Zoekwoordplanner: handige functies die weinig worden gebruikt
Als online marketeer woon ik praktisch in de zoekwoordplanner van Google. Ik gebruik het om inspiratie op te doen voor Google Ads campagnes of om SEO-advies te geven.
De Google zoekwoordplanner wordt het meest gebruikt voor het opvragen van volumes bij bepaalde zoekwoorden, maar er zijn nog meer functies die deze tool biedt. Deze worden echter maar weinig gebruikt.
Daarover in dit artikel meer, want naast volumes opvragen, kan je meer met deze tool!
Google zoekwoordplanner: Gebruik een website als basis voor zoekwoorden
Vrijwel iedereen begint in de zoekwoordplanner met de optie ‘beginnen met zoekwoorden’. Maar je kunt ook kiezen voor ‘begin met een website’. Je kunt dan een volledig domein opgeven of een specifieke URL. Google gaat dan op basis van deze pagina kijken naar zoekwoorden die relevant zijn voor deze pagina.
Super handig! Want op die manier kan je zomaar zoekwoorden tegenkomen die je nog niet eerder had ontdekt.
En wat deze functie nog interessanter maakt, is de mogelijkheid om elke willekeurige URL te gebruiken. Dus ook die van je concurrent! Kijk eens in je Google Ads campagnes bij de veilinginzichten welke andere partijen bieden op jouw keywords, en gebruik deze websites in de zoekwoordplanner.
De kolom ‘accountstatus’
De Google zoekwoordplanner geeft de resultaten weer in diverse kolommen. Hierdoor kun je overzichtelijk zien wat het maandelijkse volume is, wat de concurrentie op die termen is, het voorgesteld bod, etcetera.
Maar er is ook een kolom ‘accountstatus’. Deze wordt minder vaak gebruikt. In deze kolom geeft Google aan of het zoekwoord al in je Google Ads account staat.
Zo zie je snel en eenvoudig of de zoekwoorden die Google als suggestie geeft ook goed bij je passen. Uiteraard kan je ook een filter aanmaken waarbij je filtert op de accountstatus en alleen nog maar suggesties ziet die nog niet in je account staan.
Bonustip!
De combinatie van het gebruiken van deze kolom in de zoekwoordplanner en te beginnen met de website van je concurrent is erg krachtig! Het gaat je gegarandeerd zoekwoorden opleveren die je nog niet had ontdekt!
Gebruik van filters
Zelf gebruik ik vaak de mogelijkheid om te filteren op de door Google teruggegeven zoekwoorden. Stel, je wilt inspiratie op doen voor zoekwoorden voor een bepaald type herenschoenen die jij online verkoopt, dan is de kans groot dat tussen de suggesties ook ‘damesschoenen’ komen te staan.
Met het filter ‘zoekwoord’ kan je eenvoudig alle zoekwoorden met het woord ‘dames’ filteren zodat je rapport schoner wordt en relevantere zoekwoorden weergeeft!
Maar er zijn nog tal van andere filters die je kunt gebruiken. Afhankelijk van je doelstellingen en website zou je op basis van de mate van concurrentie en het voorgestelde bod ook filters kunnen maken om relatief goedkope zoekwoorden te ontdekken.
Zoekwoorden verfijnen
Deze optie zit nog in de bètaversie, maar gebruik ik al heel veel. De zoekwoordplanner geeft je met deze optie de mogelijkheid om je zoekwoorden te verfijnen, eigenlijk een uitgebreide manier van filteren.
In het voorbeeld hieronder heb ik gezocht op ‘tuinmeubelen’ en verschijnt er aan de rechterkant de mogelijkheid om mijn zoekwoorden te verfijnen. Hier komen verschillende mogelijkheden terug, zoals bepaalde merken uitsluiten van de vertoonde zoekwoorden of bepaalde materialen en kleuren toevoegen. Erg handig om snel te filteren en de suggesties die Google je geeft zo overzichtelijk mogelijk te houden!
Conclusie – Aan de slag met de zoekwoordplanner
Met name de optie ‘begin met een website’ wordt – in mijn optiek – niet genoeg gebruikt. Deze optie is echter zeer waardevol. Ik zou zeggen: ga ermee aan de slag! Meer weten over het doen van een zoekwoordonderzoek? Dan zijn onderstaande video’s wat voor jou (en abonneer je gelijk op ons Youtube-kanaal)!