YouTube SEO-tips 2021 (bovenaan in YouTube)
Met meer dan 9,1 miljoen Nederlandse gebruikers – waarvan 2,8 miljoen dagelijkse gebruikers – is YouTube een kanaal waar je ‘u’ tegen zegt. Het aantal zoekopdrachten dat dagelijks ingevoerd wordt in de zoekbalk van YouTube is dan ook gigantisch. En met de almaar toenemende vraag naar audiovisuele content neemt dat aantal alleen maar toe. YouTube wordt niet voor niks ‘na Google’ de grootste zoekmachine ter wereld genoemd. Bovendien zijn de mogelijkheden binnen YouTube eindeloos, zoals ook te lezen in mijn blog ‘Wat is YouTube? – Alles wat je over YouTube wilt weten’. De potentie is dus enorm wanneer je goed gevonden wordt met jouw video’s, maar hoe doe je dat?
Beter gevonden in YouTube SEO resultaten
Google houdt voor het weergeven van video’s in de zoekresultaten van YouTube simpel gezegd drie belangrijke pijlers in de gaten:
- Videoscore: hoe goed wordt de video bekeken? Daarbij is de kijktijd de meest belangrijke factor.
- Kanaalautoriteit: hoe goed scoren de video’s van het kanaal gemiddeld? Ook hierbij is de kijktijd erg belangrijk. Ook abonnees en interactie spelen een rol.
- Metadata: onder andere de titel en beschrijving, tags, ondertiteling en thumbnail.
Wanneer je zelf aan de slag gaat met het plaatsen van video’s op YouTube zal je al gauw merken dat je video’s een stuk vaker bekeken worden wanneer je rekening houdt met deze pijlers. Waar je in de eerste twee pijlers zal moeten groeien, is de pijler ‘metadata’ er wel eentje waarbij je met een aantal (basis) SEO-regels het verschil kan maken. Wel geldt ook op YouTube dat je een lange adem nodig hebt, want aan het begin neem je het vrijwel altijd op tegen kanalen met een hoge videoscore en kanaalautoriteit, pijlers die YouTube belangrijker acht dan de metadata. Maar met goede SEO, een beetje geduld en een keer een échte knaller ga je vanzelf een stijgende lijn zien. Vandaag geef ik een aantal tips waarmee je op korte en lange termijn de meeste impact kunt maken:
Zoekwoordonderzoek voor YouTube
Goede SEO begint eigenlijk altijd met een gedegen zoekwoordonderzoek. Dankzij een dergelijk onderzoek weet je op zoekwoord-niveau waar men online naar op zoek is. Daar kun je vervolgens op inspelen. Gebruik de Google zoekwoordplanner, de YouTube suggestie-box, de Google suggestie-box, de gerelateerde zoektermen in Google, Google Trends, Answerthepublic en ga zo maar door. Kies vervolgens de zoekwoorden waar het meeste volume op zit om de focus van jouw nieuwste video te bepalen.
Je kunt de gehele content af laten hangen van dit onderzoek, of alvast het onderwerp bepalen en aan de hand van het zoekwoordonderzoek de juiste termen bepalen. Begin hoe dan ook met een zoekwoordonderzoek.
Afbeelding: de zoekwoordplanner van Google
Afbeelding: de YouTube suggestie-box
Afbeelding: de gerelateerde zoektermen in Google
Zorg voor interessante video’s en blijf jezelf
Het allerbelangrijkste onderdeel: zorg dat je een interessante video opneemt waarin je jezelf blijft. Het zoekwoordonderzoek mag bepaalde termen uitwijzen om te gebruiken, en analyses uit eerdere video’s kunnen inzichten geven in wat wel en niet werkt om kijkers te blijven boeien. Maar uiteindelijk is en blijft het jouw video. Verlies jezelf dus niet in de optimalisatie en maak een interessante video in jouw eigen stijl. Uiteraard hoef ik jullie niet te vertellen dat de video wel lekker in elkaar moet zitten. Goede nabewerking kan zorgen voor een vloeiend verhaal en ga zo maar door. Maar blijf authentiek, op die manier kun je er juist ook tussenuit springen!
Bekijk de video: Mailchimp handleiding Nederlands: Beginnen met e-mailmarketing
Bestandsnaam van de video
Je hebt nu een video en weet waar men op zoekt wanneer ze op zoek zijn naar deze video. Het wordt nu tijd om ervoor te zorgen dat jouw video ook daadwerkelijk op die termen gevonden gaat worden. Stap 1 is: neem de belangrijkste zoekwoord(en) mee in de bestandsnaam van de video.
Afbeelding: een goede bestandsnaam van de video.
