Zo beschouwt Google je als Johan Cruijff
Johan Cruijf is een autoriteit – in de voetballerij. Als je wilt dat jouw bedrijf goed scoort op Google, zul je zelf ook online autoriteit moeten opbouwen. Hoe je de Johan Cruijff wordt van je markt, legt Sprout-expert rwolbrink Wolbrink uit. Zodra Johan Cruijff en ik iets over voetbal roepen, zal hoogstwaarschijnlijk de overgrote meerderheid het woord van Cruijff geloven. Volledig terecht overigens. Cruijfs bewezen kunde en jarenlange podiumervaring liggen ten grondslag aan deze overtuigingskracht. Dit is precies hoe Google ook denkt: bij een vakexpert zit je beter. En juist dat is de reden waarom voor zoekmachineoptimalsatie oftewel SEO je online autoriteit zo belangrijk is. Als twee websites het juiste antwoord op een zoekopdracht geven, zal Google in veel gevallen de website met de grootste autoriteit een positie hoger toebedelen.
Links door belangrijke websites
Maar wat is online autoriteit? Google kijkt hoe vaak naar een website wordt verwezen door andere websites. Er komt wel een aantal variabelen aan te pas om de waarde van een verwijzing (link) te bepalen. Een van de belangrijkste is wélke site naar jouw website verwijst. Een link van een veel bekeken website als Sprout.nl is natuurlijk veel meer waard dan een verwijzing vanaf een nietszeggende website waar hooguit vier mensen per jaar komen.
Context en bron
Maar ook de context en het type bron is belangrijk voor het bepalen van de waarde. Als jij een expert op het gebied van goudvissen wilt worden, heeft een vermelding in een artikel over koffiebonen natuurlijk veel minder nut. Zo geldt dit ook voor het bepalen van de online autoriteit. Waar de link naar je website staat, wordt steeds belangrijker voor zoekmachines.
Hoe werk je aan je online autoriteit?
Het uitbouwen van je online autoriteit noemen we in ons vak ook wel linkbuilding. Er zijn heel veel methodes te bedenken om hier voor elk type bedrijf een passende strategie omheen te bouwen. Jouw expertise laten zien aan jouw doelgroep is echter de basis voor het laten groeien van je online autoriteit. Ten eerste is het belangrijk om je af te vragen welk type websites jij kunt helpen met jouw expertise. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan nieuwsbronnen, marketingblogs of vakantiewebsites. Bekijk kritisch of jouw expertise ook iets is waar dit type websites iets mee kan. Ofwel: is er enigszins overlap in doelgroep?
Linkbuildingcampagne
Hierna begint het meest uitdagende gedeelte van een linkbuildingcampagne, het bedenken van hoe je een kwalitatieve link kunt krijgen van eerder bepaalde bronnen. Hier is eigenlijk geen vast format voor en behoeft dan ook behoorlijk wat creativiteit. Belangrijk is te bepalen hoe je iets kunt bieden waar deze bronnen wat aan hebben. Delen van kennis via blogs, persberichten, onderzoeken en interviews., maar ook het beschikbaar stellen van statistieken of data kan helpen bij het verkrijgen van een bronvermelding. Anderzijds kunnen klassieke methodes als spreken en netwerken ook helpen, via bijvoorbeeld een netwerkverslag door een blogger. Maar niet in de laatste plaats: zorg dat je een behulpzame website hebt met goede informatie waar journalisten en bloggers ook naar willen verwijzen.
Hoe je niet werkt aan je online autoriteit
Oké, dat klinkt als veel werk, kun je die links niet simpelweg kopen of massaal aanvragen? Of 100 websites maken en vanaf daar linken naar je bedrijfswebsite? Dit soort trucjes om het algoritme van Google te beïnvloeden zijn er in overvloed. En vergis je niet, sommige van deze tactieken werken nog ook, al is het tijdelijk, om “hoger in Google” te komen. Maar op de langere termijn kun je echter het deksel op de neus krijgen. Je zult begrijpen dat Google ervoor zorgt dat zijn algoritme blijft leiden tot de beste zoekresultaten. De zoekmachinegigant is dan ook alsmaar bezig met het devalueren en zelfs bestraffen van dergelijke praktijken. Met als mogelijk gevolg zelfs een volledige verbanning uit de zoekresultaten. Hierbij maakt Google geen onderscheid in hoe groot je bedrijf is of hoeveel geld je in Google Ads uitgeeft. Na zo’n ban terugkomen in de zoekresultaten is een hele klus, waar veel tijd, geld en energie in gestoken moet worden. Vermijd dan ook deze trucjes en gebruik gezond verstand om je online autoriteit op te bouwen. Zoek je doelgroep op en bied echte kwaliteit, waarmee je op de lange termijn succes kunt blijven boeken.
Dit artikel verscheen op 8 oktober 2014 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. |