Kort geformuleerd staat GSR staat voor Galvanic Skin Response, oftewel: galvanische huidreactie. GSR is een biometrische onderzoeksmethode die door middel van het meten van detranspiratie, de reactie op stimuli meet. GSR werkt door middel van twee sensoren, die verbonden zijn aan twee vingers.

Doordat er veranderingen in de zweetklierproductie worden gemeten, kan de diepte van emoties achterhaald worden. Bij een sterke emotie worden er veranderingen in de zweetklierproductie geactiveerd, wat onbewust gebeurt. Daardoor is het mogelijk om de intensiteit van emoties in kaart te brengen.

De GSR wordt gebruikt om de sterkte van een emotie te achterhalen en er kunnen nog geen uitspraken gedaan worden over de emotie zelf. Het kunnen zowel positieve als negatieve emoties zijn.

In combinatie met andere onderzoeksmethodes, zoals eye-tracking of emotie analyse, is de GSR een perfecte onderzoeksmethode om de gemeten emoties te valideren. Er kan worden gekeken of de emoties intens genoeg zijn, om uitspraken over te doen. De GSR is een veelgebruikte onderzoeksmethode in een usability onderzoek.

Hier lees je meer over usability onderzoek.