Voor het opzetten van de welkomsflow en het maken van de eerste nieuwsbrief in Mailchimp moet je enkele stappen doorlopen, van het maken van een template tot het daadwerkelijk versturen van de email. In onderstaande video neemt ik je mee in Mailchimp en laat hij zien hoe je een welkomsflow instelt én laat hij zien hoe je je eerste nieuwsbrief kunt gaan versturen! Lees je liever? Onder de video is een transcript van de video te vinden.

Welkomsflow + jouw eerste nieuwsbrief maken in Mailchimp (Mailchimp Tutorial 2021) -Pure Handleiding

Timestamps:
00:00​ Intro
00:20​ Vorige video bespreken
01:14​ Campagne overzicht
02:29​ Email template in Mailchimp
05:29​ Welkomsflow in Mailchimp
11:02​ Custom automation instellen
12:51​ Nieuwsbrief maken in Mailchimp

Transcript video

Je hebt voor Mailchimp gekozen als pakket om emails mee te gaan versturen, een goede keuze! Jouw account is ingesteld, je hebt een doelgroep gemaakt en je bent klaar om de eerste mailing te gaan versturen. Vandaag ga ik jou uitleggen hoe je dat doet. Hoi mijn naam is Tim en vandaag ga ik jou uitleggen hoe je een mailing kunt versturen met Mailchimp.

De vorige keer heb ik uitgelegd hoe je kunt beginnen met email marketing via Mailchimp waarin ik onder andere behandelde hoe je je account in kunt stellen, de eerste doelgroep aan kunt maken en een formulier op de website kunt integreren. Ben jij het volledig nieuw in emailmarketing en heb nog nooit wat met Mailchimp gedaan? Dan zou ik je adviseren om dat vlog eerst eventjes te bekijken, ik heb het voor het gemak hier bovenin in gevoegd en ik zal ook een link in de beschrijving zetten.

Vandaag ga ik je uitleggen hoe je jouw allereerste campagnes kunt maken met Mailchimp. Ik zal er twee behandelen: 1 is een automatische welkomsflow en daarnaast zal ik stil gaan staan bij het versturen van jouw eerste nieuwsbrief. Dat doe ik natuurlijk aan de hand ook van heel veel voorbeelden in Mailchimp dus ik zou willen vragen om in te loggen en met mij mee te gaan naar de interface.

Het campagne overzicht

De vorige keer hebben we het gehad over audiences aan de linkerkant onder het aapje in het menu en vandaag gaan we het hebben over campaigns. Hier gaan we dus twee verschillende campagnes opzetten.

Klik op campaigns en dan zie je eigenlijk een submenu uit poppen net zoals bij audiences ook het geval was waar je kunt kiezen tussen alle campagnes, waar alle campagnes staan die je in het verleden hebt gedraaid. Als je nieuw bent zal daar nu dus nog niks staan. Ook staan er e-mail templates waar je e-mail templates in kunt stellen die je vaker kunt gaan gebruiken en reports waar je wat meer kunt terugvinden over de campagnes die je eerder gedraaid hebt.

In principe kun je gewoon beginnen met het bouwen van een campagne door rechtsboven op ‘create campaigns’ te drukken en daarna de campagne opslaan als template. Als je liever eerst een template op wil bouwen dan kun je dus naar e-mail templates gaan en daar komen eigenlijk alle templates tussen te staan die jij maakt dus je zou voor verschillende mailings een verschillende template kunnen opzetten. In de content studio kun je eventueel al afbeeldingen inladen, daar zie je dus ook alle afbeeldingen die je in het verleden heb geüpload terug. Ook kun je daar producten in terug vinden als je je webshop hebt gekoppeld met Mailchimp of Instagram foto’s op het moment dat je Instagram hebt gekoppeld en ook je logo in te stellen.

Email template in Mailchimp

Door op ‘create template’ te klikken kun je eigenlijk direct beginnen met het maken van een template en Mailchimp is echt super eenvoudig daarvoor je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een layout die je eigenlijk zelf helemaal gaat finetunen vervolgens. Zoals je kunt zien ja is dat eigenlijk echt vrij rechttoe rechtaan dus bijvoorbeeld wanneer je een verhaal wil vertellen voor een nieuwsbrief klik je op de layout ’tell story’. Dan zie je eigenlijk al direct hij pakt hier het logo, die kun je eventueel aanpassen.

