Welkom in de wondere wereld van podcasts
Ik luister zelf al jaren podcasts, maar om mij heen hoor ik veel mensen die het pas net ontdekken, of erger nog: niet luisteren. Zelf luister ik met name onderweg, ik zit gemiddeld 6 uur per week in de auto: tijd die ik gebruik om podcasts te luisteren. Maar podcasts zijn er niet alleen voor onderweg, ze worden ook veel thuis geluisterd.
In dit artikel neem ik jullie mee in de wondere wereld van podcasts. Alles over:
- Het ontstaan van podcasts
- Het gebruik van podcasts
- Adverteren in een podcast
- Het maken van een podcast
- Een kleine selectie van mijn favoriete podcasts
Voor mijn research heb ik ook gebruikgemaakt van mijn netwerk op LinkedIn. Ik heb een oproep geplaatst en gelukkig waren er veel mensen die reageerden en mij hebben gewezen op podcast statistieken, maar ook podcasts die het luisteren waard zijn. Ik heb in de afgelopen weken getracht zoveel mogelijk van deze podcasts te luisteren! Nogmaals bedankt voor jullie hulp!
Het ontstaan van podcasts
Podcasts bestaan al sinds de jaren 80 (onder de naam audio-blogs), maar pas sinds de introductie van de iPod is ook de naam ‘podcasts’ ontstaan. Overigens niet een naam die Apple verzonnen heeft, maar een samentrekking van de woorden ‘iPod’ en ‘broadcasting’ (Engels term voor uitzenden), verzonnen door journalisten.
Een podcast kan je zien als een radio-uitzending op internet. Sommige podcasts zijn dat ook letterlijk: een vaste rubriek van een radio-uitzending die ook als podcast gepubliceerd wordt. Maar er zijn ook heel veel podcasts die niet op de radio te horen zijn, maar losse programma’s in de vorm van een interview, een talkshow-setting waarin gepraat wordt over bijvoorbeeld de sport van afgelopen weekend of een documentaire/serie over een specifiek onderwerp.
Een relatief nieuw fenomeen is dat tegenwoordig podcasts niet alleen als audiobestand beschikbaar zijn, maar soms ook op YouTube staan doordat er gekozen is om het gesprek ook op camera vast te leggen. Twee vliegen in één klap dus. Daarnaast zijn er nu ook tv-shows, zoals ‘Voetbalpraat’ van Fox Sports die als podcast verschijnen.
Er zijn diverse programma’s waarmee je podcasts kunt luisteren en downloaden. Op de iPhone heb je de ‘podcasts-app’, er wordt via Stitcher of Spotify geluisterd naar podcasts, of bijvoorbeeld via Soundcloud.
Groot voordeel van podcasts is dat je afleveringen kunt downloaden en kunt beluisteren wanneer het jou uitkomt, ook zonder internetverbinding. Vergeet dat downloaden niet, want als je onderweg via je 4G een programma downloadt en luistert, gaat het hard met je data-bundel (en ja: ik heb die fout gemaakt en het was een duur foutje ;-)).
Het gebruik van podcasts
Volgens Wikipedia zijn podcasts in Nederland lang niet zo populair als in Amerika, maar de informatie van Wikipedia is van 2015… en sinds die tijd is er een hoop veranderd. Ik heb flink wat artikelen gevonden met statistieken over het gebruik van podcasts in Amerika, maar ook in Nederland. Onderaan het artikel zal ik alle externe bronnen opnemen met linkjes.
Sinds de introductie van de iPod in 2004 is ook de naam podcast ‘bekend’, maar met name de laatste jaren is er een flinke stijging in het gebruik te zien. Dat komt uiteraard ook doordat het steeds makkelijker wordt om podcasts te luisteren en te maken. Daardoor wordt het aanbod ook steeds groter.
Recente cijfers over het gebruik van podcasts in Amerika laten zien dat 32% van alle Amerikanen van 12 jaar of ouder maandelijks luistert naar een podcast!
Je ziet hier ook duidelijk een flinke stijging vanaf 2014/2015. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat 70% van alle Amerikanen bekend is met podcasts en liefst 51% van de Amerikanen van 12 jaar of ouder ooit heeft geluisterd naar een podcast.
Eén van de meest recente artikelen die ik kon vinden over het gebruik van podcasts, is van vrijdag 27 maart 2020. In dit artikel wordt gesteld dat van alle Amerikanen van 12 jaar of ouder:
- 75% bekend is met podcasts
- 55% ooit een podcast heeft geluisterd
- 37% elke week naar een podcast luistert
Verder staat er in het artikel dat het luisteren van podcasts is de afgelopen drie jaar gestegen is met 37,5%!
Ten opzichte van het andere artikel (van een half jaar eerder) wederom een flinke stijging van alle belangrijke statistieken.
