Let op: recentelijk is Google Analytics 4 gelanceerd! Ga je voor het eerst jouw website-statistieken inzichtelijk maken met Google Analytics? Dan adviseren wij de nieuwe handleiding Google Analytics 4 account aanmaken te volgen.

Wil je toch aan de slag met het (oude) Google Analytics (Universal Analytics)? In deze handleiding beschrijven we in in enkele stappen hoe je een (oud) Google Analytics account aanmaakt. Voordat je begint: zorg ervoor dat je over een Google account beschikt. Heb je deze nog niet? Volg dan de handleiding ‘Google account aanmaken‘. Gereed? Dan gaan we beginnen.

Stap 1: Google Analytics account aanmaken

Zorg dat je op je Google account ben ingelogd en ga naar https://analytics.google.com/. Klik daarna op ‘Aanmelden’ rechts in het scherm.

google analytics account aanmaken stap 1

Van hieruit kom je op het scherm terecht waar je je account kunt aanmaken. Als eerst moet je een accountnaam invullen en aan- of uitvinken welke gegevens je wil delen met Google. Klik daarna op ‘Volgende‘.

google analytics account aanmaken stap 2

Vervolgens vraagt Google wat je wil meten. Voor het meten van je website kies je uiteraard voor ‘Web‘. Klik daarna wederom op ‘Volgende‘.

google analytics account aanmaken stap 3

Binnen een Google Analytics account kun je gebruik maken van meerdere properties voor verschillende domeinen. Om je Google Analytics account te kunnen instellen dien je direct je eerste property aan te maken. Vul hierbij je websitenaam in en geef de website URL op. Vergeet hierbij niet om de juiste protocol (http:// of https://)  in te stellen. Kies de branchecategorie van jouw bedrijf (als deze nergens tussen past, kies dan voor ‘overige‘) en stel de juiste tijdzone voor het Analytics account in. Klik vervolgens op ‘Maken‘.

google analytics account aanmaken stap 4

Als laatste stap vraagt Google je om met de voorwaarden akkoord te gaan. Vink de vakjes aan en klik op ‘Ik ga akkoord‘.

google analytics account aanmaken stap 5

Stap 2: tracking ID instellen

Na het aanmaken kom je direct op de pagina voor de tracking code terecht. Op dit moment heb je een Google Analytics profiel, yay! Er wordt echter nog geen data verzameld. Daarvoor dien je de trackingcode te kopiëren en op je website te plaatsen. De makkelijkste manier om de sitetag op je website te plaatsen is door de code te kopiëren en direct onder de <head> van elke pagina op je website te plaatsen.

google analytics account aanmaken stap 6

Mocht je dit niet begrijpen; geen nood! Je webdesigner snapt dit ongetwijfeld. Stuur hem/haar je trackingcode toe samen met de bijbehorende instructies.


Trackingcode geplaatst? Gefeliciteerd, nu is je Google Analytics account aangemaakt en wordt er data gemeten. Wil je je Google Ads account koppelen aan Google Analytics, of Pure toegang verlenen? Bekijk dan de volgende handleidingen:

Verder aan de slag met Google Analytics? Onze consultants hebben een aantal handige blogs geschreven.