Het aantal gebruikers in YouTube neemt jaarlijks gestaag toe. YouTube is inmiddels een van de grootste socialmediakanalen in Nederland, met maar liefst 2,4 miljoen gebruikers. Daarnaast zijn video’s zeer geschikt om je merkverhaal op een leuke manier te vertellen.

In onderstaande blogartikel geef ik je tien tips voor het opzetten van een succesvolle YouTube campagne. Daarnaast heb ik alle opties voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Verken je doelgroep

Het is belangrijk dat je van tevoren de doelgroep voor de video bepaalt. Met name omdat je de video hierop kunt aanpassen. Bovendien is het handig voor het bepalen van de juiste instellingen.

Tip 2: Maak een professionele video

Omdat het creëren van een goede video veel tijd en geld kost, is het verstandig om te starten met een algemene branding video. Vervolgens kan je aan de slag gaan met het maken van verschillende video’s per productcategorie.

Het is zeer aan te raden om je gewenste video op te delen in meerdere video’s. Op die manier kan je meerdere advertenties maken én testen.

Probeer niet alleen de producten en de specificaties in de video te tonen, maar laat zien wat het merk voor de kijker kan betekenen. Leg hierin de nadruk op wat jouw merk onderscheidt van je concurrentie.

Tip 3: Optimaliseer de video voor YouTube

Optimaliseer de video voor de zoekmachine van YouTube. Het is aan te raden om relevante zoekwoorden toe te voegen in de omschrijving, de tags en de titel van de video.

Voeg een voice-over toe om meer informatie in de video te verwerken. Daarnaast raad ik je aan om ondertiteling aan de video toe te voegen, zodat kijkers de video ook zonder geluid kunnen begrijpen.

Daarnaast is het belangrijk dat je je logo in het begin en aan het eind van de video toont. Ook kan je overwegen om het logo continu links bovenin het scherm weer te geven. Op deze manier kan je de naamsbekendheid van je bedrijf verbeteren, zelfs als mensen de video wegklikken.

Voeg een thumbnail toe aan de video om meer bezoekers te verleiden de video te bekijken. Een thumbnail is een afbeelding die wordt getoond voordat de video’s start. Een aantrekkelijke thumbnail kan ervoor zorgen dat jouw video tussen alle andere video’s opvalt.

Tip 4: Bepaal waar de video’s worden weergegeven

De video’s kunnen worden weergegeven in de onderstaande advertentienetwerken.

  • Zoekresultaten van YouTube
  • YouTube-video’s
  • Videopartners in het Display Netwerk

Tip 5: Bepaal waar je bezoekers naartoe gaat brengen

YouTube campagnes kunnen uiteraard bezoekers naar je website genereren, maar je kunt ook bezoekers naar jouw YouTube kanaal brengen. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het doel van de campagne. Is het doel bereik, dan kan je overwegen om de bezoekers naar het YouTube kanaal te brengen. Maar in de meeste gevallen is het verstandig om bezoekers naar de website of webshop te leiden.

Tip 6: Kies een videoadvertentie-indeling

InStream (incl. overslaan)
De advertentie wordt vóór, tijdens of na een andere video weergegeven. De kijker heeft na vijf seconden de mogelijkheid om de advertentie weg te klikken. Als de bezoeker de advertentie wegklikt, worden hier geen kosten voor in rekening gebracht.

InStream (excl. overslaan)
De advertentie wordt maximaal vijftien seconden weergegeven vóór, tijdens of na een andere video. De kijker heeft niet de mogelijkheid om de advertentie weg te klikken. En hier worden dus altijd kosten voor in rekening gebracht.

Discovery
De discovery advertentie bestaat uit een afbeelding die doorlinkt naar de video. De video wordt afgespeeld op de YouTube pagina van jouw bedrijf.

Outstream
Outstream advertenties zijn advertenties die starten zonder geluid. Gebruikers kunnen vervolgens door te klikken, het geluid horen.

Bumper
Een bumper videoadvertentie is een hele korte video (max. zes seconden), die niet weggeklikt kan worden.

Masthead
Masthead advertenties zijn videoadvertenties die op de homepage van YouTube worden weergegeven.

Tip 7: Pas de videoadvertenties aan op jouw doelstelling

Conversiegerichte campagne
Met de conversiegerichte advertenties, kan je de advertenties aanpassen om meer leads te genereren. Je kunt bijvoorbeeld call-to-actions, overlays en een eindscherm toevoegen.

Shopping
Het is ook mogelijk om producten door middel van een productfeed aan de video toe te voegen. Op die manier kan je relevante producten tonen en mensen naar de productpagina’s brengen.

Advertentiereeks
Bovendien kan je advertentiereeksen inzetten, om meerdere video’s achter elkaar te zetten en deze aan een bezoeker te tonen.

Companion
Het is ook mogelijk om de videoadvertenties te verrijken met een companion advertentie, die in de rechterbovenhoek wordt weergegeven. Op die manier neemt je advertentie een nog groter gedeelte van de pagina in.

Call-to-action
Het is verstandig om altijd een call-to-action button aan de video toe te voegen, zodat bezoekers geactiveerd worden om bepaalde acties te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan: ‘bezoek nu onze website’, ‘shop direct’ of: ‘bekijk onze aanbiedingen’.

Tip 8: Aan wie mogen de video’s worden weergegeven?

Demografie
In de video campagnes van Google Ads is het mogelijk om mensen te bereiken met een bepaalde leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling of inkomen.

Doelgroepen
Je kunt gebruikmaken van verschillende doelgroepen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen met een meer gedetailleerde demografie, affiniteit (interesses), bepaalde levensgebeurtenissen, mensen met bepaalde behoeftes en websitebezoekers te bereiken. Het is aan te raden om de verschillende doelgroepen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld mensen die behoefte hebben aan het product dat je aanbiedt en jouw website eerder hebben bezocht. Door doelgroepen te combineren kun je een nog specifiekere doelgroep bereiken en dit komt de prestaties van de campagne ten goede.

Observatiedoelgroepen
Tot slot adviseren ik om verschillende observatiedoelgroepen toe te voegen. Met observatiegroepen kom je erachter welke doelgroepen goede resultaten opleveren. Ook is het mogelijk om bepaalde bodaanpassingen toe te voegen voor mensen die zich in deze lijsten bevinden. Zo kan je bijvoorbeeld een verhoogd bod van 30% instellen, voor mensen die de website hebben bezocht.

Doelgroepen uitsluiten
Sluit sommige doelgroepen die minder relevant zijn uit. Voorbeelden daarvan zijn bezoekers die al een bestelling hebben gedaan of het contactformulier al hebben ingevuld.

Tip 9: Bepaal wanneer de video’s worden getoond

Content
Door zoekwoorden, onderwerpen of plaatsingen toe te voegen, bepaal je waar jouw advertenties worden weergegeven.

Door bepaalde content uitsluitingen toe te voegen, kunnen de video’s niet worden weergegeven bij aanstootgevende content. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat jouw bedrijf geassocieerd wordt met video’s met grof taalgebruik, seksueel getinte content of geweld.

Instellingen
In de instellingen kan je mensen targeten die bepaalde talen gebruiken, zich bevinden in bepaalde locaties, bepalen hoe laat de advertenties worden weergegeven en op welke apparaten deze worden getoond.

Frequency caps
Omdat je niet wilt dat sommige YouTube gebruikers de video te vaak te zien krijgen, kan je frequency caps instellen. Met een frequency cap bepaal je hoe vaak de video maximaal aan iemand wordt weergegeven.

Tip 10: Optimaliseer de campagnes op basis van conversies

Op basis van de doelstellingen van de campagnes, stel je conversies in. Denk bijvoorbeeld aan de gemeten omzet in de webshop of ingevulde contactformulieren. Hierdoor kan je de campagnes optimaliseren op basis van gemeten resultaten.

Ook biedt Google Ads de mogelijkheid om de campagnes te optimaliseren door middel van machine learning. Google gaat dan jouw campagnes geautomatiseerd optimaliseren op basis van de ingestelde conversies.

Er zijn zoals je kunt zien voldoende targetingmogelijkheden beschikbaar om jouw doelgroep te bereiken. Daarnaast neemt het bereik in YouTube al jaren fors toe. Met bovenstaande tips kan je een uitstekende basis leggen voor jouw YouTube marketing strategie.

Wil je meer advies over YouTube advertenties, of wil je het uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op.