Webwinkel starten? Vergeet online marketing niet.
Bij veel Nederlanders loopt ondernemersbloed door hun aderen. Regelmatig resulteert dat in de start van een eigen webwinkel. Het starten van een webwinkel is relatief laagdrempelig. Echter, online aanwezigheid betekent niet automatisch dat hordes relevante mensen de weg naar jouw site weten te vinden. In dit blog wil ik een aantal opties beschrijven hoe je relevante bezoekers in jouw webwinkel krijgt.
Gratis bezoekers
Adverteren is een uitstekende methode om relevante bezoekers naar je webwinkel te krijgen. Helaas is dat niet voor alle startende ondernemers weggelegd. Je kan geld immers maar eenmaal investeren en zonder budget voor online adverteren valt dit kanaal af. Naast adverteren is er natuurlijk ook het organische deel van Google, de gratis zoekmachine resultaten. Om via dit kanaal relevante bezoekers in je webshop te krijgen is aandacht voor SEO nodig.
SEO aandachtspunten
Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, is een niet te onderschatten kanaal wat met name op de langere termijn effect heeft. Onder andere de volgende optimalisaties kan je dan doorvoeren om via Google gratis meer relevante bezoekers naar je webwinkel te halen.
Title en meta description
De paginatitel, op onderstaande afbeelding de blauwe headline, is erg belangrijk voor SEO. Dit is een eerste signaal naar zowel gebruiker als zoekmachine over wat men op de pagina kan vinden. Een practische best-practise is om het onderwerp (product) van de pagina vooraan in de title tag te plaatsen. De meta description bestaat uit de onderste twee regels tekst. Deze hebben geen directe impact op de ranking in een zoekmachines. Wel is de meta description handig voor gebruikers om te bepalen of ze jouw webwinkel gaan bezoeken of niet.
Site structuur, URL’s en breadcrumbs
De hiërarchie van een website wordt bepaald door de sitestructuur. Een goede structuur toepassen en terug laten komen in zowel URL als breadcrumbs heeft twee voorname voordelen:
- Een zoekmachine begrijpt je website beter
- Een gebruiker kan makkelijker door de webwinkel navigeren
Onderstaande voorbeeld geeft goed weer hoe een pagina er uit hoort te zien op gebied van URL en breadcrumb. Het is duidelijk, concreet en beschrijvend. Met bovenstaande URL structuur begrijp Google je structuur en de inhoud van de pagina. Wanneer de URL “…/category=1/product_id=17” zou zijn is dat uiteraard niet het geval. Een URL is dus beschrijvend en volgt je site structuur. Voor gebruikers (en ook zoekmachines) zijn breadcrumbs eveneens handig. Breadcrumbs zorgen ervoor dat gemakkelijk naar voorgaande pagina’s genavigeerd kan worden. Zorg dus voor een logische opbouw van je webwinkel en toon dit middels de URL opbouw en breadcrumbs.
Unieke teksten
Met regelmaat nemen webwinkeleigenaren de productbeschrijving van de leverancier over. Gemakkelijk en wellicht relevant, maar niet uniek. Jij biedt voor gebruiker en zoekmachine dus geen meerwaarde tegenover andere webshops met dezelfde beschrijving. Het gevolg; Google ziet veel minder noodzaak jou op goede posities te plaatsen. Iemand anders biedt immers dezelfde tekst aan. De oplossing is simpel. Schrijf je eigen productbeschrijvingen. Bij voorkeur vanuit je eigen ervaring en geef een antwoord op de vraag van de bezoeker. Deze aanpak biedt meerwaarde voor de gebruiker en Google zal dat waarderen.
Afbeeldingen
Soms zeggen afbeeldingen meer dan je met woorden kan beschrijven. Zorg dus voor voldoende afbeeldingen die het product tonen wat jij verkoopt. Bezoekers zien logischerwijs graag het product voordat ze tot koop overgaan. Meer afbeeldingen kan de bezoeker dus beter helpen. Een afbeelding zegt voor een zoekmachine echter weinig. Deze kan de inhoud van een afbeelding (nog) niet zien. Zorg daarom dat je een zoekmachine vertelt waar een afbeelding over gaat door een beschrijvende afbeeldingsnaam te kiezen en een alt-tag toe te passen.