Hoe verhoudt zich dat tot de Nederlandse markt? Er zijn ook meer dan voldoende statistieken te vinden over de omvang van het gebruik van podcasts in Nederland.
Uit onderzoek van Markeffect (gepubliceerd op MarketingTribune) blijkt dat 39% van alle Nederlands weleens luistert naar een podcast! En zelfs 1 op de 5 luistert wekelijks een podcast. Met name hoogopgeleiden (56%) en jongeren tot 34 jaar (71%) luisteren naar podcasts.
In een ander artikel wordt er weer gesproken over 2,2 miljoen Nederlands die podcasts luisteren en met name hoogopgeleide jongeren en young professionals luisteren.
Een wat recenter artikel geeft aan dat 21% van alle internetgebruikers tussen de 16 en 64 elke maand naar een podcast luistert (zie onderstaande afbeelding).
Kortom, er zijn heel veel artikelen te vinden over het gebruik van podcasts. Er worden vrij veel verschillende statistieken genoemd, dus vergelijken is niet altijd mogelijk. Maar er is wel een trend zichtbaar en dat is dat er meer en meer naar podcasts geluisterd wordt.
Adverteren in een podcast
Het is nu wel duidelijk dat er veel naar podcasts geluisterd wordt. En waar er bereik is, daar ontstaan ook mogelijkheden voor bedrijfsleven om op in te haken. Want er moet natuurlijk wel geld verdiend worden 😉 En omdat dit nog in de kinderschoenen staat zijn podcast luisteraars de adverteerders nog niet zat, dat blijkt wel uit onderstaande statistieken:
- 90% van de luisteraars onthoudt de naam van de adverteerder
- 45% bezoekt waarschijnlijk de website van de adverteerder
- 42% overweegt het product of dienst
- 83% heeft een positieve indruk van de adverteerder
Dit zijn USP’s waar menig krant, magazine, website of welke andere mogelijkheid om te adverteren enorm blij van zou worden! En dat zorgt er ook voor dat er meer bedrijven te horen zijn in podcasts, naar verwachting zal de totale uitgaven aan advertenties in podcasts stijgen naar ongeveer 1 miljard euro in 2021! (Dit was voor de eventuele effecten van de Corona-crisis)
Zelf luister ik al jaren podcasts en kom ook steeds vaker advertenties tegen. Er zijn diverse vormen van adverteren in podcasts. Ik benoem hieronder de drie meest voorkomende:
- Pre-roll advertising: denk hierbij aan de manier om ook op Youtube te adverteren.
- Sponsoring & hostread: hierbij sponsor je een specifieke podcast en de host van die podcast benoemt je ook als sponsor en geeft duiding aan je boodschap.
- Branded serie: er zijn ook bedrijven die zelf een podcast serie opzetten, vergelijkbaar aan de vorm van branded-content in magazines of op websites.
Met name het sponsoren van een podcast vind ik zeer krachtig. Ik luister zelf al lang de podcast van Laurens ten Dam (oud-wielrenner), de ‘Live slow ride fast podcast’. Deze podcast is er voor mensen die bovenmatig geïnteresseerd zijn in alles wat met wielrennen te maken heeft. Niet alleen het bespreken van races, maar ook het leven naast de fiets.
Regelmatig hoor ik in deze podcasts een boodschap van Futurumshop. Of zoals de host van deze podcast zegt: ‘onze vrienden van Futurumshop hebben weer een mooie aanbieding voor jullie’. Cijfers over het effect van deze advertenties heb ik niet, maar als sponsor weet je zeker dat je luisteraars bereikt die tot jouw doelgroep horen. Daarnaast ontstaat er een positief gevoel bij jouw bedrijfsnaam, en dat is dus goed voor de naamsbekendheid en herkenning van je merk.
Een mooie bijkomstigheid is dat deze boodschap voor ‘altijd’ in deze aflevering te horen is. Want de advertentie zit ‘ingebakken’ in de audio-file.
Op deze wijze zie ik ook veel toekomst voor het adverteren in podcasts, zolang het je niet in de weg staat om een podcast te luisteren. Het wordt anders op het moment dat podcasts automatisch onderbroken worden (midden in een gesprek of iets dergelijks) en er dan een reclame te horen is.
Er is namelijk ook een vorm die dynamisch advertenties ‘inschiet’ in podcasts. Dan koop je als adverteerder bijvoorbeeld 1.000 downloads van een podcast in, tegen een afgesproken tarief. In theorie zouden elke 1.000 downloads door een andere adverteerder ingevuld kunnen worden, hierdoor krijg je meer generieke boodschappen ten opzichte van het sponsoren van een podcast zoals ik hierboven noemde.
