verschillende affliates te kunnen doormeten.

Onze blogs voor merchants over affiliate marketing

Meer lezen over affiliate marketing? Ralph gaf in zijn blogs een handige inleiding over dit onderwerp en 5 redenen waarom je affiliate marketing wilt inzetten.