Zo los je referral spam in Google Analytics op
Een relatief nieuw, best wel serieus ding, is het vertroebelen van Google Analytics data door spam referral. Wellicht dacht je, toen je in Analytics bij verwijzende domeinen keek: ‘Hoera! Ik heb er weer een aantal nieuwe links bij’. Echter, is dit helaas niet zo’n fijne ontwikkeling. Het betreft namelijk referral spam, die het laatste half jaar flink aan het toenemen zijn. In dit artikel geef ik je daarom een stappenplan om dit op te lossen, zodat het niet meer de data in Analytics vervuilt.
Wat is referral spam?
Referral spam valt het beste uit te leggen wanneer je eerst een blik werpt in Analytics. Kijk maar eens onder Acquisitie-Alle verkeer-Verwijzingen. Hierin zie je wellicht een aantal verwijzende websites die je niet bekend voorkomen. Veel voorkomende referral spam websites zijn bijvoorbeeld:
- Darodar.com
- Buttons-for-website.com
- Free-share-buttons.com
In het Google Analytics rapport ziet dat er zo uit: De onderstreepte website zijn voorbeelden van referral spam, die de data van Analytics flink vervuilen. Zeker bij de ‘kleinere’ websites heeft dit grote impact op de juistheid van data. Dat wil zeggen, er zijn geen gegronde conclusies meer te trekken, omdat het verkeer niet alleen daadwerkelijk op zoek was naar jou. Doel van deze vorm van spam, is je te verleiden de desbetreffende website te bezoeken, omdat je nieuwsgierig bent waar deze verwijzing vandaan komt. Belangrijk dus vooral niet te klikken op dergelijke websites, omdat er wellicht virussen aan verbonden zijn. Zie je ze niet? Klasse, maar dit wil je natuurlijk ook zo houden. In dat geval is het raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen. Kortom, heb je al vervuilende spam referrals in Google Analytics of wil je ze voorkomen, lees dan hieronder hoe je dit het beste aanpakt.
Hoe kom je er vanaf?
Dat is natuurlijk de hamvraag. Hoe ga je van deze troep afkomen, zodat je weer echt gefundeerde conclusies kunt trekken over je data. Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd wat de beste methode is voor het filteren van data in Analytics. Technisch kun je ook zorgen dat de referral spam (of spambot) überhaupt geen toegang meer heeft tot je website. Daar kun je het beste dit blog van Moz voor lezen. Oké, to the point, het instellen van een referral spam filter gaat als volgt. Daarbij moet allereerst worden opgemerkt dat het instellen van dit filter de data vanaf dit moment gaat filteren. Met andere woorden niet met terugwerkende kracht, in je huidige data zal je geen verschil aantreffen. Even doorbijten dus, daar valt niets aan te doen.
1. Filteroptie kiezen
Ga als eerste naar de ‘Beheerder’ optie in Analytics. Aan de weergave zijde wil je een filter gaan creëren die de genoemde referral spam websites gaat uitsluiten. Klik op ‘Filters’ en creëer vervolgens een nieuwe filter.
2. Filter instellen
Maak een nieuw filter met bijvoorbeeld de naam ‘Spam referrals’. Kies vervolgens voor een aangepast filtertype en selecteer ‘campagnebron’. In het veld ‘Filterpatroon’ plaats je vervolgens alle websites die je wilt uitsluiten. Let erop dat je de volledige domeinnaam gebruikt gescheiden door een rechtopstaande streep (|) zonder (!) spatie. Het is mogelijk tot 255 karakters in te vullen in dit veld. Wanneer je meer domeinen wilt uitsluiten, kun je het beste een tweede filter maken (zie afbeelding hierboven). Tot slot selecteer je onderin de domeinen waar je deze filter wilt toepassen of ‘alle website weergegevens’ in het geval het gaat om één domein.
3. Filter bijhouden
Helaas ben je er met het toepassen van dit filter niet. Je hebt nu namelijk alle referral spam uitgesloten die op dit moment bekend zijn. Helaas komen er ongetwijfeld nieuwe, nog onbekende referrals bij in de aankomende tijd. Deze kun je vervolgens op dezelfde wijze gaan uitsluiten. Het is dus een continuproces om te zorgen dat de data schoon blijft. Hopelijk wordt Google Analytics nu weer mooi zuiver in de aankomende tijd. Mocht je toch nog hulp zoeken, of neemt de referral spam extremere vormen aan. Neem dan contact met ons op, we helpen graag!