Bij affiliate marketing adverteert een merchant (adverteerder) bij een affiliate (publisher). Zorgen deze advertenties voor een klant of een lead, dan ontvangt de affiliate een commissie. Dit is vaak een percentage van de verkoopprijs van het verkochte product. Het kan ook een vast bedrag per lead zijn. Wordt er niets verkocht, dan betaalt de adverteerder niets.

Een potentiële affiliate is geïnteresseerd in hoeveel omzet hij kan behalen via een affiliate programma van een adverteerder. De adverteerder met de beste commissie zal hoogstwaarschijnlijk de strijd om de belangrijkste positie winnen. De meeste affiliates zullen voor de vergelijking van adverteerders, de vergoeding terugrekenen naar een eCPC.

Een voorbeeld

Stel: er zijn drie aanbieders met verschillende commissievoorwaarden, dan zal een affiliate de beschikbare metrics doorrekenen naar een eCPC. Indien bepaalde cijfers niet beschikbaar zijn, kan het zijn dat de affiliate fictieve getallen gebruikt of een testperiode gebruikt om data te vergaren. Uiteindelijk komt er onderstaande rekenvoorbeeld uit om de verschillende aanbieders te vergelijken:

Aanbieder A Aanbieder B Aanbieder C
Aantal kliks 200 200 200
Conversiepercentage 3,5% 2,0% 0,5%
Aantal conversies 7 4 1
Commissie € 10,00 € 15,00 € 50,00
Omzet uit bezoekers € 70,00 € 60,00 € 50,00
eCPC € 0,35 € 0,30 € 0,25

Wat je hierin ook kunt zien is dat niet per se de hoogste vergoeding de strijd om de positie hoeft te winnen. Uiteindelijk telt ook het conversiepercentage mee in wat een affiliate betaald krijgt. Factoren als naamsbekendheid, conversiefunnel op de website, prijsstelling en aanbod zijn hierin belangrijk.

Blogs over de commissie

Lees hier meer over dit onderwerp in de blog van Marijn: Hoe kun je het affiliate kanaal verbeteren en uitbouwen? en hier lees je alles over affiliate marketing.