Een website optimaliseren begint meestal vanuit een wens; zoals meer sales, contactaanvragen, downloads en/of abonnementen. In de online marketing worden die website doelen ‘conversies’ genoemd. Conversies laten toenemen is niet lastig als je weet hoe je te werk moet gaan.

Knelpunten vaststellen

Een website optimaliseren en conversies verhogen begint bij het wegnemen van obstakels. Een obstakel kan een account registreren zijn voordat een product bekeken kan worden tot iets kleins waar de bezoeker een moment over na moet denken. Obstakels zijn op diverse manieren te achterhalen:

Analytics funnel

Klik voor grote afbeelding

  1. Vraag bezoekers die geen klanten zijn geworden wat ze van het proces vonden
  2. Een online enquête
  3. Een klantenpanel
  4. Raadpleeg Analytics

De eerste drie punten zijn vrij duidelijk, maar soms te lastig vanwege tijd en/of budget. Het is dus goed om te beginnen bij bestaande data. De eerste stap om Analytics data te gebruiken is bekijken hoe men tot een conversie komt. Daarvoor is het belangrijk dat een trechter is ingesteld van een conversieproces. De trechter toont per stap hoeveel mensen uitvallen en hoeveel bezoekers doorgaan tot het doel. In het voorbeeld rechts valt op dat er één stap is waar minder dan 50% doorgaan, terwijl bij andere stappen 60% of meer doorgaat. Dat zou een eerste punt zijn om te optimaliseren. Dat punt is immers het voornaamste knelpunt in het conversieproces. Een andere manier is in Analytics bekijken vanaf welke pagina’s bezoekers veelal de site verlaten. Analyseer dit voor de pagina’s die belangrijk zijn voor het bestelproces en je hebt meer pagina’s waar zaken geoptimaliseerd moeten worden. Zo maak je een makkelijk en snel begin om je website te optimaliseren.

Verbeteringen benoemen

Nadat bekent is welke pagina’s knelpunten bevatten is het tijd om concrete verbeteringen te benoemen. Een manier die hier niet werkt is het vragen aan bezoekers. Een bekende quote van Henry Fort slaat de spijker volledig op zijn kop:

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

Bezoekers kan je zaken voorleggen en hun mening vragen, maar kan je niet vragen wat er specifiek beter moet. Daarvoor zijn andere opties, waaronder:

 

  1. Brainstormen met collega’s
  2. Kijken hoe concurrenten het doen
  3. Een bureau inhuren om mee te denken of het te bedenken

Knelpunten vormen hier wel de basis. Zeker wanneer bezoekers is gevraagd naar hun ervaring. Regelmatig komen dan zaken terug als: “ik kan …. niet vinden” en “ik twijfelde over ….”. Op het gebied van content zijn teksten en beschrijvingen vaak te beperkt of, indien volledig, niet goed leesbaar. Een te lange tekst maakt informatie slecht vindbaar. Niet wanneer de tekst scanbaar gemaakt wordt door middel van alinea’s en koppen. Onduidelijkheid en twijfel kan in veel gevallen weggenomen worden.

Bijvoorbeeld door een opsomming van waar jouw bedrijf, shop of jij goed in bent. Snelle levering, geen verzendkosten, probleemloos ruilen in geval van defect, laagste prijs? Maak zulke zaken kenbaar. In veel gevallen is een ander probleem echter debet aan afhakers bij een koopproces of opnemen van contact: eindeloos lange contactformulieren of bestelprocessen van zeer veel stappen. Elke stap of elke vraag is een moment waarop een bezoeker kan afhaken en dus geen klant wordt. Een contactformulier heeft dus in essentie maar drie velden nodig:

  • Naam
  • E-mailadres / telefoonnummer
  • Bericht

En over de naam valt zelfs te discussiëren. Naam is namelijk feitelijk niet nodig. Enkel het contactmoment en een manier om contact met de bezoeker op te nemen. Meer informatie komt in het volgende contact wel. Toch blijkt dat de naam in veel gevallen geen drempel is en verwacht men de vraag om een naam wel. Om een bestelling af te ronden worden vaak ook meerdere stappen met veel vragen gesteld. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Verbeteringen verifiëren

Goed nadenken, vragen aan bezoekers, formulieren updaten en de conversie schiet omhoog? Hopelijk wel, maar 100% zekerheid is er nooit. Er is daarom maar één advies voor alle verbeteringen: testen, testen en testen. Een toegankelijke en efficiënte A/B testing tool is VWO. Deze stelt je in staat om simultaan twee varianten te testen. Een test van week 1 variant A en week 2 variant B is immers niet betrouwbaar. Klanten kunnen anders zijn, verkeersbronnen kunnen anders zijn, seizoensinvloeden, etc.. Met goede A/B testing tools, zoals VWO, is dat probleem er niet.

En niet onbelangrijk; test verbeteringen één voor één op die manier weet je wat een verbetering bijdraagt (of misschien zelfs afdoet) en isoleer je de impact op voltooien van het gehele doel. Middels bovenstaande stappen is het gemakkelijk om knelpunten vast te stellen, verbeteringen te benoemen en je gebruikers varianten voor te leggen. Data van de A/B test laat dan vanzelf zien of de gebruikers de aanpassing waarderen of niet. En dat zonder ze iets te vragen of ergens lastig mee te vallen. Zo begin je met optimaliseren, verhoog je conversies en zijn daar geen extra bezoekers voor nodig.