Een bestemmingspagina, instappagina en landingspagina worden vaak door elkaar gehaald. In combinatie met de Engelse termen, maakt dat het nog ingewikkelder.

Google geeft aan: een bestemmingspagina is een pagina waar gebruikers terechtkomen nadat ze op een advertentie hebben geklikt. In de praktijk wordt hier vaak het begrip landingspagina voor gebruikt.

Een bestemmingspagina wordt vaak aangeduid als de pagina waarop een bezoeker binnenkomt. Dat is meestal de homepage, maar dat kan bijvoorbeeld ook een categorie- of productpagina zijn. Dat websitebezoek kan voortkomen uit een zoekopdracht in Google, vanaf social media of na het klikken op een banner. Voor betaalde marketing inspanningen, zoals een betaald zoekresultaat of banner, wordt vaak een speciale pagina gemaakt waarop de bezoeker binnenkomt. Dan heet het een landingspagina (of landing page).

Ondanks het minimale verschil worden beide pagina’s ook wel aangeduid als instappagina (entrance page), omdat het landen op een eerste pagina vanzelfsprekend het begin van een website bezoek – en hopelijk een klantreis – is.

Onze blogs over bestemmingspagina’s

Marijn schreef een blog over rapporten in Google Analytics, waarbij hij bij ‘contentmarketing’ aangeeft wat het belang van een bestemmingspagina is.