Google Analytics is een gratis dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen, weer te geven en te analyseren. Google Analytics geeft onder andere inzicht in hoeveel mensen je website bezoeken en wat zij bekijken. Google Analytics kan inzicht geven in wat voor type content bezoekers interessant vinden en wat mogelijke knelpunten zijn.

Hoe werkt Google Analytics

Om Google Analytics te kunnen gebruiken dient er eenmalig een tracking code op de website geplaatst te worden. Nadat deze code is geplaatst worden de webstatistieken automatisch verzameld en weergegeven in Google Analytics. In dit blog legt Fabian de werking van Google Analytics uitgebreid uit.

De data

Er wordt veel data weergegeven in Google Analytics. Belangrijk is om de data op de juiste manier te interpreteren, zodat je hier de juiste conclusies en vervolgacties aan koppelt.

Een voorbeeld: een hoge bounce rate wordt vaak als negatief bestempeld terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Wanneer de websitebezoeker een antwoord op zijn vraag heeft gevonden is hij immers geholpen, en snel ook. Over het sturen op de juiste data heeft Eddie dit blog geschreven.

Analyses maken

Naast deze inzichten is het ook mogelijk om diepere analyses van webstatistieken te maken. Denk aan een vergelijking van bepaalde statistieken over een langere periode of afgezet tegen dezelfde periode vorig jaar. Deze analyses vormen ook input om je website te verbeteren.

Dashboards

Om zelf in een oogopslag inzicht te krijgen in je belangrijkste KPI’s of om die inzichten juist gemakkelijk te delen met collega’s kun je dashboards aanmaken. In deze dashboards kun je widgets plaatsen van de belangrijkste KPI’s. Handig is dat de dashboards periodiek gemaild kunnen worden naar jezelf of naar collega’s.

Onze blogs over Google Analytics

Meer lezen? Wij schreven: