Zo zoek je als student de verdieping in het online marketing vak
Als je als student meer over online marketing wilt leren, kunnen alle mogelijkheden je om de oren vliegen. Daarom zet ik ze vandaag even op een rijtje en deel ik tegelijkertijd tips hoe je de kennis kunt bijhouden en daarmee snelle stappen kunt maken. Laat je inspireren!
1. Online marketing guides & blogs lezen
De optie die misschien wel het meeste voor de hand ligt, is het lezen van online marketing blogs. Er zijn een tal van blogs te vinden die uitleg geven over diverse onderwerpen op online marketing vlak. Persoonlijk spreken de blogs van MOZ, Search Engine Journal en PPC HERO me erg aan. Om het overzicht te bewaren kan je ze toevoegen in Feedly, waarin je gewenste blogs of websites kunt volgen. Je kunt ze sorteren op onderwerp (bijvoorbeeld SEO of SEA) en bij het openen van de app zie je steeds een overzicht van de populaire én recente blogs.
Bovendien ben ik groot fan van Whiteboard Friday. Dit is een rubriek van MOZ die iedere vrijdag een online marketing onderwerp behandelt in video (en tekst) vorm. Verder delen wij zelf natuurlijk ook interessante blogs en video’s 😉
Mocht je écht de verdieping op willen zoeken, kan je ook een guide lezen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel SEO guides, die je stap voor stap uitleggen wat er bij SEO komt kijken. Om je meteen maar een duwtje in de rug te geven: hier vind je de guide ‘SEO for Beginners’ en als je die uit hebt kan je verder met ‘A Complete Guide to SEO’, beide van Search Engine Journal.
2. Online cursussen volgen
Daarnaast zijn online marketing cursussen zeer geschikt om kennis op te doen. Er zijn behoorlijk wat gratis online cursussen te vinden en vaak is enkel het aanmaken van een account een vereiste. De meeste cursussen kan je tijdelijk onderbreken, zodat je geen hele avonden aan stuk door hoeft te blokken, maar de tijd kunt opdelen. Bij het maken van examens of andere eindopdrachten, is dit vaak niet mogelijk.
Om de basis online marketingkennis te krijgen, raad ik je de volgende gratis cursussen aan:
Meestal ontvang je na afloop een certificaat. Die verlopen vaak na een of twee jaar, dan moet je opnieuw examen afleggen. Aan jou de taak om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!
3. Boeken lezen
Bovendien is het lezen van een goed boek een manier om de verdieping op te zoeken. In plaats van het volgen van losse artikelen, biedt een boek de mogelijkheid om van A tot Z een onderwerp te leren begrijpen. Je kunt over een specifiek onderwerp lezen, maar ook bredere content induiken. Zo heb ik bijvoorbeeld ‘Het verhaal achter het mediasucces’ van Google, ‘het geheim van Bol.com’ en ‘het verhaal van Ikea’ gelezen.
Naast dat het leuk is om het verhaal van deze grote bedrijven te kennen, geven de boeken inzicht in de context van (bijvoorbeeld) de inzet van marketing, de keuzes waar bedrijven soms voor staan en hoe bedrijven kunnen groeien. Een mix van het lezen van specifieke onderwerpen en bredere verhalen, maakt het interessanter en vaak beter te begrijpen. Tip voor een specifiek onderwerp: ‘Don’t make me think’, over AB-testen. Vaak zijn er versies die je online kunt inzien, zijn ze uiteraard online te koop of staan ze op je te wachten in de bibliotheek.
4. Podcasts luisteren
Daarnaast zijn er podcasts op het gebied van online marketing. Je kunt ze vaak volgen op Spotify, via Apple Podcasts en er staan er ook veel in videovorm op YouTube of op een website. Ik ben persoonlijk de wereld van podcasts nog een beetje aan het ontdekken, maar ik heb al wel goede verhalen gehoord over de IMU Podcast, CMOtalk en The Brief. Persoonlijk vind ik het, net als bij de boeken, ook leuk om podcasts te luisteren met een bredere insteek. Die kan je beluisteren op de genoemde CMOtalk en The Brief, maar ook via The Best Social Podcast en The Untold Stories of Starting a Creative Business.
Op Youtube raad ik je aan om een kijkje te nemen bij The Future, die een breed scala aan (online) marketingonderwerpen behandelen.
5. Events bezoeken
Google organiseert regelmatig events die je kunt bezoeken, zoals de Campus Events. Google heeft een speciale pagina, genaamd ‘Build your Future‘, waar het overzicht van alle mogelijkheden staan.
Zelf ben ik onlangs naar de Webwinkel Vakdagen geweest, een gratis event waar je stands kunt bezoeken en naar lezingen kunt luisteren. De moeite waard om eens naar deze opties te kijken en er een dag(deel) op uit te gaan!
6. Studiegerichte keuzes maken
Ondanks dat specifieke online marketingvakken nog in opkomst zijn, is het volgen van een online marketingstage of minor aan te bevelen. Door een kijkje te nemen bij een online marketingbureau of op de marketingafdeling van een bedrijf, gaat er een wereld voor je open. Door zelf aan de slag te gaan voor een website of met een vraagstuk, doe je de meeste kennis op. Ook door mee te kijken met ervaren online marketeers, leer je enorm veel en kan je gerichte vragen stellen.
Routine
Om het allemaal bij te kunnen houden, is het handig om jezelf een routine aan te leren. Zo kan je bijvoorbeeld iedere dag beginnen met een blik in Feedly, lees je in de trein een hoofdstuk uit een boek en plan je het volgen van een cursus regelmatig in. Je kunt bepaalde blogs of schrijvers ook volgen via LinkedIn, je inschrijven voor nieuwsbrieven of voor jezelf de blogs bookmarken op je laptop. Mogelijkheden genoeg om de verdieping in het online marketing vak te vinden!