Inzicht verkrijgen en kansen ontdekken voor je website? Dan is Google Search Console een onmisbare tool. Voordat je met Google Search Console aan de slag kan, heb je een Google account nodig. Als je deze niet hebt, volg dan onze handleiding ‘Google account aanmaken‘. Is je Google account gereed? Ga dan verder met onderstaande stappen. Kijk je liever? Onderaan deze handleiding is een video te vinden.

Stap 1: Search Console account aanmaken

Na het inloggen met je Google Account ga je naar https://search.google.com/search-console/. Je zult zien dat je al over een Search Console account beschikt, maar deze functioneert op dit moment nog niet. Op het eerste scherm dien je het propertytype te selecteren. Maak je gebruik van subdomeinen en wil je deze meenemen binnen het account? Kies dan voor de ‘Domein’ propertytype. Bij het gebruik van één URL-voorvoegsel waarbij alle URLs binnen de website dezelfde protocol hebben, kun je kiezen voor de property ‘URL-voorvoegsel’. Achteraf wijzigen kan niet, dus dubbelcheck van welke optie je gebruik maakt en of de domeinnaam die je opgeeft juist is.

google search console aanmaken stap 1

Stap 2: verificatie

Uiteraard kan je niet zomaar een domeinnaam toevoegen aan je Google Search Console. Bij het kiezen van de propertytype ‘URL-voorvoegsel’ biedt Google een aantal opties ter verificatie. Hierbij geeft Google de voorkeur aan het downloaden en op de website plaatsen van een HTML-bestand. Hiervoor is wel enige technische kennis of hulp nodig om dit bestand binnen de webhosting te plaatsen. Er zijn echter ook andere methoden, zoals de koppeling via een bestaand Google Analytics account. Hiervoor moet je natuurlijk wel Google Analytics aangemaakt hebben. Deze koppeling kan enkel via de asynchrone code en die wordt niet in het voorbeeld aangegeven.

google search console aanmaken stap 2

De stappen van de aanbevolen methode zijn helder. Download het bestand, plaatst dit in de root van de website of laat dit doen door de websitebeheerder. Nadat het bestand geplaatst is, kan je vanuit Search Console de controle uitvoeren door op ‘Controleren‘ te klikken.

Voor meer uitleg en informatie over de verificatiemethoden ga je naar https://support.google.com/webmasters/answer/9008080/.


Google Search Console is nu geactiveerd! Het kan enige tijd duren voordat de data en informatie wordt aangevuld, dus schrik niet als je na het aanmaken nog niet direct inzichten hebt. Wil je Pure toegang verlenen tot jouw Google Search Console property? Volg dan de handleiding ‘Pure toegang verlenen tot Google Search Console‘.

Google Search Console account aanmaken + verifiëren – Een Pure Handleiding