Met Bing Webmaster Tools kun je inzichten verkrijgen in de prestaties van je website. Voordat je hiermee aan de slag kan heb je een Google account of een Microsoft account nodig. Heb je geen van beide? Volg dan de handleidingen ‘Google account aanmaken‘ of ‘Microsoft account aanmaken‘. Is je account gereed? Volg dan de onderstaande stappen om Bing Webmaster Tools in te stellen.

Stap 1: Bing Webmaster Tools account aanmaken

Ga naar https://www.bing.com/toolbox/webmaster en klik op de button of tekst voor ‘Aanmelden‘ of ‘Registreren‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 1

Vervolgens krijg je de optie om je aan te melden met een Microsoft, Google of Facebook account. Log hierbij in met het account waar je over beschikt of wat jouw voorkeur heeft.

bing webmaster tools aanmaken stap 2

Stap 2: website toevoegen

Nu is je Bing Webmaster Tools account gereed! De volgende stap is om je website toe te voegen aan het account en deze te verifiëren. Hiervoor zijn twee opties beschikbaar: importeren vanuit een geverifieerd Google Search Console account of door nieuw toe te voegen.

Optie 1: importeren vanuit Google Search Console

Maak je voor je website al gebruik van Google Search Console? Dan is je website toevoegen aan het Bing Webmaster Tools account heel eenvoudig. Klik na het inloggen vanuit het overzicht links op de button ‘Importeren‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 3

Mocht je willen weten wat Microsoft met de gegevens van het Google Search Console account doet, dan kun je dat lezen op het volgende scherm. Om verder te gaan met de import klik je op ‘Ga door naar Search Console‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 3-1

Hierna word je gevraagd om in te loggen met het Google account waarop je Google Search Console aangemaakt hebt en de koppeling met Microsoft te accepteren. Daarna verschijnt er een overzicht van de mogelijk te importeren websites. Selecteer de website(s) die je naar Bing Webmaster Tools wil importeren en klik daarna op de button ‘Importeren‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 3-2

Gelukt! Je website is nu automatisch toegevoegd aan Bing Webmaster Tools. Je hoeft verder niets meer te doen.

bing webmaster tools aanmaken stap 3-3

Optie 2: nieuwe website toevoegen

Heb je (nog) geen Google Search Console? Dan kun je vanuit het overzicht een nieuwe website toevoegen. Vul de URL van de website in en klik op ‘Toevoegen‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 4

Vervolgens kom je in het scherm waar je wat basisgegevens moet invoeren om je site te kunnen toevoegen. Niet alle gegevens zijn vereist, vul dan ook alleen het nodige in. Eenmaal onderaan het formulier kun je de site toevoegen.

bing webmaster tools aanmaken stap 4-1

Als laatste moet je eigenaarschap van de website verifiëren. Hierbij geeft Microsoft meerdere opties, maar de eerste is het eenvoudigst. Download het XML-bestand van de pagina en upload deze naar de hoofdmap van de server van de website. Volg de stappen door naar de URL van de XML te gaan en klik vanuit het Bing Webmaster Tool scherm op ‘Controleren‘.

bing webmaster tools aanmaken stap 4-2


Bing Webmaster Tools is nu geactiveerd! Het kan enige tijd duren voordat de data en informatie wordt aangevuld, dus schrik niet als je na het aanmaken nog niet direct inzichten hebt. Wil je Pure toegang verlenen tot jouw Bing Webmaster Tools account/website? Volg dan de handleiding ‘Pure toegang verlenen tot Bing Webmaster Tools‘.