Als je Google Analytics 4 gebruikt en online adverteert met behulp van Google Ads, raden we aan om deze twee aan elkaar te koppelen. Hierdoor kan je Google Ads data terugzien in Google Analytics en visa versa. Ook kan je in Google Analytics 4 samengestelde doelgroepen targeten en remarketen in Google Ads én ingestelde conversies vanuit Google Analytics 4 importeren in Google Ads. Reden genoeg om deze redelijk eenvoudige koppeling te gaan realiseren.

Om te beginnen heb je een Google account, Google Analytics account, en een Google Ads account nodig. Heb je deze nog niet? Volg dan de volgende handleidingen:

Heb je alle bovenstaande handleidingen doorlopen en de accounts juist ingesteld? Dan kunnen we starten met onderstaande stappen om de koppeling te realiseren.

Stap 1: open Google Analytics 4

De eerste stap is om in te loggen op Google Analytics 4 door te gaan naar analytics.google.com. Klik linksonder bij het tandwieltje op ‘Beheerder‘. Let op: zorg ervoor dat je bent ingelogd met het Google account waarmee je binnen Google Ads én Google Analytics beheerdersrechten hebt. Als dit niet het geval is moet je ervoor zorgen dat je met hetzelfde Google e-mailadres beheerdersrechten hebt in zowel Google Analytics 4 als Google Ads. Als deze instellingen niet goed staan, zal het koppelen helaas niet lukken.

Stap 2: naar Google Ads koppeling

Nu zie je het beheerscherm met daarin de kolommen ‘Account’ en ‘Property’. Selecteer de property die je wilt koppelen aan Google Ads en klik in de kolom van de property op ‘Koppeling met Google Ads‘.

Stap 3: koppeling configureren

Op het volgende scherm zie je de Google Ads account(s) die op dit moment gekoppeld zijn. Klik op ‘Koppelen’ om een Google Ads account toe te voegen die nog niet in het rijtje staat.

In het volgende scherm klik je op ‘Kies Google Ads-account’. 

Nu verschijnen de Google Ads accounts die je kan koppelen met Google Analytics. Zeker weten dat je het juiste account selecteert? Controleer dan het ‘Account ID’. Selecteer het Ads account dat je wilt koppelen en klik rechtsboven op ‘Bevestigen’. Staat het juiste account er niet tussen? Dan ben je niet ingelogd met een e-mailadres waarmee je beheerdersrechten hebt in zowel Google Analytics 4 als Google Ads. Zolang deze instellingen niet goed staan, zal het koppelen helaas niet lukken.

Wil je het maximale uit de koppeling halen? Dan kan je op het volgende scherm aangeven dat je ‘Gepersonaliseerd adverteren’ en ‘Autotagging’ wilt inschakelen. Als je hier geen gebruik van wilt maken vink je deze twee opties uit. 

Nadat je op ‘Volgende’ hebt geklikt, krijg je een overzicht van je instellingen te zien die je kan controleren alvorens je op ‘Verzenden’ klikt. Et voilà, de koppeling is afgerond.

Stap 4: je bent klaar

De gekoppelde Google Ads accounts vind je in Analytics terug in het overzicht onder ‘Beheerder’ > ‘Koppeling met Google Ads’‘. Het kan tot 24 uur duren voordat de koppeling verwerkt is. Daarna wordt de data vanuit Google Ads zichtbaar in Google Analytics en visa versa. Je kan de voordelen van de koppeling nu ten volle benutten.

Gaan wij voor jou met Google Ads of Google Analytics aan de slag en wil je ons toestemming verlenen om Analytics te gebruiken? Lees dan hoe dat moet in de handleiding Pure toegang verlenen tot Google Analytics 4. Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op!