Een affiliate (wordt ook wel publisher genoemd) is iemand die een online medium bezit, zoals een website of social media kanaal. Een affiliate kan via een affiliatenetwerk merchants (worden ook wel adverteerders genoemd) promoten en zo geld verdienen.

Een affiliate kan zich aanmelden bij een affiliatenetwerk. Grote netwerken in Nederland zijn TradeTracker, Daisycon en Awin. Zo’n netwerk zorgt voor de faciliteiten als het gaat om bijvoorbeeld het doormeten van sales of leads, maar ook om affiliates en merchants bij elkaar te brengen.

Een voorbeeld

Stel dat je een reisblog hebt waarop je schrijft over je reizen en mooie bestemmingen. De laatste blog gaat over de stedentrip naar Rome die je onlangs hebt gemaakt. Als affiliate kun je ervoor kiezen om in deze blog een link of aanbieding van een merchant, in dit geval een reisaanbieder die ook een stedentrip naar Rome aanbiedt, te plaatsen. Niet alleen een reisaanbieder, maar ook een link naar bijvoorbeeld een webwinkel die boeken verkoopt met tips over de stedentrip kan interessant zijn. Wordt er via jouw website een reis geboekt of een boek verkocht, dan ontvang jij als affiliate een beloning.

Lees hier alles over affiliate marketing.