Gebruik maken van het Google Display Netwerk is een uitstekende mogelijkheid om de doelgroep te bereiken. Door het enorme bereik van dit netwerk en de zeer specifieke targeting methodes is het een prachtige manier verschillende online doelstellingen te behalen. Een belangrijke stap in dit proces is het nadenken over de invulling van de banner(s) die je gaat gebruiken. In dit artikel daarom een aantal tips die helpen om de banners relevant te maken om zo conversie of een andere doelstelling te stimuleren.

Doel in relatie tot boodschap

Een banner maak je niet zomaar, daar zit een doel achter. Afhankelijk van dit doel bepaal je vervolgens de stappen die genomen moeten worden. Essentieel is dus te bepalen welke doelstelling je hanteert voor display advertenties. Hierbij komen er normaal gesproken twee opties naar boven. Enerzijds kun je de banners gebruiken die de naamsbekendheid van je bedrijf te vergoten. Branding is hierbij dus het doel. Anderzijds kan naast naamsbekendheid het genereren van additionele omzet een mogelijkheid zijn. Hier is het doel te herkennen in het sturen op conversies. Een belangrijke afweging om allereerst te maken, alvorens de boodschap te bepalen. Deze boodschap zet je vervolgens gericht in om dit doel te bereiken. Hierin dient duidelijk gemaakt te worden waar jouw bedrijf voor staat en natuurlijk waarom iemand moet kiezen gebruik te maken van het product dat het bedrijf aanbiedt. Om in de traditionele marketing termen te blijven, dient de behoefte te worden gecreëerd en/of te worden ingevuld. Idealiter bestaat een banner niet uit één stilstaand frame, maar valt er beweging in te herkennen. Een manier is gebruik te maken van een lus die beweegt. ”Wat voor lus?’’ hoor je jezelf denken. Met een lus wordt bedoelt de verschillende frames die een advertentie kan hebben, waardoor beweging te zien is. Goede-Display-Banner-2 Nu helder is welk doel de display banners hebben, is het aanbrengen van overtuigingskracht erg belangrijk. Je wilt per slot van rekening de persoon die de banner ziet overtuigen van de meerwaarde die je bedrijf heeft. Dit doe je door in te spelen op de behoefte van je doelgroep. In relatie tot de banners van het voorbeeld hierboven, is de behoefte: ‘meer omzet uit online marketing’. Creëer herkenning en nieuwsgierigheid door een vraag te stellen. Vervolgens maak je middels het antwoord duidelijk waar het bedrijf goed in is en een toegevoegde waarde kan bieden. Dit is èèn manier om je boodschap over te brengen. Natuurlijk zijn er veel verschillende manieren om dit te doen, houdt daarbij echter altijd het doel in je achterhoofd.

Call to action

Oké, het doel en de boodschap zijn duidelijk. Nu is het zaak de persoon aan te zetten tot actie. Dit kun je wederom doen door een vraag te stellen, maar ook het laten zien van bijvoorbeeld een unique selling point (USP) is een mogelijkheid. Denk aan bijvoorbeeld ‘bestel nu’, alles om de doelgroep aan te zetten je website te bezoeken. Daarbij is het goed gebruik te maken van een button in de banner. Visualiseer dit zo, dat het duidelijk is waar de doelgroep moet klikken en wat het er vervolgens gebeurd. In het voorbeeld hiernaast is de verwachting een contactformulier te zien te krijgen. Probeer hierbij overigens niet altijd de nadruk te leggen op directe verkoop. Goede-Display-Banner-5Bewoordingen als bijvoorbeeld ‘koop nu’ kunnen in sommige gevallen ook averechts werken. Bewoordingen als ‘ontdek nu’ of ‘nieuwsgierig?’ passen wellicht veel beter bij het product dat je verkoopt. Kortom, dien je in relatie tot de call to action goed na te denken welke bewoording/stijl het beste past bij de doelgroep.

