Vanaf oktober 2020 is Google Analytics 4 (GA4) beschikbaar, de nieuwe versie van Google Analytics. Ga je starten met het doormeten van jouw website of app en wil je daarvoor een Google Analytics account met bijbehorende Google Analytics 4 property aanmaken? Goed nieuws! We leggen je stap voor stap uit hoe je dat kan doen. Maak je nu al gebruik van (het oude) Universal Analytics en wil je een Google Analytics 4 property aan je account toevoegen? Lees dan dit artikel: Een Google Analytics 4 property aanmaken.

Voor je van start kan gaan moet je over een Google account beschikken. Heb je dit nog niet? Dan maak je er eenvoudig een aan door de handleiding ‘Google account aanmaken‘ te volgen. Beschik je over een Google account? Dan gaan we van start.

Stap 1: Google Analytics (4) account aanmaken

Log in met je Google account en ga naar analytics.google.com. Klik daar op de blauwe button ‘Meting starten’.

Vervolgens kom je in een scherm waarin je het Google Analytics account gaat aanmaken. Als eerst vul je de accountnaam in en geef je aan welke gegevens je wel of niet wilt delen met Google. Klik daarna op ‘Volgende’ om vervolgens een property aan te maken.

Een Google Analytics account kan meerdere (maximaal 100) properties bevatten. Een property is een website of mobiele app. In stap 2 geef je de property een naam en stel je de juiste tijdszone en valuta in. Er wordt bij ‘Geavanceerde opties weergeven’ de optie geboden om een Universal Analytics Property aan te maken. Omdat dit de oude Google Analytics versie is wordt dit niet aanbevolen voor nieuwe Analytics gebruikers. Dit vinken we dus niet aan. Klik vervolgens weer op ‘Volgende’.

In stap 3 kan je meer informatie over jouw bedrijf geven, waarvan Google aangeeft dat ze met deze informatie de functionaliteiten beter af kunnen stemmen op jouw behoeften. Deze informatie hoef je niet in te vullen, dus maak hier zelf je keuze in. Klik vervolgens op ‘Maken’ . 

Als laatste vraagt Google je om de servicevoorwaarden te accepteren. Vink de vakjes aan en klik op ‘Ik ga akkoord‘. Gefeliciteerd, jouw Google Analytics account én property zijn aangemaakt! Nu gaan we deze verder instellen.

Stap 2: Property instellen

We hebben zojuist al een property aangemaakt, nu gaan we instellen wat er precies gemeten moet worden. Selecteer hier een van de drie platforms als gegevensstream waarvan je gegevens wilt verzamelen. Voor het meten van een website kies je voor ‘Web‘.

Vul daarna je website-URL en naam van de website in. Vergeet bij het invullen van de website-url niet om het juiste protocol (http:// of https://)  in te stellen. Tot slot kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de ‘Verbeterde meting’. Hiermee meet Google Analytics automatisch interacties en content op de site naast de standaardmeting van paginaweergaven. Wil je weten wat de verbeterde meting precies inhoudt of sommige metingen in- of uitschakelen? Klik dan op het tandwieltje rechtsonder. Heb je je keuze gemaakt? Klik dan op ‘Stream maken’.

Stap 3: Metings-ID instellen

Na het aanmaken van de stream kom je op een pagina uit waarop je de Metings-ID ziet staan. Hoewel je nu al een Google account én property hebt aangemaakt en ingesteld, wordt er nog geen data verzameld. Daarvoor dien je de Metings-ID te kopiëren en op je website te plaatsen. De makkelijkste manier om de sitetag op je website te plaatsen is door de code te kopiëren en direct onder de <head> van elke pagina op je website te plaatsen. Een andere manier om de tag aan je website toe te voegen is door gebruik te maken van Google Tag Manager.

Gaat dit je de pet te boven? Geen zorgen! Je webdesigner weet dit ongetwijfeld. Stuur je trackingcode door, samen met de bijbehorende instructies. Is de trackingcode geplaatst? Gefeliciteerd, nu is je Google Analytics account aangemaakt én wordt er data gemeten!

Wil je je Google Analytics 4 account koppelen aan Google Ads, of Pure toegang verlenen? Bekijk dan de volgende handleidingen:

Verder aan de slag met Google Analytics 4? Onze consultants hebben een aantal handige blogs geschreven. Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.