Het maken van een podcast
Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar gelukkig was mijn collega Thijs bereid mijn blog op dit punt aan te vullen:
Het maken van een podcast begint met goed apparatuur. Een podcast waar iemand slecht te verstaan is, waar veel ruis op de achtergrond is of die opgenomen is in een rumoerige ruimte, kan ervoor zorgen dat luisteraars in het begin van je podcast al afhaken. Om luisteraars vanaf het begin van je podcast aan je te binden, zal je goede microfoons moeten aanschaffen en in een stille ruimte moeten zitten waar geen achtergrondgeluid is.
Wie weleens een presentatie heeft gegeven, weet dat het publiek door middel van intonatie en enthousiasme aangesproken moet worden. Ditzelfde doe je in een podcast, helemaal als je alleen bent. Door middel van intonatie en enthousiasme weet je jouw luisteraar aan jouw verhaal te binden.
Het opnemen van een podcast kan door middel van meerdere programma’s. Zelf ben ik een groot fan van Audacity, dit is een gratis programma waar je gemakkelijk je podcast mee kan opnemen én bewerken. Was er tijdens het opnemen een lange stilte, is er een stukje wat er eigenlijk niet in moet of is er toch een beetje ruis? Door middel van het bewerken van je podcast in Audacity kan je audio knippen en het geluid helemaal bewerken naar jouw wensen. Ook kan het interessant zijn om een intro/outro tune aan je podcast toe te voegen, dit maakt jouw podcast eigen en kan op gemakkelijke wijze in de podcast bewerkt worden.
Al met al is het maken van een podcast een kwestie van doen, door middel van het produceren van podcasts zal je merken dat je er steeds handiger in wordt en je podcasts elke keer kwalitatief vooruitgaan!
Een selectie van mijn favoriete podcasts
Eindelijk zijn we aanbeland bij het overzicht van mijn favoriete podcasts. Allereerst complimenten als je bij dit onderdeel van mijn artikel bent gekomen. Je hebt al een hoop moeten lezen, uiterst nuttige informatie natuurlijk, maar toch: kudo’s!
Mijn favoriete podcasts heb ik onderverdeeld in categorieën. De eerste categorie is, eerlijkheid gebiedt te zeggen, degene waar ik het meest naar luister. Namelijk naar sport-podcasts. In willekeurige volgorde:
Live Slow Ride Fast
Al eerder benoemd, maar deze podcast is een pareltje als je van wielrennen houdt. Met name de afleveringen waar er gasten aanschuiven, luister ik altijd van A tot Z. Mooie inzichten in het leven van een wielrenner, anekdotes, trainingsschema’s, voedingspatronen, et cetera.
De Rode Lantaarn
Ook een podcast over wielrennen, onderdeel van de website www.hetiskoers.nl. Deze podcasts is gemaakt door liefhebbers van wielrennen, en zo voelt het ook. Ongedwongen gepraat tussen vrienden over de koers van afgelopen weekend, ik luister het bijna altijd. Ook hier vind ik met name de aflevering (specials) met gasten zeer interessant. Deze gasten zijn vaak (oud)profs die praten over hun leven als wielrenner.
De Derde Helft
Podcast over voetbal, de andere sport die ik zeer intensief volg. Zoals de naam al doet vermoeden duurt ‘De Derde Helft’ ook 45 minuten. In die 45 minuten (altijd op zondagavond) wordt het voetbalweekend besproken. Ook hier schuiven steeds vaker prominenten uit het voetbal aan als gast, een teken dat podcasts meer en meer serieus genomen worden.
Naast podcasts over sport luister ik veel podcasts over (online) marketing. De meeste die ik luister zijn Engelstalig, wat er gelijk ook voor zorgt dat het meer moeite kost om te luisteren. Ook al spreek en versta ik Engels prima, als ik aan het autorijden ben (en 99% van de podcasts die ik luister, luister ik tijdens het autorijden) kost het meer moeite om het te volgen. Deze podcasts over (online) marketing wil ik je graag aanraden:
Marketing School
Deze podcast van Neil Patel en Eric Siu gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over marketing. En dan met name online marketing. Elke dag een aflevering van rond de 10 minuten maken het ook nog eens vrij makkelijk om te luisteren. Het nadeel van korte aflevering is dat het dan niet echt de diepte in gaat.
Vandaar ook mijn tweede tip in deze categorie:
Experts on the Wire
Als je geïnteresseerd bent in SEO, dan zal je deze graag willen luisteren. Dit zijn hele diepgaande interviews met experts op het gebied van SEO over alle aspecten die hierbij komen kijken. Omdat het uitgebreider is, zijn de afleveringen vaak over ruim een uur. Maar meer dan de moeite waard!
The Copyblogger Podcast
In deze podcasts gaat het met name over het schrijven van content. Naast de podcast is hun blog overigens ook het volgen waard!
