Customer life cycle campagnes zijn campagnes vanuit de visie dat een aankoopproces uit bepaalde fases bestaat en dat een (potentiële) klant zich door bepaalde fases beweegt voordat er een aankoop wordt gedaan. Een customer life cycle campagne richt zich erop dat de interactie en communicatie moet aansluiten bij de fases waarin een (potentiële) klant zich bevindt.

Een voordeel van e-mail campagnes gericht op de customer life cycle is dat de dialoog met de (potentiële) klant volledig wordt afgestemd op de fase waarin zij zich bevinden en er kan gericht worden ingezet op bepaalde doelen zoals werving of klantbehoud.

Een voorbeeld

Stel dat iemand zich aan het oriënteren is op een nieuwe laptop. In de allervroegste oriëntatiefase zal er behoefte zijn aan het gehele spectrum: wat zijn mijn wensen en eisen en welke merken en type laptops kunnen daaraan voldoen? Wanneer de laptop eenmaal is gekocht kan de interactie toegespitst worden op het gebruik (“ken je de functionaliteiten X al”) en op upselling (denk aan een aanbieding voor een bepaalde software). In zo’n latere fase zou zo’n productvergelijking, die in de oriëntatiefase interessant was, niet meer relevant zijn.

Blogs over de customer cycle campagne

Kay schreef een blog met 10 tips om te starten met e-mail marketing en Daniëlle laat zien waar je rekening mee moet houden wanneer je e-mail marketing voor B2B inzet en neemt dit onderwerp hierin mee.