Het Google Search Console is een onmisbaar voor alle websitebezitters. Naast informatie en inzichten geven de tools ook de mogelijkheid om te communiceren met Google. Pure gebruikt de Google Search Console om trends, kansen en oplossingen te ontdekken om online prestaties te verhogen.

Stap 1. Search Console Account aanmaken

Na het inloggen met je Google Account bezoek je https://www.google.com/webmasters/tools/home. Op dat moment ben je al de bezitter van een Google Search Console, zij het dat dit nog niet functioneert. Op het eerste scherm dien je jouw domeinnaam op te geven. Dubbelcheck dit, want deze domeinnaam krijgt toegang tot de Google Search Console. Achteraf wijzigen kan niet.

Welkom bij GWT

 

Stap 2. Verificatie

Uiteraard kan je niet zomaar een domeinnaam toevoegen aan je Google Search Console. Er zijn een aantal opties ter verificatie. Google geeft de voorkeur aan het downloaden en op de website plaatsen van een bestand. Voor de standaardmethode is wel wat technische kennis of hulp nodig om het bestand op de webhosting te plaatsen. Er zijn echter ook andere methoden, zoals de koppeling via een bestaand Google Analytics account. Daarvoor dien je uiteraard wel Google Analytics aangemaakt te hebben. Deze koppeling kan enkel via de asynchrone code en die wordt niet in het voorbeeld aangegeven.

Google Webmaster tools verificatie

De stappen van de aanbevolen methode zijn helder. Download het bestand, plaatst dit in de root van de website of laat dit doen door de websitebeheerder. Nadat het bestand geplaatst is controleer je dit door op de gegeven URL te klikken. Is het beeld als onderstaand, dan is alles correct.

Google Webmaster tools verificatie via bestand

Klik nu op de rode knop “VERIFIËREN”.

Stap 3. Google Search Console is geactiveerd

Je bent nu klaar. Er volgt een melding op je beeldscherm met “Gefeliciteerd. U heeft geverifieerd dat u de eigenaar bent van <domeinnaam>.”, en daaronder de optie “Doorgaan”.
Klikken op die link zorgt ervoor dat je in Google Search Console zit. Deze kan nu nog leeg zijn, maar zal zich naar verloop van tijd vullen met informatie en mogelijk meldingen van Google. Lees ook hoe je andere personen toegang verleent tot jouw Google Search Console.

Google Webmaster tools account aangemaakt