Een affiliatenetwerk is een schakel tussen de adverteerders en de affiliates. Het netwerk faciliteert affiliate marketing. Het zorgt voor de juiste afhandeling van de betalingen aan de affiliates en het doormeten van geplaatste verkopen en leads. Ook kunnen adverteerders hun promotiemateriaal bij een affiliate netwerk beschikbaar stellen. Affiliates kunnen dit materiaal vervolgens daar ophalen.

Het doormeten van sales, traffic of leads is van belang om bijvoorbeeld de juiste commissies toe te kunnen kennen. Doormeten gebeurt in de meeste gevallen door het plaatsen van een conversiepixel. Bekende affiliatenetwerken in Nederland zijn: Tradetracker, Awin, Tradedoubler en Daisycon.

Er zijn bepaalde netwerken die gespecialiseerd zijn in bepaalde branches of de focus hebben op bepaalde expertises. Dit zorgt ervoor dat er voor zowel adverteerders als affiliates veel relevante aanbieders op één plek kunnen zijn.

Eigen affiliatenetwerk

Er zijn ook adverteerders die hun eigen netwerk opzetten zodat alles intern opgezet kan worden en er geen extra commissie aan het affiliatenetwerk afgedragen hoeft te worden. Adverteerders met een eigen netwerk zijn bijvoorbeeld Bol.com en Wehkamp. Een dergelijk eigen programma wordt vaak een ‘partnerprogramma’ genoemd.

Een voorbeeld

Stel, een reisaanbieder wil meer mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in stedentrips. De reisaanbieder kan ervoor kiezen om zelf websites op te zoeken die gaan over stedentrips. Echter kost zowel het opzoeken als contact leggen en onderhouden met website eigenaren veel tijd. Daarnaast is het in sommige gevallen lastig om aan te tonen welke reis precies is gegenereerd door welke website. Om dit proces van online adverteren makkelijker te maken, kan de reisaanbieder zich als merchant aanmelden bij een affiliatenetwerk. Het affiliatenetwerk beschikt al over aangesloten websites (affiliates) die mogelijk interessant zijn en over de infrastructuur om advertentiemateriaal van een reisaanbieder aan te bieden en de gegenereerde sales via de verschillende affiliates te kunnen doormeten.

Hier lees je alles over affiliate marketing.