Google Analytics biedt veel inzichten in bezoekersgedrag uit diverse kanalen. Deze inzichten helpen Pure om meer uit internet marketing te halen. Om die reden vraagt Pure altijd toegang tot het Google Analytics account. Dit doen wij nooit door om jouw inloggegevens te vragen. Liefst hebben wij dat ons e-mailadres toegevoegd wordt aan jouw Google Analytics account. Op die manier behoud jij altijd de controle over het account, maar kunnen wij wel meekijken of, indien gewenst, enkele aanpassingen doorvoeren.
Heb je nog geen Analytics? Klik dan hier voor de handleiding om een account aan te maken.

Stap 1. Naar beheerder instellingen

Log in op je Google Account waarmee je Google Analytics beheerdersrechten (admin) hebt. Het account waarmee je Google Analytics hebt aangemaakt heeft die rechten. Je komt dan in een scherm als onderstaand. Mogelijk staan in jouw overzicht meerdere profielen. Dat is pas in stap 2 relevant. Voor nu klik je op ‘Beheerder’ bovenin het scherm.

Google Analytics beheerder

Stap 2. Gebruikersbeheer

Nadat je gekozen hebt voor ‘Beheerder’ kom je in een overzicht met diverse opties. Kies hier eerst het juiste account in de eerste kolom en selecteer “Gebruikersbeheer” Daar kunnen de juiste rechten toegekend worden. De onderliggende niveau’s kennen ook gebruikersbeheer. Kies voor een dieper niveau van toegang als niet alles toegankelijk hoeft te zijn. Voordeel van toegang op accountniveau is dat ook filters, etc. toegevoegd kunnen worden op hoger niveau. Denk bijvoorbeeld aan uitsluiten van IP’s of toepassen van spamfilters.

Stap 2 Naar gebruikersbeheer Google Analytics

Stap 3. Rechten toekennen aan een nieuwe gebruiker

Gebruikers zijn in Google Analytics altijd e-mailadressen. Indien je Pure toegang wilt geven, dan dient “webanalytics@pure-im.nl” toegevoegd te worden in het veld onder “Rechten toevoegen voor”, zoals hieronder afgebeeld.

Google Analytics rechten toevoegen

Vervolgens zijn er vier opties voor toegekende rechten:

  • Gebruikers beheren – Deze rechten staan toe om rechten van andere gebruikers te wijzigen en nieuwe gebruikers toe te voegen. Dit heeft Pure niet nodig.
  • Bewerken – Met deze rechten kan Pure wijzigingen in het account aanbrengen. Denk aan toevoegen van een profiel, toevoegen doelen, etc.. Dit is nodig wanneer besproken is dat Pure zaken in Google Analytics zal instellen/inrichten.
  • Samenwerken – Informatie kunnen inzien, maar ook informatie kunnen delen met andere gebruikers van dit Google Analytics account.
  • Lezen en analyseren – Dit niveau staat enkel toe Google Analytics data in te zien. Oftewel, het minimale toegangsniveau.

In de meeste gevallen heeft Pure voldoende aan ‘Lezen en Analyseren’ toegang. Echter, toestemming tot ‘Bewerken’ zal zorgen dat wij eventueel kleine zaken kunnen toevoegen. Het spreekt voor zich dat wij nooit iets zullen wijzigen zonder toestemming.

Na de juiste rechten toegekend te hebben klik je op op ‘Toevoegen’.

Stap 4. Succes!

Wanneer je de gebruiker hebt toegevoegd zal het e-mailadres, met toegangsrechten, bovenin verschijnen bij je eigen e-mailadres. Je bent nu klaar!

Google Analytics rechten toevoegen succes

Mocht je rechten van gebruikers willen aanpassen, of toegang ontzeggen, dan kan dit gemakkelijk op bovenstaande pagina. Open dan de “Rechten voor weergave” bij de desbetreffende gebruiker en je kunt aanpassen wat je wilt.