Je hebt wat tekstvakken, je hebt wat foto vakken en eigenlijk middels drag-en-drop kun je dit helemaal opbouwen zoals je wil. Door op een element te klikken kun je ook kiezen voor andere tekst bijvoorbeeld, nou deze is nog in het engels ‘read more’ pas je aan naar ‘lees meer’. De linkjes kun je aanpassen, de styling kun je aanpassen als je bijvoorbeeld ronde hoekjes wil, een andere achtergrondkleur, noem maar op. Op die manier kun je eigenlijk je hele template op gaan bouwen.

Ook belangrijk daarin mee te nemen is de footer want daar zijn een paar vereisten aan de footer. Je kunt daar bijvoorbeeld ook merge tags in gebruiken zoals ‘copyright current year’ geeft natuurlijk logischerwijs het huidige jaar. ‘List company’ geeft de naam van het bedrijf en het laatste zinnetje is ook verplicht ‘if rewards, rewards and if’. Daarin zeg je eigenlijk dat ja Mailchimp plaatst onder gratis pakketten automatisch het Mailchimp logo, wanneer je betaald hebt en je wilt dat niet dan kun je dat uitzetten en dat zinnetje zegt eigenlijk dan – als jij betaald heb en je wilt het log niet vermelden – dan niet melden en anders moet het logootje van Mailchimp onderaan je email komen te staan. Het zinnetje is verplicht.

Hetzelfde wat ook verplicht is is dat er altijd een unsubscribe button in je mail moet staan. Je kunt hier bijvoorbeeld ‘update preferences’ kan er wel uit dus je kunt wel bijvoorbeeld zeggen ‘wil je niet langer onze nieuwsbrief ontvangen’ en dan en ‘unsubscribe from the list’ passen we dan bijvoorbeeld aan naar ‘meld je dan nu af’ en in dat geval kun je het dus nederlands maken. Er moet in ieder geval altijd een optie zijn om je af te melden voor de nieuwsbrief. Staat dat er niet in dan pakt Mailchimp altijd automatisch een regeltje daarin dus ze voegen dat sowieso toe.

Goed wat heb je nog meer aan opties in de template galerij, je kunt bijvoorbeeld ook echt voor een theme kiezen waarin je al een wat meer opgestelde template pakt. Bijvoorbeeld ‘sale announcement’ van The Southern Bike Shop, prachtig mooi template. Hier boven staat bijvoorbeeld ook ‘view this email in your browser’ als je daar op klikt dan zie je het in de browser, super logisch. Ja en hier kun je eigenlijk ook gewoon weer heel simpel je eigen mailen van maken dus ‘mijn product’. En zo kun jij ook gewoon dus die hele template instellen. Hetzelfde verhaal alleen is er dan net wat meer styling toegepast.

Welkomsflow in Mailchimp

Heb je je template gemaakt of wil je gewoon van scratch beginnen met een mailing dan ga je weer terug naar campagnes en dan kies je bij ‘all campaigns’ rechtsboven in de hoek voor create campaign. Daar komt dan eigenlijk weer een sub menuutje waar heel veel verschillende opties staan. De customer journey optie gaat bijvoorbeeld naar automation waar je ook weer verschillende menu’s voor kunt kiezen. Waar ik me voor nu even op wil focussen is het eerste tab namelijk e-mail. Dat is wat we willen doen, we willen een e-mail gaan creëren.

Stel je hebt nog nooit een mailing verstuurt dan is de eerste mail logischerwijs eentje waarin je mensen welkom wilt heten die zich aanmelden voor de lijst. Bijvoorbeeld iemand vult het formulier in, meld zich aan voor de lijst, krijgt een mailtje dat hij moet bevestigen dat hij zich inderdaad echt wil inschrijven, dubbele opt-in. Meld zich aan en komt in jouw doelgroep en dan kun je kiezen voor een automated e-mail waarin je eigenlijk zegt op het moment dat iemand zich inschrijft dan krijgt hij meteen een welkomstmail.

Bijvoorbeeld welcome new subscribers kies je dan, daar klik je op. Super simpel een campagne naam ‘welkomsflow’ bijvoorbeeld. Hier zeg je bij audiences wil ik nou, Pure database in dit geval en begin. Nu kunnen we een welkomsflow instellen en dit is eigenlijk de klassieke manier van automation. Mailchimp is over de jaren heen heel erg uitgebreid en de huidige automation step daar kun je heel uitgebreid bij customer journeys instellen maar dit is echt het meest simpele eigenlijk war er is. Eigenlijk is dit eigenlijk gewoon dezelfde manier hoe je ook een normale mailing instelt. In dit geval zeg je bijvoorbeeld ‘sends to new subscribed immediately after they join your database’, in theorie kun je dat ook aanpassen dus als je zegt ik wil het na een uur of na een dag. Trigger when you import subscribed contacts betekent eigenlijk dat om het moment dat je handmatig iemand toevoegt aan je lijst, bijvoorbeeld je hebt klanten die je toe wilt voegen aan je nieuwsbrief lijst en de doe je handmatig wel eens en je wil die ook een welkomstmail sturen dan kun je dat vinkje aanzetten. Wil je dat niet dan kun je het uitvinken.