Titel en beschrijving van de video
Kies vervolgens ook een titel waarin de belangrijkste zoekwoord(en) voor komen en zorg dat je een goede beschrijving schrijft om duidelijk te maken wat je van de video kunt verwachten. Zorg er wel voor dat alles fijn leesbaar blijft en dat je geen gebruik maakt van bijvoorbeeld ‘keyword-stuffing’ (overmatig volproppen met de belangrijkste zoekwoorden). Blijf ook weg van clickbait: zorg ervoor dat de titel en beschrijving een eerlijke weergave zijn van wat er in de video verwacht kan worden.
Afbeelding: een goede titel en beschrijving.
Tags en hashtags
Voeg ook goede (hash)tags toe aan de video. Zo weet YouTube beter waar de video over gaat en kun je ook makkelijker middels deze tags gevonden worden:
Afbeelding: een hashtag op YouTube.
Voeg ondertiteling toe
Ik weet het… Je doet zó je best om het verhaal voor de camera zo duidelijk mogelijk te vertellen, zonder saai te klinken, door de juiste intonatie te gebruiken en af en toe te lachen. En toch kijken nog steeds erg veel mensen naar video’s zónder geluid (oké, ikzelf soms ook, ik geef het toe).
Weet je nog dat kijktijd erg belangrijk was voor de videoscore? Voor de mensen zonder geluid kun je de video alsnog interessant maken door goede ondertiteling toe te voegen. YouTube doet dit zelf overigens na verloop van tijd ook al wel automatisch (en dat ziet er steeds beter uit), maar toch doe je er goed aan om op z’n minst de tekst die YouTube voor je genereert even goed door te lopen en te corrigeren. Zo weet je zeker dat voor iedereen (met of zonder geluid) de boodschap goed over komt.
Afbeelding: ondertiteling op YouTube.
Een goede thumbnail
In het verleden hechtte YouTube een hoge waarde aan de CTR: hoe vaak werd er door gebruikers doorgeklikt naar een bepaalde video? Samen met de titel van de video was de thumbnail (de afbeelding bij de video) hiervoor verantwoordelijk. Hoewel YouTube veel meer is gaan focussen op de videoscore en kanaalautoriteit (waarbij kijktijd dus veel belangrijker is geworden), blijft de thumbnail nog steeds erg belangrijk om goed over te komen (uitstraling) en de herkenbaarheid. Zorg daarom dat je een goede, duidelijk herkenbare thumbnail toevoegt aan alle video’s waaruit direct duidelijk wordt waar de video over gaat.
Afbeelding: thumbnails op ons YouTube-kanaal.
Gebruik kaarten, eindschermen en playlists
YouTube biedt tal van opties om ervoor te zorgen dat kijkers meer video’s van jou bekijken, om engagement (likes, reacties) en abonnees te stimuleren en om mensen naar je website te sturen. Voorbeelden hiervan zijn kaarten, eindschermen en playlists. Zorg dat je deze gebruikt!
Afbeelding: een kaart in YouTube toevoegen.
Afbeelding: een eindscherm toevoegen naar een volgende video.
Afbeelding: YouTube playlists.
Stimuleer kijkers te reageren en abonneren
Ter verbetering van de videoscore en kanaalautoriteit: stimuleer interactie! Vraag in de video aan kijkers om een ‘duimpje omhoog’, laat dit terugkomen in beeld, zorg dat mensen zich abonneren. Met andere woorden: laat je kanaal groeien! Hoe beter de autoriteit van jouw kanaal wordt, hoe sneller en beter je op een goede SEO-positie terecht komt.
Analyseer op basis van kijktijd
Waar haken kijkers af en waarom? Kijkersloyaliteit (kijktijd) is superbelangrijk! De eerste 15 seconden zijn daarbij cruciaal, omdat in die tijd veel kijkers bepalen of ze blijven kijken of weggaan. Analyseer in YouTube Analytics hoe kijkers reageren op verschillende beelden, video’s en ga zo maar door. Doe daar in volgende video’s je voordeel mee. Maar vergeet niet: blijf wel lekker jezelf.
Deel je video’s via andere kanalen voor extra zichtbaarheid
En als je dan toch zo lekker bezig bent met vloggen en beter zichtbaar worden in de SEO-resultaten van YouTube, zorg dan ook zeker dat je jouw kanaal en video’s via andere kanalen óók onder de aandacht blijft brengen. Immers: meer kijkers > meer interactie > betere videoscore > betere kanaalautoriteit > betere organische posities! Deel je vlogs dus ook via andere socialmedia-kanalen, je website of nieuwsbrief.
Nieuwsgierig naar deze video over Mailchimp? Bekijk ‘m hier op onze website of op ons YouTube-kanaal. En vergeet zeker ook niet om je even te abonneren!