Webtraffic dashboards bouwen met Google Spreadsheets: een introductie
Google Analytics is enorm nuttig en biedt inzichten waar je als marketeer je voordeel mee kunt doen. Maar wist je dat je prachtige Google Analytics dashboards op maat kunt bouwen met Google Spreadsheets? In dit blog wil ik je laten zien wat het is en hoe jij kunt starten met het maken van je eigen dashboard op maat.
Over de koppeling
Google Spreadsheets heeft een standaard en gratis ingebouwde koppeling met Google Analytics. Deze vind je wanneer je navigeert naar add-ons in het menu. Deze koppeling zorgt ervoor dat Google Spreadsheets data uit een bepaald Google Analytics profiel kan ophalen. Welke data je ophaalt en over welke periode dit is kan je zelf bepalen wanneer je een nieuw rapport gaat creëren.
Wat is het voordeel van deze koppeling?
Waar je in Analytics redelijk gebonden bent aan standaard rapporten en weergaven, kan je in Google Spreadsheets lekker losgaan met de data. Je kunt immers zelf berekeningen maken, grafische weergaven bouwen en data van andere bronnen combineren. Kortom, het grootste voordeel is de vrijheid om te spelen met de data zoals jij het zelf wilt.
Laten we starten
Wanneer je een nieuw rapport gaat aanmaken, dan zal de interface je gelijk een paar keuzes laten maken:
- Geef je rapport een naam – je kunt hier een willekeurige naam aan geven, die je overigens later weer eenvoudig kunt aanpassen mocht je dat willen.
- Selecteer een weergave – hier moet je kiezen om welk Google Analytics account het gaat en uit welk profiel en weergave de data gehaald moet worden. Je kunt hier logischerwijs alleen de accounts kiezen waar je toegang tot hebt met het ingelogde Google account.
- Maak je configuratie compleet met de data die je wilt laten weergeven in de spreadsheet. Dit zou kunnen zijn dat je het aantal gebruikers of paginaweergaven wilt tonen (metrics) of data op basis van datum of maand (dimensions). Segments zijn de standaard segmenten in Google Analytics of de segmenten die je zelf hebt aangemaakt.
Zodra je nu het rapport start, zal je zien dat het systeem een sheet aanmaakt met daarin de configuratie die je hebt gekozen. In dit overzicht kan je handmatig nog zaken aanpassen, maar let daarbij wel op de voorwaarden die nodig zijn. Een paar nuttige punten die je kunt aanpassen zijn:
- Report name – deze naam zal vervolgens ook te zien zijn als nieuwe tab in je Google Spreadsheet.
- Startdate en Enddate – deze kan je naar eigen wens invullen. In mijn onderstaande voorbeeld heb ik een paar opties weergegeven, om data op te halen gebaseerd op vaste datums (2019 en 2020) en variabelen (deze week en vorige week).
Data ophalen
Als je nu wilt testen of de instellingen zijn zoals je ze wilt, dan laat je de koppeling de data ophalen via ‘Run reports’. De koppeling gaat nu de data zoals je hebt ingesteld ophalen en per kolom toevoegen als aparte sheet in Google Spreadsheets. Als dit is gelukt dan kan je de data bekijken in het tabblad.
Zodra de data is zoals je wilt en je wilt dat dit automatisch opgehaald wordt, dan kan je ervoor kiezen om via ‘schedule reports’ deze regelmatig te laten ophalen. Wat vervolgens gebeurt is dat je Google Spreadsheets data wordt ververst óf wordt aangevuld.
Voorbeelden dan maar
Omdat voorbeelden vaak meer zeggen heb ik een voorbeeld voor je uitgewerkt. Let wel, dit is een basisvoorbeeld en je kunt het nog veel dieper en gekker maken. Het is jouw feestje.
Voorbeeld: bezoekersaantallen vergelijken
Als je snelle inzichten wilt hebben in hoe je het staat met je bezoekers dan kan je deze rapporten automatisch laten bouwen. Zelf vind ik het fijn om een week vs. week en een jaar op jaar weergave te maken, dus dat heb ik dan ook gedaan in dit voorbeeld.
Als eerste moeten we de data ophalen, ik heb de opbouw redelijk simpel gehouden dus hier komt-ie:
Wat we hier vragen aan de koppeling is: geef me het aantal nieuwe gebruikers in een periode van een week (deze week en vorige week) en toon me ook de datum. Vervolgens krijgen we twee tabbladen met daarin de resultaten zoals we willen.
Vervolgens wil ik dit visueel weergeven in een rapportage en maak daar een aparte sheet genaamd ‘rapportage’. In deze weergave halen we de data op uit de twee sheets van de twee weken en ik voeg nog een procentuele verschillenrekening toe. Tot slot voeg ik voor een visuele weergave nog een lijndiagram toe én maken we de procentuele verschillen zichtbaar met een conditionele opmaak.
Ditzelfde kunnen we doen met de jaar-op-jaar weergave waarbij ik ervoor kies om een opdeling te maken per maand van het jaar.
Andere denkrichtingen
Als je Google Ads draait en deze hebt gekoppeld aan Google Analytics, dan kan je goede inzichten maken om je campagnes te monitoren. Haal bijvoorbeeld een kostenoverzicht op en benchmark die ten opzichte van je budget. Of haal de behaalde ROAS op en maak inzichtelijk hoe het gaat met de doelstelling.
Fouten op je website kan je ook redelijk makkelijk visualiseren door bijvoorbeeld een weergave te maken met daarin alle 404’s die worden aangeroepen. Of maak een SEO dashboard waarbij traffic op landingspagina’s wordt weergegeven.
Eigenlijk zijn de mogelijkheden zo enorm, dat je als online marketeer vooral lekker aan de slag moet gaan. De drempel om te starten is niet erg hoog en de inzichten zijn alle tijdsinspanning meer dan waard.