Rich Snippets en Markups
Wanneer je de juiste mark-ups meegeeft op je site kan Google ‘extra’s’ vertonen in Google.nl bij een zoekopdracht. Ditzelfde geldt voor allerlei zaken, zoals producteigenschappen en breadcrumbs, maar ook review beoordelingen zijn een vorm van rich snippets. Dergelijke extra informatie heeft als voornaamste voordeel dat jouw website extra zichtbaar is op Google.nl. Om rich snippets te bewerkstellingen moet daar in de techniek rekening mee gehouden worden. Over het algemeen zijn het kleine structurele aanpassingen met mooi gevolg. Recepten bij de Albert Heijn bijvoorbeeld vallen veel meer op, omdat er gebruik gemaakt wordt van Rich Snippets en markups. Daardoor is productinformatie, zoals beoordeling, bereidingstijd en het aantal kilocalorieën zichtbaar, terwijl de afbeelding een zeer goede toevoeging is. Meer informatie over hoe te implementeren vind je bij Google gestructureerde gegevens.
Sitemap
Een goede sitestructuur en hiërarchie zijn zeer belangrijk. Desondanks is het soms lastig om voor bezoekers en zoekmachines alle producten inzichtelijk te krijgen. Een sitemap kan daarbij helpen. Zorg ervoor dat je een html sitemap hebt voor gebruikers en een XML sitemap voor Google. De laatste kan je via de webmaster tools aanbieden bij Google. Een groot voordeel van een sitemap aanmelden bij Google is dat je inzicht krijgt in de indexatiestatus. Zo kan je eventuele drempels uit je site halen om meer producten in de Google index te krijgen.
Usability en overtuiging
Naast gevonden worden is het zeer belangrijk dat relevante bezoekers geholpen kunnen worden. Omdat een webwinkel veelal selfservice is moeten de faciliteiten geschikt zijn. Zorg er dus voor dat je het een bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maakt om een klant te worden.
Filteren en sorteren
Wanneer je veel producten hebt is het belangrijk dat bezoekers gemakkelijk tot een relevante selectie kunnen komen. Zorg dus voor goede filter en sorteermogelijkheden! Het kost wat meer tijd om producten van de juiste eigenschappen te voorzien, maar de winst kan enorm zijn zoals in deze case.
Actie/doel
Via een webwinkel wil je producten verkopen. Zorg ervoor dat bezoekers makkelijk iets kunnen kopen. Zorg bijvoorbeeld voor een opvallende bestelknop op een productpagina. Vervolgens heb je een efficiënt aankoopproces zonder overbodige stappen en overbodige vragen. Een definitie van overbodig kan hier zijn: “alles wat niet noodzakelijk is om een aankoop af te ronden”.
Reviews
Bij het recent starten van je webwinkel heb je natuurlijk nog geen reviews. Het tonen daarvan kan dus niet, maar je kunt al wel reviews verzamelen. Zorg dus dat iedereen die een aankoop heeft gedaan gevraagd wordt om een review achter te laten. Bij voorkeur via een door Google erkende sites. Deze vind je hier. Voordeel van door Google erkende sites en de juiste markup is dat er reviews bij zoekresultaten vertoond kunnen worden, zoals onderstaand: Verzamel dus vanaf het begin reviews via een door Google goedgekeurde partner. Toon ze wanneer je er een aantal hebt.
Conclusie
Er zijn zeer veel mogelijkheden om een webwinkel beter te maken voor bezoekers en Google. Bovenstaand heb ik een aantal belangrijke punten uitgelicht. Daarmee houdt het zeker niet op, maar begint het wel. Wil je zoekmachine optimalisatie volledig oppakken dan raad ik aan eens een kijkje te nemen op onze zoekmachine optimalisatie pagina en/of contact op te nemen.