Je kent het vast wel: na een zoekopdracht in Google klik je op een zoekresultaat maar dan: je moet wachten, wachten en nog eens wachten voordat je gewenste pagina laadt. Dan heb je te maken gekregen met het begrip laadtijd. Om te beoordelen of een website snel genoeg is, komt je daarom vaak met je gevoel al een heel eind. Toch is het goed om hier eens met behulp van een handige tool bij stil te staan.

De homepage is vaak de meest bezochte pagina, en als instappagina is de eerste indruk cruciaal. Vergeet alleen niet de specifiekere pagina’s, zoals een productpagina of blog. Dat kunnen namelijk ook instappunten zijn én je wilt ook dat die pagina’s snel (genoeg) laden.

Welke tools kan je gebruiken?

Er zijn veel verschillende tools die je kunt gebruiken om je laadtijd te achterhalen. Een tweetal veelgebruikte, goede en gratis tools zijn:

Een voorbeeld

Het woordenboek waar je nu uit leest bijvoorbeeld, scoort een 98 van de 100. Dit is op desktop, op mobiel ligt de score iets lager (75). Het voordeel van bovenstaande tools is dat je meteen de bijbehorende optimalisaties en aanbevelingen gepresenteerd krijgt.

Laadtijd

Blogs over dit onderwerp

Marijn geeft tips in zijn blog over Search Console, waar je meer van deze optimalisaties kunt vinden.