Je zegt eigenlijk van wie die e-mail komt, vanuit welke naam en wel e-mail adres en dan pas je het onderwerp aan. Hier kun je bijvoorbeeld ook emojis aan toevoegen dus bijvoorbeeld ‘leuk dat je je hebt ingeschreven’, nou leuke smiley erbij. De preview tekst die kun je ook aanpassen die zie je eigenlijk meteen wanneer je bijvoorbeeld jouw mail programma opent en die kun je dus zelf ook aanpassen hoe je dat wilt. Mailchimp geeft ook altijd wat tips dus bijvoorbeeld stel dat je twee keer deze subject line hebt ingevuld dan zegt hij eigenlijk hij is te lang, er staan te veel emojis in. Eigenlijk zijn het tips die Mailchimp geeft aan de hand van best practices.

Nou goed je hebt dan het onderwerp ingesteld en dan kun je eigenlijk met de content aan de slag. Klik je op ‘edit design’ en hier kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor de template die je zojuist gemaakt hebt of je kunt beginnen met het maken van een template. In dit geval kun je hier bijvoorbeeld wanneer je al een template gemaakt bij saved templates – daar zie je inderaad Southern Bike Shop terugkomen – kun je kiezen welke template je wil of je kunt met layouts helemaal opnieuw beginnen.

Ik pak eventjes onze welkomsflow als template erbij. Hier zeg ik change template. In dit geval opent hij dan de template. Voor de welkomstmail staat er ‘beste first name’, dus daar komt de merge tag met de voornaam. Tekstje en in ons geval een videotje, je kunt iemand gewoon welkom heten op de manier dat jij leuk vindt om te doen. Wij willen bijvoorbeeld daar ook graag alvast wat blogs onder de aandacht brengen die iemand bijvoorbeeld kan gaan lezen, wij delen graag heel veel informatie net zoals nu. Iemand die zich aanmeldt voor de nieuwsbrief willen we eigenlijk gewoon meteen triggeren om verder met online marketing aan de slag te gaan.

Is dat klaar dan druk je op save and continue en dan kom je weer terug en in het hoofdmenu zeg maar van de welkomsflow. Daar staat dan inderdaad ‘immediately after they join Pure database’, nou goed in dit geval krijg ik nu een kleine foutmelding omdat er nog iets niet goed staat. Je kunt ook op een preview mode klikken dan zie je een preview van de mailing, de merge tag komt naar voren als ’test voornaam’ in dit geval. Klik je ‘enable live merge tag info’ dan zie je eigenlijk meteen dat het wel goed staat dus in dit geval gaat de mail naar een Rens en dan zie je staan ‘Beste Rens’.

Je kunt dit helemaal doorloopt eigenlijk en dan op het moment dat alles goed staat dan kun je een testmail naar jezelf sturen. Dus op het moment dat ik alles klaar heb dan is toch wel goed om het even te doen, stuur een testmail naar jezelf en kreeg je die in mailbox. Je kunt dan even doorlopen of alle linkjes goed zijn, of alles goed werkt en op het moment dat dat goed gaat dan druk je op start sending en dan ja iedereen die zich dan vervolgens aanmeldt voor jouw nieuwsbrief die krijgt automatisch na aanmelding die nieuwsbrief te zien.

Je ziet vervolgens ook dan de welkomsflow tussen de campagnes terugkomen en daar kun je hem eventueel ook later aanpassen. Je kunt zien hoeveel mensen er aan begonnen zijn etcetera.

Custom automation instellen

Wil je nou een stapje verder gaan zoals in ons geval krijg je drie mails op het moment dat je hebt aanmeld. Eerst een welkomstmail met een video waarin we je echt welkom heten, daarna krijg je een week later krijgt je weer een mail waarin we wat meer informatie geven over wie we zijn etcetera.

Dan kun je ook kiezen voor een ‘custom automation’. Die kun je dan ook een naam geven, bijvoorbeeld ‘voorbeeld flow’. Hier wijs je dan ook weer een database aan toe en dan druk je op een begin. In dit geval heb je de keuze om meerdere mails na elkaar op te stellen. De flow is dan in dit geval dus als volgt. De eerste e-mail die komt staat hier. Hier klik je weer op design e-mail, dan kom je eigenlijk in dat menuutje waar we net ook waren om de e-mail in te stellen.

