De wondere wereld van YouTube influencers
Anno 2018 is er niemand die YouTube niet kent. De videosite opgericht in 2005 is al lang niet meer weg te denken in ons internetgedrag. Jongere generaties wisselen massaal hun tv-programma’s in voor YouTube kanalen, maar hoe zit het eigenlijk met deze wereld? En is er een beetje geld te verdienen?
Niet alleen voor virals
Vroeger was YouTube vooral voor het kijken videoclips en grappige viral filmpjes, en combinaties van die twee dingen (zoals Gangnam Style, of recenter: PPAP). Tegenwoordig is muziek lang niet het meest bekeken genre aan YouTube video’s: comedy, gaming, beauty en tech. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel bizarre niche genres, neem bijvoorbeeld het kanaal van Dr. Pimple Popper. Ze doet precies wat haar naam doet vermoeden en heeft een slordige 4 miljoen volgers.
Grootste Youtube kanalen wereldwijd:
- PewDiePie (gaming) 63 miljoen volgers
- HolaSoyGerman (comedy) 34 miljoen volgers
- Fernanfloo (gaming) 28 miljoen volgers
- Smosh (comedy) 23 miljoen volgers
- VanossGaming (gaming) 23 miljoen volgers
Grootste YouTube kanalen in Nederland:
- NikkieTutorials (beauty) 10 miljoen volgers
- Kwebbelkop (games) 8,4 miljoen volgers
- Jelly (games) 8,1 miljoen volgers
- Siv HD (games) 2 miljoen volgers
- Enzo Knol (vlogs) 1,8 miljoen volgers
Het grote geld verdien je als Engelstalige YouTuber in Nederland, maar binnen Nederland is er ook een hele YouTube community. Zo zijn StukTV, Dylan Haegens en Kalvijn bekende namen in dit geval. Deze YouTube kanalen kan je vergelijken met een tv-zender, maar dan zonder eindeloze herhalingen en programma’s die je niet leuk vindt. Waarom zou de jeugd ook nog tv kijken? Alles wat ze leuk vinden staat op YouTube. De NPO snapt dit ook inmiddels. BNN-presentator Tim Hofman heeft zijn eigen YouTube programma, #BOOS, met zo’n 351.000 abonnees. Als je nagaat dat de kijkcijfers van video’s altijd nog hoger liggen dan het aantal abonnees, zijn dat kijkcijfers waar de NPO van kan dromen op tv.
Adverteren op YouTube
Adverteren op YouTube gaat via het Google Ads advertentiesysteem. Ten minste, als je ouderwets wilt adverteren in de video’s. Naast het gewoon adverteren kan je ook een YouTuber voor je laten werken, via sponsorships. Verder kan je op de ‘eerlijke’ manier je producten in een YouTube video proberen te krijgen door een PR sample op te sturen naar een YouTuber. Wil je jezelf verzekeren van een positieve mening, dan zul je moeten betalen. Verder kan je een YouTuber ook benaderen voor het maken van een gesponsorde video. Dat kan dan weer via een influencer netwerk, zoals DiviMove. Wat YouTubers aan zo’n gesponsorde video verdienen verschilt sterk per persoon. Voor een middelgrote YouTuber betaal je een paar honderd euro, maar voor een gesponsorde video van Kwebbelkop betaal je €50.000. Hoeveel een YouTuber verdient is natuurlijk topgeheim, volgens Enzo Knol is het ‘niet superveel’. Als we de berekeningen van Quote mogen geloven verdient Enzo zo’n €26.000 per maand, en de internationale Kwebbelkop het driedubbele. Dan is er ook nog een onderscheid per sector, want in de mode en beauty industrie liggen de inkomsten nog wat hoger. In Nederland verdien je ongeveer 1 euro per 1000 views. Voormalig RTL4 realityster Britt Dekker beweert evenveel te verdienen aan haar paarden kanaal op YouTube, en met zo’n 125.000 volgers is dat best geloofwaardig. Verder benaderen merken YouTubers voor hun eigen collectie aan producten, zoals agenda’s, make-up of merchandise. Als dit nog niet genoeg inkomsten waren verdienen YouTubers ook nog aan boekendeals, schnabbels, dj-optredens en het verschijnen op evenementen.
Wat zijn de regels
Er is tegenwoordig veel te doen omtrent de transparantie van YouTubers. Want wanneer is de YouTuber oprecht en wanneer is het reclame? Daarom zijn er tegenwoordig wel regels met betrekking tot sponsorships en gesponsorde video’s:
De YouTuber moet:
- Aangeven wanneer een video gesponsord is
- Aangeven wanneer ze betaald krijgen voor het in beeld brengen van een product
- Aangeven wanneer ze een product gratis hebben ontvangen
Het probleem is dat dit weinig gebeurt en de controle hierop vrij laag is. Iedereen legt de verantwoordelijkheid bij iemand anders en hierdoor blijft het dus een grijs gebied wat er oprecht is aan de video’s. Vooral bij kanalen met erg veel jonge kijkers is niet niet heel ethisch verantwoord, maar daar liggen YouTube en de YouTubers niet echt wakker van. Zelfs na invoering van deze regels berichtte de NOS dat driekwart van de YouTube video’s sluikreclame bevat.
Daarnaast heeft YouTube een nultolerantiebeleid rondom het verspreiden van ‘hate content’. Hierbij hebben we het over:
- Racisme
- Nazi sympathieën
- Seksuele content met minderjarigen (of video’s waarin minderjarigen geseksualiseerd worden)
- Terrorisme
- Gevaarlijke content zoals challenges die aanzetten tot onverantwoordelijk gedrag of gevaarlijke situaties
- Andere video’s die als ongepast worden ervaren zoals treitervlogs en de video in het zelfmoordbos waardoor YouTuber Logan Paul zijn inkomstenbron zag verdwijnen
Zo verloor YouTube megaster PewDiePie miljoenen volgers, zijn speciale advertentie positie van YouTube én grote sponsorships omdat hij zich herhaaldelijk racistisch en antisemitisch uitte. Als adverteerder wil je niet dat jouw advertenties zichtbaar zijn op het kanaal van iemand met zulke content. Hierdoor is het erg belangrijk dat YouTubers zich politiek correct gedragen en dat adverteerders hun YouTubers screenen voordat ze een sponsorship aangaan.
Kortom: er valt zeker (goed) geld te verdienen met YouTube, voor de adverteerders en de YouTubers. Je zou denken dat deze influencers niet meer geloofd worden, maar niks is minder waar! De helft van de Nederlandse kinderen geeft aan dat hun koopgedrag wordt beïnvloed door vlogs, en vloggers worden nog steeds gezien als betrouwbaar. Als je een emotionele band hebt met je vlogger ga je er namelijk gewoon vanuit dat ze het niet aanraden als het een slecht product is, ook al worden ze ervoor betaald. Maar of de kijkers in de toekomst de vermomde commercials nog steeds zo zullen verslinden kan alleen de tijd uitwijzen.