De volgende categorie zijn podcasts die te maken hebben met een stukje sales, management, maar ook podcasts die gaan over inspiratie en focus. Kortom, wat diverser maar daarom niet minder interessant.
Over Klanten Gesproken
Een podcast van Sydney Brouwer die gaat over alles wat te maken heeft met klantgerichtheid. Interessant onderwerp, omdat alles wat wij bij Pure doen ook te maken heeft met het werken met klanten. Deze podcast verschijnt maandelijks en bestaat uit interviews met bijvoorbeeld auteurs van boeken over klantgerichtheid, maar ook eigenaren van bedrijven die daar veel aandacht aan besteden.
Drive – Mark Tuitert podcast
Van meerdere kanten op deze podcast gewezen, ik had hem nog niet eerder geluisterd. Deze podcast van oud schaatser Mark Tuitert gaat over de ‘drive’ die mensen hebben. Ik heb de aflevering met schaatstrainer Jacques Orie geluisterd, en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben! Interessante inkijk in het leven van een schaatstrainer! Deze podcast ga ik zeker vaker luisteren.
Een Podcast over Media
Deze podcast, die de laatste maanden weer elke vrijdag verscheen, bespreken Blendle oprichter Alexander Klöpping en Correspondent oprichter Ernst-Jan Pfauth de (media) actualiteiten. Niet elke aflevering is de moeite waard, in mijn optiek, maar zeker een leuke toevoeging als je geïnteresseerd bent in media en op de hoogte wilt blijven! Daarnaast hebben beide een bijzondere kijk op media, ook gezien hun beide bedrijven.
De laatste categorie podcasts die ik wil bespreken, zijn geen wekelijkse of maandelijkse podcasts. Maar podcast series. Eigenlijk documentaires die in een x-aantal afleveringen een verhaal vertellen. Vaak gebaseerd op ware verhalen, tenminste: de series die ik geluisterd heb. Ik wil je deze aanraden:
El Tarangu
Deze podcast vertelt het verhaal van de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente, die een ontmoeting had met de bekende Belgische wielrenner Lucien van Impe. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de ontmoeting plaatsvond zeven jaar nadat Fuente was overleden. In deze serie zoeken de makers van de podcast uit hoe dit verhaal in elkaar zit.
Laura H.
Deze podcast vertelt het verhaal van Laura H., het ‘kalifaatmeisje’. In 2016 ontsnapt Laura H. uit Zoetermeer in Syrië aan de terreurgroep IS. Terug in Nederland werd ze opgepakt en berecht omdat ze had deelgenomen aan het voorbereiden van terroristische misdrijven. In deze podcast het verhaal. Een aangrijpende serie!
De Brand in het Landhuis
In 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn huis om het leven. Na zijn dood is er geen spoor meer van zijn schilderijen, zo’n 500 voorwerpen en een geschat vermogen van 160 miljoen euro. In vijf aflevering gaat de maker van de podcast op zoek naar het echte verhaal.
Zeker in deze categorie zijn er veel andere series die ik geluisterd heb, die ik je van harte kan aanbevelen. Maar dan wordt dit artikel veel te lang, en als je tot dit punt bent gekomen met lezen vind ik het al knap.
Conclusie
Je kan niet meer om podcasts heen. Er is een groot aanbod van podcasts, maar ik mis er ook nog wel een aantal. Zo vind ik dat er met name goede online marketing podcasts zijn van Engelstalige bodem. Mis jij nog podcasts?
Ik hoop dat je wat opgestoken hebt van dit artikel. Mocht je vragen hebben, dan weet je me te bereiken!
Hieronder nog de bronnen die ik heb geraadpleegd voor dit artikel.
Bronnen:
https://www.marketingfacts.nl/berichten/podcast-luisteraar-stoort-zich-niet-aan-advertenties
https://www.podcastinsights.com/podcast-statistics/
https://datareportal.com/reports/digital-2020-the-netherlands?rq=digital%202020%20netherlands
https://www.convinceandconvert.com/podcast-research/2019-podcast-statistics/
https://www.dagennacht.nl/infographic-luisteren-podcast/
https://www.frankwatching.com/archive/2019/12/22/microcast-podcast/
https://www.marketingtribune.nl/media/nieuws/2019/04/ruim-2-miljoen-nederlanders-luisteren-naar-podcasts/index.xml
https://numrush.nl/wat-is-de-staat-van-podcasting-in-nederland/
https://www.emerce.nl/nieuws/spotify-35-miljoen-luisteraars-podcasts
https://www.marketingtribune.nl/media/nieuws/2019/11/onderzoek-populariteit-podcast-stijgt-razendsnel/index.xml
https://blog.hubspot.com/marketing/podcast-stats
https://www.iab.com/insights/podcastadvertising/