Een van de belangrijkste factoren in het algoritme van een zoekmachine, is de online autoriteit van een website. Eenvoudig geformuleerd wordt dit bepaald aan de hand van de hoeveelheid kwalitatieve links die naar een website verwijzen. Het verkrijgen van linkjes naar je website kan een best intensief proces zijn, maar het heeft enorm veel effect op de langere termijn.

Eigenlijk werkt het net als een ‘offline’ autoriteit. Wanneer je ergens goed in bent of veel kennis over hebt, heb je vaak een bepaald aanzien. De waarde die een ander aan je toekent stijgt, oftewel: je autoriteit krijgt een boost. Dit is ook de wijze waarop een zoekmachine kijkt naar een website op autoriteit gebied. Voor bijvoorbeeld Google, is het feit veel sterke autoriteiten naar je verwijzen, een indicatie dat je zelf ook een waardige autoriteit bent op een bepaald gebied.

In combinatie met de content op je website en de techniek die ervoor zorgt dat Google zijn weg vindt, is je plaats in de organische zoekresultaten bepaald. Genoeg reden dus om te zorgen dat je online autoriteit groeit en je daarmee een prominentere (en waarschijnlijk rendabelere) plaats te geven.

Meetbaarheid van autoriteit

Online autoriteit is meetbaar. Er zijn verschillende tools waarmee gekwantificeerd kan worden welke autoriteit je hebt en hoe dit in relatie staat tot het linkprofiel en de concurrentie. Goede tools om dit te visualiseren zijn onder andere: MajesticSEO of MOZ Open Site Explorer.

Een voorbeeld

Louis van Gaal autoriteit

In bovenstaande afbeelding is de online autoriteit van DutchCowboys te zien, gegenereerd door MajecticSEO. Hierbij valt het onderscheid op dat wordt gemaakt tussen Trust Flow en Citation Flow. De Trust Flow wordt gebaseerd op het aantal kwalitatieve verwijzingen van sterke autoriteiten naar jouw domein. De Citation Flow heeft vooral betrekking op het aantal verwijzingen gericht op de gehele website.

Onze blogs over autoriteit

Kay geeft in een blog 10 tips om je te helpen met het verkrijgen van linkjes en schreef ook over het sturen van persberichten, als onderdeel van linkbuilding.