Top, je hebt ervoor gekozen om banners in te zetten als marketingmiddel. Wellicht met als doel om meer zichtbaarheid voor je merk te genereren of simpelweg omdat je verwacht meer conversies te halen uit deze manier van adverteren.

Dat gezegd te hebben, heb ik hieronder een aantal concrete tips die goed van pas komen bij de opmaak van een effectieve banner.

1. De boodschap moet kort, duidelijk en consistent zijn

Omdat je te maken hebt met weinig ruimte en tijd (mensen kijken nou eenmaal vluchtig naar een banner), is het belangrijk om de boodschap zo kort en duidelijk mogelijk te maken.

“Dit is wat ik wil verkopen en dit is waarom je het moet kopen.”

Daarnaast is het natuurlijk logisch dat je geen wisselende berichten geeft aan de lezer. Wees consistent in je boodschap en zorg ervoor dat je doelgroep de boodschap snapt.

2. Een geanimeerde banner valt beter op (HTML5 of GIF)

Om de aandacht van iemand te trekken, kun je een banner laten animeren. Omdat tekst en beeld verspringt, is de kans groot dat dit iemand triggert om naar de banner te kijken. Het grote voordeel van een geanimeerde banner is de extra ruimte die je krijgt om tekst en beeld te gebruiken.

Als je gebruik maakt van een geanimeerde banner, let er dan wel op dat je geen hevig flikkerende effecten gebruikt. Dit wordt namelijk al snel als storend beschouwd. Daarnaast zal Google Ads dergelijke banners snel afkeuren.

3. De stijl is herkenbaar aan het merk

Ik vind hem erg vanzelfsprekend maar toch zie ik het nog vaak genoeg fout gaan. De stijl van je banner moet overeenkomen met de stijl van je merk. Veel bedrijven zien de banner als middel om mooie thema acties te communiceren. Daar is natuurlijk niets op tegen, echter zorg er dan wel voor dat iemand je merkstijl herkent. Maak gebruik van dezelfde kleurstelling, lettertype en laat het logo duidelijk en constant in beeld terugkomen.

4. Gebruik een sterke call to action

Wanneer je de aandacht getrokken hebt, wil je natuurlijk zoveel mogelijk resultaat uit deze persoon halen. In het laatste gedeelte van de banner kun je de lezer over laten gaan tot een actie. Je kunt hiervoor een opvallende button gebruiken met een duidelijke tekst. Om je een beeld te geven, heb ik hieronder een aantal goede voorbeelden voor je staan.

Goede call to actions

  • Vraag een offerte aan
  • Meer informatie
  • Bestel product
  • Bel vandaag
  • Meld je gratis aan
  • Start proefperiode
  • Vraag proefpakket aan
  • Neem contact op

5. Lokaal bedrijf? Vermeld je locatie


Als lokaal bedrijf ga ik er even vanuit dat je de targeting van je banner hebt afgestemd op de locatie van je bedrijf. In dat geval kan het versterkend werken wanneer de locatie van je bedrijf in de banner zichtbaar is. Laat de lezer zien dat je om de hoek te vinden bent en ze zullen sneller een bezoek brengen aan je winkel/showroom.

6. Gebruik opvallende stijlelementen

Bij punt 3 heb ik uitgelegd dat de banner moet overeenkomen met de stijlelementen uit de huisstijl van je bedrijf. Dit om herkenbaarheid te creëren. Dit in het achterhoofd houdend, wil ik je uitdagen om opvallende stijlelementen te gebruiken. Maak bepaalde teksten bijvoorbeeld dikgedrukt, wijs met een pijl naar een woord of gebruik een contrasterende achtergrond om dit onderdeel uit te lichten.

Ten slotte: relevantie

Om bovenstaande tips waardevol te laten zijn, dien je je te houden aan een belangrijke regel. De banner moet inhoudelijk passen bij de doelgroep van de website waar hij getoond wordt.

Dus, voordat je enthousiast van start gaat met het opmaken van je banner: Start een onderzoek naar je doelgroep en bedenk een relevante en doeltreffende boodschap voor deze doelgroep. Verwerk deze boodschap zoals hiervoor omschreven in een effectieve banner en ontdek welke gave resultaten je kunt behalen!

Door: Kay Bleekman