Dit is net iets minder fancy misschien als net maar het werkt in principe gewoon hetzelfde. Daarna kun je dus ook weer een tweede e-mail hieraan toevoegen. Heb je die eerste e-mail ingesteld dan kun je vervolgens door op ‘add another e-mail’ weer een volgende e-mail gaan invoeren. De trigger is dan in dit geval bij de eerste e-mail eigenlijk hetzelfde als wanneer iemand zich aanmeld. De person subscribes en dan drukken we in dit geval op ‘delay immediately’. Dan zie je in dit geval – dus op het moment dat iemand aan de audience is toegevoegd – dat ze direct die allereerste e-mail krijgen.

Je kunt ook bijvoorbeeld kiezen om dat in het weekend niet te doen of wel. Dan bij de tweede kun je dan dus eigenlijk zeggen op het moment dat bijvoorbeeld drie dagen later, drie dagen na aanmelding dan krijgt iemand weer opnieuw die e-mail en dat willen we bijvoorbeeld niet in het weekend dus in dit geval dus alleen op weekdays. Op die manier kun je eigenlijk dus een flow instellen, dan ga je eigenlijk net een stapje verder dan een eenmalig e-mail.

Nieuwsbrief maken in Mailchimp

Goed je hebt nu dan een automatische welkomstemail staan dus de eerste e-mail is eigenlijk al verzonden. Vervolgens wil je ook je eerste nieuwsbrief gaan verzenden. Dat doe je weer door op create campaign te klikken en dan ga je naar e-mail. Je kan het noemen hoe je wil, in dit geval bijvoorbeeld ‘niewsbrief 1′. Hier kiezen we wel voor een regular e-mail. Hier werkt het eigenlijk weer hetzelfde. Je kiest naar wie je het wilt verzenden, in dit geval dus de doelgroep Pure Database.

Je kunt eventueel een segment kiezen dus als je bijvoorbeeld al een hele grote database hebt en je hebt daar een segment alleen nieuwsbrief kun je die hier kiezen. Je kunt het ’to’ field ook aanpassen dus zeggen van ik zet hem naar Tim dus dan zie je ook inderdaad staan ’to Tim’. Vervolgens kun je de e-mail weer op gaan maken en dat werkt eigenlijk precies hetzelfde dus wanneer op design e-mail klikt dan kun je kiezen voor ofwel een template of je kunt zelf weer wat nieuws bouwen en op die manier bouw je eigenlijk je hele nieuwsbrief weer op.

Wat handig is dan vervolgens wanneer je je nieuwsbrief hebt verstuurd en je wilt ook nog een keer opnieuw een nieuwsbrief gaan sturen dan kun je door op het pijltje te klikken achter de nieuwsbrief 1 bij campaigns op replicate klikken. Eigenlijk wat hij dan doet is dan kopieert hij de volledige instellingen van de vorige keer en dan kun je eigenlijk heel simpel je nieuwsbrief weer om gaan bouwen naar de volgende. Dat is wel handig op moment dat je altijd dezelfde template wil gaan gebruiken want dan weet je ook zeker dat alles goed staat en hoef je maar een keer to, from en alles goed in te stellen en hoef je eigenlijk alleen het subject en de content aan te passen.

Wat ook belangrijk is dan hier bijvoorbeeld campagne link, wil je een link direct delen dan kun je bijvoorbeeld hier wel dan per nieuwsbrief ook aanpassen dat dit in dit geval nieuwsbrief 2 wordt en met dat linkje kun je dan vervolgens ook mensen direct naar nieuwsbrief sturen. Daarnaast kun je ook settings and tracking gebruiken. Dus bijvoorbeeld wanneer je een ecommerce link wil taggen of een Google Analytics utm tekst toe wilt voegen maar dat is misschien iets voor een later moment.

Volgens mij kunnen jullie nu aan de slag met het versturen van e-mails via Mailchimp. Ik hoop dat jullie hier iets van geleerd hebben. Vergeet je ook zeker niet even aan te melden voor ons youtube kanaal en wat ik denk dat ook wel heel leuk voor jullie is is dat je even aanmeldt voor onze nieuwsbrief zodat je vervolgens ook kunt zien hoe onze e-mailflow automation gaat en ook de nieuwsbrief als voorbeeld kunt nemen van hoe het kan.

Ik zal je dit in de comments hieronder toevoegen hoe je en waar je je kunt aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dat was het, dan wens ik jullie nog een hele fijne dag en tot volgende keer, doei!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.