Een backlink is een link die je krijgt van een andere website of, nog specifieker: een andere domeinnaam. Een backlink wordt ook vaak een inbound link genoemd. In principe kan er op een natuurlijke manier gelinkt worden, maar in de praktijk wordt hier vaak linkbuilding voor ingezet, om aan de autoriteit (en daarmee aan je ranking in de zoekresultaten) te werken.

Een voorbeeld

Stel je hebt een nieuwsartikel geschreven op je website. Een frequent blogger bezoekt jouw website en vindt het artikel erg interessant. De blogger krijgt spontaan inspiratie voor een eigen artikel en haakt op jouw onderwerp in, in zijn of haar eigen blog. De blogger verwijst in het blog naar jouw artikel, omdat hij of zij daar informatie uit heeft gehaald en om de lezer te verwijzen naar het oorspronkelijke artikel voor bijvoorbeeld meer informatie. Degene die het oorspronkelijke artikel schreef, ontvangt zo een backlink (of inbound link) en de blogger geeft een externe link (outbound) link.

Een deeplink is een link naar een pagina binnen een website. Dit kan bijvoorbeeld een product zijn van een webshop. Een deeplink komt vaak van een andere website af, als bijvoorbeeld een enthousiaste blogger haar favoriete shampoo wil laten zien. Een lezer van de blog komt middels een deeplink direct bij de specifieke shampoo terecht. Een deeplink is een vorm van de backlink.

Hier lees je meer over alle soorten links.