Een link of hyperlink is een klikbaar stukje tekst op een webpagina dat leidt naar een andere pagina of website. Links kunnen ook verwerkt worden in een ander object, zoals een afbeelding of button. Er zijn veel soorten links, zoals interne linkexterne link of betaalde link. Dit wordt gewoonweg met een link bedoeld: iemand linkt, zonder dat jij daar inspanning voor doet, naar jouw website. Dit is een natuurlijke, vaak kwalitatieve link die naar content op jouw website verwijst.

Een voorbeeld

Wij schrijven een blog over SEO-optimalisaties. Naast alle algemene tips, beschrijven wij de tools die je op SEO-gebied kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat een lezer direct aan de slag kan gaan, linken we naar een tool.
Dat ziet er zo uit:
Voorbeeld interne link
Als andere websites naar je verwijzen, bouw je een autoriteit op. Het bepaalt voor een groot deel hoe Google jouw website als autoriteit inschat. Idealiter wordt er op een natuurlijke manier naar elkaar gelinkt, omdat dat betekent dat mensen graag relevante en goede content willen delen. In de praktijk ziet dat er vaak anders uit, en dan is het stimuleren van extra linkjes een uitkomst. Als je dat inzet, hebben we het over linkbuilding.

Als een link niet meer werkt, worden dat dode linkjes of broken links genoemd. Je wordt dan verwezen naar een pagina die niet werkt of niet bestaat. Je krijgt dan een foutmelding te zien.

Lees hier meer over de andere soorten links, om de verschillen tussen alle soorten links te begrijpen: