Uitgebreid marktonderzoek is kostbaar. Maar wat veel ondernemers niet weten, is dat je met online data al heel veel inzichten in de markt kunt verwerven. Aan de hand van een fictieve webwinkel in bloempotten krijg je in dit blog meer inzicht in hoe online marktonderzoek uitgevoerd kan worden.

Hoe groot is de markt?

Voordat ik investeringen doe in een webshop en voorraad is het niet onbelangrijk om te weten wat de marktomvang is. Om hier inzicht in te krijgen kunnen we de zogeheten Google Ads Keyword Planner gebruiken. Voor onze webshop in bloempotten gebruiken we de volgende zoekwoorden: bloempot, bloempotten, plantenbak, plantenbakken, bloembak en bloembakken.

De data die Google ons hier geeft, leert ons dat maandelijks gemiddeld 15.120 keer wordt gezocht op de ingegeven zoektermen. Uiteraard gebruiken potentiële klanten ook andere opdrachten, maar dit geeft al een aardig beeld van het potentieel in de markt.

Het is echter niet aannemelijk dat 100 procent van de Googlezoekopdrachten daadwerkelijk op onze website zal belanden. Stel, we weten in de top drie van Google te komen, dan kunnen we ongeveer 25 procent van het zoekvolume op de website verwachten.  Dit zou in dit geval dus neerkomen op een maandelijks potentieel van 3.780 bezoekers. Wil je een nog accurater beeld krijgen van de marktomvang, dan is het logischerwijs zaak om het zoekwoordenonderzoek verder uit te breiden.

Businesscase maken

Een vervolgstap voor ons onderzoek is het maken van een businesscase om de haalbaarheid van succes met onze webshop te berekenen. Ook hier geldt weer: voordat we gaan werken met aannames omtrent de gemiddelde orderwaarde en het conversiepercentage (percentage van bezoekers dat daadwerkelijk overgaat tot aankoop). Stel dat we uitgaan van een conversiepercentage van 1 procent bij een gemiddelde orderwaarde van € 75,-, dan komen we tot de volgende omzet: 3.780 x 1% x €75,- = € 2.835,- per maand.

Trends in de markt ontdekken

Nu weten we wel wat we maandelijks kunnen omzetten, maar nou hoor je op een verjaardag dat plantenbakken eigenlijk steeds minder worden verkocht. Dat zou niet zo mooi zijn wanneer je een voorraad moet gaan inkopen. Wat we daarom willen doen, is het bekijken van de trends in de markt. Hiervoor gebruiken we wederom een tool van Google, namelijkGoogle Trends, waarin we de eerder genoemde zoekopdrachten analyseren. De tool laat ons de volgende trend sinds 2005 zien: Google Trends 1 Hieruit kunnen we concluderen dat de markt in volume eigenlijk alleen maar groter is geworden. De groei lijkt in het afgelopen jaar echter wel licht afgenomen. Interessant is ook de trendlijn in de afgelopen 12 maanden, waarin we zien dat de interesse in bloembakken en plantenbakken vooral in de maanden april en mei het grootst is. Logisch te verklaren natuurlijk, maar wel goed om te weten wanneer je advertentiebudgetten gaat alloceren. Google Trends 2

Assortiment bepalen

AssortimentOké, nu is het zaak om te kijken wat ons assortiment gaat worden. Welke producten en merken moeten we gaan bestellen of aanbieden in onze nieuwe webshop? Naast het bekijken van de webshops van concurrenten kunnen we ook hiervoor weer gebruik maken van de Google Ads Keyword Planner. Wanneer we de zoekopdrachten invoeren geeft Google suggesties, waarvan vele bijzonder nuttig voor het verder uitpluizen van ons assortiment. Zo laat onderstaand voorbeeld zien dat we ten minste moeten kijken naar het toevoegen van houten bloembakken en betonnen bloembakken.

Spieken bij de buren

We hebben nu al behoorlijk wat data over de marktomvang en wat mensen interessant vinden en zoeken. Een belangrijk voordeel van online marketing is dat we ook zeer eenvoudig bij de concurrentie kunnen spieken. Zo kunnen we eens analyseren wat de prijsstelling is, welke USP’s andere zaken gebruiken én wat hun assortiment is. Mocht je nu een erg grote webshop willen analyseren, dan is een tool als Screaming Frog Spider aan te raden. Hiermee kun je eenvoudig alle pagina’s van de concurrent in kaart brengen en analyseren. Let op, dit is een zeer uitgebreide tool waar enige technische kennis noodzakelijk is.

Dit artikel verscheen op 25 november 2014 op Sprout
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout.

Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op.