Met conversie attributie ken je een procentuele waarde toe aan de volgorde waarin interactie met de klant is geweest. Op die manier kan je het online marketing budget goed verdelen onder de kanalen die bijdragen aan een sale. Er zijn verschillende soorten attributie modellen.

Een voorbeeld hiervan is last click. Er wordt dan alleen naar het laatste kanaal gekeken voor het doen van een conversie. Het zorgt dan ook in veel gevallen voor een onterechte onderwaardering van andere kanalen.

Een ander model is het lineaire model. Hierbij is de volgorde van kanalen van belang. Hoe dichter het kanaal bij het punt van conversie ligt, hoe meer aandeel dit kanaal wordt toegekend.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van klantgedrag kan zijn:

Kanaalverloop conversie

Bovenstaand voorbeeld toont dat er zes verschillende momenten zijn geweest waarop een bezoeker de website bezocht voordat een sale plaatsvond. Tijdens het laatste, directe, bezoek deed de bezoeker een aankoop. Door conversie attributie toe te passen, voorkom je dat jouw organisatie denkt dat direct verkeer het beste verkeer is en andere kanalen te verwaarlozen zijn. Er heeft immers een heel proces plaatsgevonden wat heeft meegeholpen aan het feit dat de bezoeker als direct bezoek terug kwam én klant is geworden. Met conversie attributie zorg je dus dat je waarde geeft aan de ondersteunende interacties.

Onze blogs over attributiemodellen

Er zijn tal van verschillende conversie attributie modellen beschikbaar en voor elk is wel wat te zeggen. Eddie heeft hier een tijd geleden een interessant blog over geschreven, met nog meer verdieping over conversie attributie.