Er zijn tal van verschillende tools om de snelheid van je website te testen, denk hierbij aan bijvoorbeeld PageSpeed Insights (van Google) en GTmetrix. Een favoriet van ons is WebPageTest (.org), een fijne uitgebreide tool met een schat aan informatie omtrent websitesnelheid. De tool kan echter, met name wanneer je deze niet frequent gebruikt wat overweldigend zijn, omdat het nogal strooit met verschillende vaktermen. In dit artikel daarom de belangrijkste onderdelen van de test uitgelegd, zodat je hopelijk betere analyses kan maken van de snelheid van jouw website.

webpagetest-org

 

First Byte Time

First-byte-time-webpagetest

De First Byte Time is de tijd tussen wanneer de gebruiker start met het aanroepen van een bepaalde pagina totdat de server daadwerkelijk een reactie geeft (ook wel TTFB genoemd – Time To First Byte). Met deze reactie wordt dus het moment bedoeld waarop de browser de eerste byte ontvangt van de server. Het is dus eigenlijk een mooie analyse om te kijken hoe snel het reactievermogen van een server is. Voor het optimaliseren van deze tijd heb je echter wel (indien je de server niet zelf beheert) de serverbeheerder nodig. Als gebruiker van een website valt een TTFB niet altijd op, maar deze is echter wel belangrijk voor de prestaties van de website. Je zou ook kunnen zeggen, als het jou als gebruiker wel opvalt, is er sowieso haast bij om dit te optimaliseren.

Keep-alive Enabledkeep-alive-enabled-webpagetest

Bij ieder verzoek aan de server voor het ’terugsturen’ van content, denk hierbij aan afbeeldingen, JavaScript, etc., dient er een verbinding gemaakt te worden met de server. Iedere keer een nieuwe verbinding maken kost relatief veel tijd en is vaak onnodig. Daarom is het nuttig om de verbinding als het ware in stand te houden, dat is wat ‘keep-alive enabled’ doet. Doorgaans kan degene die de server beheert (vaak bijv. een webbouwer) dit wijzigen in de configuratie van de server. Zelf heb je hier overigens aan de kant van de webpagina geen invloed op, het is puur een aanpassing aan serverzijde.

Compress Transfercompress-transfer-webpagetest

Bijna alles op een pagina dat geen afbeelding of video is, is script. Dat kan bijvoorbeeld opgebouwd zijn middels HTML, JavaScript of CSS. Het samenvoegen van bepaalde scripts kan zorgen voor verbetering van de websitesnelheid. Ook dit is vaak een aanpassing die gemaakt dient te worden aan de configuratie van de server. Platgeslagen komt het er hierbij op neer dat je de data die wordt verstuurd vanuit de server vermindert. Hierdoor laadt de pagina sneller en is daardoor uiteraard ook de gebruikerservaring beter. Dit wordt al snel behoorlijk technisch, maar mocht je hierover meer willen weten, dan is bijvoorbeeld het gebruik van Gzip een manier om hieraan te werken.

Compress Imagescompress-images-webpagetest

Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit onderdeel te maken met het comprimeren van afbeeldingen. Soms worden er afbeeldingen gebruikt die een te hoge kwaliteit hebben, waardoor de website trager laadt. Vaak wil je een afbeelding zo klein mogelijk maken, eigenlijk zo ver totdat het echt negatieve invloed gaat hebben op de kwaliteit van de afbeelding (hoe je het daadwerkelijk ziet). Naast de kwaliteit en grootte van de afbeelding, zit er vaak ook winst bij het weghalen van data in de afbeelding. Dit kan bijvoorbeeld een datum zijn van wanneer de foto genomen is, de locatie, informatie over de camera, etc. Allemaal onnodige informatie en daardoor een handige manier om de afbeelding kleiner te maken. Een tool die je hierbij wellicht kan helpen is ImageOptim.

Cache static contentcache-static-content-webpagetest

Het analyseren van caching is ook een belangrijk onderdeel wat betreft het verbeteren van je websitesnelheid. Statische content is eigenlijk alle content op de pagina die niet vaak verandert (denk hierbij aan afbeeldingen, CSS, JavaScript, etc.). Deze content kan je zo configureren dat wanneer een gebruiker jouw website bezoekt, de content wordt opgeslagen in de cache. Wanner de gebruiker vervolgens een keer terug komt naar de website (of een andere pagina bezoekt met dezelfde opbouw), dan kan de browser simpelweg de cache gebruiken i.p.v. opnieuw de data op te vragen bij de server. Dat kan de druk op een server bijvoorbeeld behoorlijk verlagen.

Effective use of CDNeffective-use-cdn-webpagetest

Zeker wanneer jouw website in meerdere landen wordt vertoond, is dit een belangrijk onderdeel. Namelijk: gebruik te maken van een CDN (Content Distribution Network). Elke vraag naar content bij de server dient vaak een relatief lange reis af te leggen, namelijk van de browser van de gebruiker naar de server (en weer terug). Wanneer je je verder en verder van de server bevindt, kan dit zomaar een behoorlijk tijd duren (zeker in combinatie met veel vragen aan de server). Een CDN zorgt ervoor dat de server als het ware dichter bij de gebruiker komt te staan, waardoor de vragen dus ook sneller kunnen worden behandeld.

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de verschillende onderdelen van WebPageTest. Wat ons betreft één van de betere tools om de snelheid van jouw website te analyseren. De verschillende onderdelen klinken wellicht wat technisch (en zijn dit ook), maar de analyse hierbij is vaak essentieel. Je hebt dan namelijk een mooi verhaal richting bijvoorbeeld jouw webbouwer om bepaalde zaken te gaan optimaliseren. Wat overigens tot slot belangrijk is om te benoemen, is het feit WebPageTest altijd één pagina test en niet jouw hele website. Oftewel, om een goed beeld te krijgen dien je altijd meerdere pagina’s te testen op de website. Belangrijk om in gedachte te houden en nu is het jouw beurt. Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem dat contact met ons op!