Conversie kunnen we als volgt omschrijven:
“Een vooraf gedefinieerd doel, of set van doelen, dat door de bezoeker bereikt wordt.”

Conversie komt van het Engelse woord conversion en gaat in de internetmarketing om het ‘veranderen’ van een bezoeker die nog geen doel heeft bereikt, naar een bezoeker die simpelweg een doel heeft bereikt. Een doel is een vrij vaag begrip en is voor iedere website anders. Mogelijke voorbeelden van conversiedoelen zijn:

  • Aankoop (bijv. in een webshop)
  • Contactformulier ingevuld (bijv. bij een offerte)
  • Een download (bijv. een brochure)
  • Afkijken filmpje (bijv. een film trailer)
  • Klik op een knop (call-to-action)

Hoe definieer je een conversie

Het belangrijkste aspect van een conversie is het bepalen van welke doelen een gebruiker voltooit. Bij een webshop is dat vaak simpelweg het voltooien van een aankoop. Bij een autodealer ligt dat vaak iets genuanceerder. Een proefritaanvraag heeft hoge kans tot resulteren in een aankoop en heeft dus een bepaalde waarde. In mindere mate een brochure over een autotype downloaden ook.

Zelfs reparatie- en APK-aanvragen zijn belangrijke contactmomenten en die representeren een bepaalde waarde, evenals het bestellen van winterbanden inclusief montage in de webshop. Bij vele andere bedrijven is het invullen van een (uitgebreid) contactformulier, waarop diverse informatie wordt achtergelaten, ook een belangrijk conversiedoel omdat ze daarmee prospects kunnen benaderen.

Harde en zachte conversies

Conversies kunnen we onderscheiden in harde en zachte conversies. Een harde conversie is een conversie die direct bijdraagt aan het bedrijfsresultaat en/of de omzet. Denk aan een transactie. Een harde conversie levert vaak een nieuwe klant op.

Een zachte conversie is een conversie die niet direct bijdraagt aan het bedrijfsresultaat en/of omzet. Wel geven zachte conversies een indicatie dat bezoekers bovenmatig geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Blogs over conversies

Rien heeft een uitgebreid blog geschreven over conversies, conversie optimalisatie en relevante traffic genereren en Fabian schetst de basis van conversie optimalisatie.