Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij merchants (adverteerders) hun affiliates (publishers) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd.

Als merchant betaal je dus alleen wanneer er een prestatie is geleverd. Deze prestatie en de daarbij horende vergoeding bepaal je als adverteerder zelf. In veel gevallen is er in deze samenwerking nog een derde partij aanwezig, zoals een affiliatenetwerk, dat voor de faciliteiten zorgt.

Affiliatenetwerk

Een affiliatenetwerk is een schakel tussen de merchant en de affiliates. Het netwerk faciliteert affiliate marketing. Het zorgt voor de juiste afhandeling van de betalingen aan de affiliates en het doormeten van geplaatste verkopen en leads.

Hoe werkt affiliate marketing

Een affiliate kan gebruikmaken van het promotiemateriaal dat beschikbaar is gesteld door de merchant. De affiliate kan dit vinden binnen het betreffende affiliatenetwerk. Advertentiemateriaal kan bestaan uit banners, productfeeds, deeplinks of ander beeldmateriaal. In principe kiest de affiliate wat het beste past en werkt bij zijn of haar websites of concepten. Zodra potentiële klanten op de website van de affiliate via het advertentiemateriaal naar de website van de adverteerder gaan, dan wordt er een cookie geplaatst. Deze wordt gekoppeld aan een behaalde conversie en door het affiliatenetwerk toegekend aan de affiliate. De vergoeding wordt bepaald op basis van de afgesproken commissies.

Een voorbeeld

Thijs is op zoek naar een koffer voor de zomervakantie. Hij start zijn zoektocht in Google en gaat op zoek naar een geschikte koffer. Na wat speurwerk komt de bezoeker terecht op WelkeKoffer.nl, waarop hij informatie vindt over Samsonite koffers. “Super handig”, denkt Thijs, “dit is wat ik zoek”; waarna hij via de button in de webshop van de adverteerder terecht komt (de cookie is geplaatst). Hier koopt Thijs zijn koffer en door de tracking wordt de commissie over de verkoopprijs toegewezen aan WelkeKoffer.nl.

Note: WelkeKoffer.nl is een affiliate website in beheer van Pure.

Onze blogs over affiliate marketing

Meer lezen over affiliate marketing? Ralph gaf in zijn blogs een handige inleiding over dit onderwerp en 5 redenen waarom je affiliate marketing wilt inzetten. Marijn vulde dit aan met de blog: hoe kun je het affiliate kanaal verbeteren en uitbouwen? en Arnoud schreef specifiek over affiliate marketing in de travelbranche.