Huisstijl

Elk bedrijf wekt een bepaald gevoel op middels de gekozen huisstijl. In je banner wil je deze huisstijl laten terugkomen, om zo herkenning te creëren die past bij je bedrijf en het product. Gebruik daarnaast ook het logo van je bedrijf, zeker in het geval het doel naamsbekendheid creëren is. Een relatief eenvoudige denkwijze om op een handige manier een groot aantal mensen te bereiken, toch wordt dit in sommige gevallen nog wel eens vergeten. Daarnaast is kleurgebruik ook een onderdeel waar je over na wilt denken. Wanneer je een banner felle kleuren geeft die opvallend zijn en waardoor mensen gaan klikken maar deze totaal niet past bij je bedrijf, ontstaat er twijfel. Dit resulteert in teleurstelling wanneer de bezoeker op de landingspagina terecht komt. Teleurstelling zal vervolgens leiden tot afhaken, niet wenselijk dus. Afhankelijke van je product kan een persoonlijke benadering goed werken. Het creëren van vertrouwen is vaak erg belangrijk om de doelgroep te overtuigen. Daarbij is creativiteit een goede eigenschap om originele pakkende banners te maken. Wees niet bang eens op te vallen tussen de massa. De data zegt namelijk wel of je de juiste keuze hebt gemaakt en geeft je mooie inzichten om banners verder te optimaliseren.

Landingspagina

Met alleen het maken van een banner ben je er natuurlijk niet. Het is namelijk van belang de hele ‘reis’ die een persoon uit de doelgroep maakt perfect neer te zetten. Inmiddels is deze persoon namelijk overtuigd en nieuwsgierig naar wat er zich achter de banner bevindt. Hij of zij wil vervolgens op de landingspagina geïnformeerd, dan wel overtuigt worden over je product. Het is dus zaak dat de overtuiging niet stopt bij de banner. Laat de boodschap en overtuiging die je neerzet in de banner dus terugkomen op de landingspagina. Communiceer je bijvoorbeeld dat het mogelijk is direct een bestelling te plaatsen? Biedt deze mogelijkheid dan ook aan op de landingspagina. Klinkt simpel, maar de gedachtegang is heel belangrijk. Het is namelijk zaak het volledige proces (reis) op elkaar aan te laten sluiten om zo het meest rendabele resultaat te genereren. Heb je namelijk bijzonder gave banners die de doelgroep relatief vaak naar je website leiden, maar zie je dit niet in conversies terug en is dit wel het doel? Dan weet je dat hier een kink in de kabel zit. Zaak dus goed de volledige reis op elkaar aan te laten sluiten.

Targeting

Inmiddels staat er een prachtige bannerset klaar om resultaat te gaan halen. Dan is het zaak goed na te denken over de targeting die je wilt gaan toepassen in Google Ads. Dit heeft zowel betrekking op het instellen van plaatsen waar je wel vertoond wilt worden, maar ook op plaatsen waar juist een vertoning niet wenselijk is. Als autofabrikant wil je bijvoorbeeld liever niet vertoond worden bij nieuwsartikelen omtrent (ernstige) auto-ongelukken. Maar juist wel op bijvoorbeeld een autoblog met nieuws uit de autobranche. Analyseer je doelgroep en stel vervolgens de juiste targeting groepen in. Alles om te streven naar een zo hoog mogelijke relevantie die je vervolgens terug ziet in een rendabel resultaat. Hierbij kun je in Google Ads targeting instellen op onderwerp, plaatsing op een bepaalde website, zoekwoord en interesse categorie. Daarnaast is remarketing ook een uitstekend middel om effectieve banners te gebruiken. Goede-Display-Banner-1

Voorwaarden en afmetingen

Er zijn tot slot een aantal belangrijke regels waaraan een banner moet voldoen. Dit zijn voorwaarden die door Google zijn opgesteld over zaken als onder andere: afmetingen, rotatie van banners en bestandstypen. Wil je hier meer over meten? Lees dan het volgende artikel waar alle zaken omtrent deze regels die je moet weten staan beschreven.