Om te achterhalen wat bezoekers op jouw site doen en hoe ze op jouw site terecht kwamen is web analytics nodig. Al enige tijd is Google Analytics daarvoor het beste gratis programma. In deze handleiding beschrijven we in vijf stappen hoe je een Google Analytics account aanmaakt.

1. Google Analytics account registreren

Iedereen  met een Google account kan Google Analytics gebruiken. Ga hiervoor simpelweg naar www.google.com/analytics/ en klik op ‘Aanmelden’ rechts bovenin je beeldscherm.

Google Analytics account aanmaken - Welkom

Je bent nu op een scherm gekomen waarop de stappen zijn uitgelegd. Klik wederom op aanmelden en je krijgt een pop-up met de gebruikersvoorwaarden. Klik op ‘Ik ga akkoord’ wanneer je met de voorwaarden kunt leven en je gaat door naar de stap waar gegevens achtergelaten dienen te worden.

2. Gegevens invullen

Om je Google Analytics account aan te maken wil Google informatie over je website hebben.

Accountnaam kan het beste beschrijvend ingevuld worden. Dit is handig omdat dit in een overzicht komt wanneer je toegang hebt tot meerdere Google Analytics accounts met je Google Account.

Websitenaam komt onder je accountnaam in de structuur. Ook deze kan het beste beschrijvend zijn, of gewoon de domeinnaam van de website. Dit is handig als je bedrijf eigenaar is van meerdere actieve websites die Google Analytics bevatten.

URL is simpelweg de URL in van je website. Let op dat je wel de juiste domeinnaam opgeeft (met of zonder www.)

Branchecategorie gebruikt Google om je data te vergelijken met andere bedrijven. Het kan geen kwaad de waarheid in te vullen, maar voor jouw data maakt het niet uit om welke optie dan ook te kiezen.

Tijdzone is erg belangrijk! Kies het zeker voor het juiste land, zodat je data per uur en dag op de juiste plek terecht komt.

Instellingen voor gegevens delen zijn ook belangrijk, zij het dan enkel het eerste punt geactiveerd moet worden. Laat de optie om gegevens te delen met andere producten dus zeker geactiveerd staan. De andere opties kunnen ook uitgezet worden.

Google Analytics account aanmaken gegevens invullen

3. Tracking ID

De stap na gegevens invullen brengt je in Google Analytics op de beheerpagina van de trackingcode. Op dit moment heb je een Google Analytics profiel. Proficiat daarmee! Er wordt echter nog geen data verzameld. Daarvoor dien je de trackingcode te kopiëren en op je website te plaatsen.

Google Analytics account aanmaken tracking code ontvangen

4. Tracking ID plaatsen

Er zijn een aantal manieren om je tracking ID te plaatsen. De meest gangbare is om de trackingcode te kopiëren en in de header van je website te plaatsen. Dit kan er als onderstaand uitzien.

Google Analytics account aanmaken tracking code ontvangen tracking code plaatsen

Mocht je dit niet begrijpen; geen nood! Je webdesigner snapt dit ongetwijfeld. Stuur hem/haar je trackingcode toe en vraag deze te plaatsen in de header precies boven </header>, zoals in onderstaand voorbeeld.

5. Klaar!

Gefeliciteerd. Vanaf het moment dat je tracking ID geplaatst is in de header is je Google Analytics account aangemaakt en wordt er data gemeten. Deze is vanaf nu in te zien via je Google Account en de URL www.google.com/analytics/.

Vervolgstappen? Ga je data analyseren, stel doelen en conversies in en maak optimaal gebruik van de informatie die je verzamelt.