De canonical tag (oftewel ‘rel canonical’) is in te zetten voor het gebruik van canonicalisatie (canonicalization). Als je canonicalisatie, zeker bij webshops, niet goed toepast krijg je te maken met duplicate content. Elke pagina, afbeelding of video op een website, moet een unieke URL hebben. Met name bij categorieën en filters in webshops, kan dit nog weleens fout gaan.

Een voorbeeld

Om het wat beter te begrijpen, zullen we een voorbeeld geven. Stel je voor, je hebt een website met chocoladebonbons. Je website heeft een categoriepagina www.pure-chocola.nl/bonbon/ en je geeft de optie om de bonbons te filteren op unieke vormen. Een filter creëert bijvoorbeeld de link www.pure-chocola.nl/bonbon/rond/. Deze filterpagina heeft voor de zoekmachine min of meer dezelfde content als www.pure-chocola.nl/bonbon/. Om dit tegen te gaan plaats je het attribuut rel=”canonical” in de <head> van deze filterpagina www.pure-chocola.nl/bonbon/rond/. Dit doe je met het volgende stukje code <link rel=”canonical” href=”www.pure-chocola.nl/bonbon/”/>.

Voordeel: je webshop krijgt zo een optimale gebruikerservaring voor zowel de bezoeker als de zoekmachine!

Onze blogs over canonical tags

Meer over canonical tags en bonbons lezen? Sjoerd schreef over dit onderwerp een blog, waarin hij het stap voor stap uitlegt en je praktische voorbeelden geeft.