Wat is de SERP en wat zijn de SERP features (Search Engine Results Page)? (Pure Video)
Wie via Google, Bing of een andere zoekmachine zoekt krijgt bij elke zoekopdracht te maken met de SERP, de Search Engine Result Page. In onderstaande leg ik uit wat een SERP precies is en welke features de SERP heeft. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.
Wat is de SERP en wat zijn de SERP features (Search Engine Results Page)? – Een Pure Keukensessie
00:00 Intro
00:31 Wat is de SERP?
01:58 Wat heeft Google veranderd?
02:41 De SERP features
06:05 Zero click searches
06:32 SERP Desktop vs Mobiel
07:07 Conclusie
Transcriptie video
Na elke zoekopdracht in een zoekmachine kom je op de SERP, de Search Engine Results Page. Vandaag ga ik een beetje meer vertellen over deze SERP. Wat het is, hoe die door de jaren heen veranderd is en welke features je er allemaal tegenkomt. Hoi mijn naam is Thijs van Hal en welkom bij deze gloednieuwe video op het kanaal van Pure. Vandaag ga ik een beetje meer vertellen over de SERP. Wat het is, hoe die door de jaren heen veranderd is en welke features je er tegenkomt.
Wat is de SERP?
Zoals ik in het begin al zei staat de SERP voor Search Engine Results Page. Vrij vertaald naar het Nederlands is dat een zoekmachine resultatenpagina. Letterlijk hetgeen wat jij ziet nadat jij een zoekopdracht heb gedaan in bijvoorbeeld Google, Bing of een van de andere talloze zoekmachines.
In deze video behandelen we de SERP van Google, de meest gebruikte zoekmachine in Nederland. De SERP is onder te verdelen in twee categorieën, de betaalde resultaten en de organische resultaten. De organische resultaten is iets waar Google mee begonnen is. Het doel van Google was om een zoekmachine aan te bieden waar gebruikers wereldwijd iets in konden zoeken en de beste tien resultaten van alle pagina’s wereldwijd konden vinden. Om de zoekmachine en vele andere producten van Google gratis te houden draait Google advertenties binnen al hun producten, zo ook binnen de SERP. Deze betaalde resultaten zie je bovenin de pagina terug, gekenmerkt met een dik gedrukt woord ‘advertentie’ vóór de url.
Er zijn twee verschillende advertenties die je terug kunt zien in de SERP, de tekst advertenties en de shopping advertenties. Neem bijvoorbeeld het zoekwoord ‘schoenen’ en je ziet bovenaan de SERP maximaal vier verschillende advertenties. Deze zijn gekenmerkt door het dichtgedrukt woord ‘advertentie’ voor de url. Niet alleen zie je tekst advertenties terugkomen, zoek bijvoorbeeld schoenen en je ziet aan de rechterkant ook een box verschijnen met verschillende shopping advertenties van schoenen.
Wat heeft Google veranderd?
Oké, we hebben de betaalde resultaten gehad. Nu de organische resultaten, SEO. Door de jaren heen heeft Google de SERP aardig verandert en dat zie je vooral terug bij de organische resultaten. Kijk bijvoorbeeld eens naar een SERP van een aantal jaar geleden en een SERP van 2021, best een verschil hè. Het verschil wat je vooral ziet is dat er veel meer features in de SERP te vinden zijn. Google probeert zoveel mogelijk informatie al op de SERP weer te geven zonder dat een gebruiker hoeft te klikken op een link.
Dit noemen wij zero-click-searches en er zijn steeds meer zoekopdrachten waar gebruikers niet meer klikken. Neem bijvoorbeeld is het voorbeeld van Wikipedia. Toen Google de featured snippets introduceerde – waar we zometeen even op terugkomen – verloor Wikipedia 21% traffic, om maar even aan te geven wat voor impact de veranderingen in SERP hebben op SEO.
De SERP features
Google heeft een heleboel features toegevoegd aan aan de SERP en ik ga er nu een paar behandelen. Bijvoorbeeld een direct antwoord op je vraag bovenaan in de SERP. Bijvoorbeeld: “Wie is de minister van Nederland” en je ziet gelijk Mark Rutte.
Ook kun je een featured snippet tegenkomen in de SERP. Bijvoorbeeld in de tekst variant: “Wie is onze koning?” dan staat er een tekstje over Willem-Alexander. Zoek je bijvoorbeeld op “alle koningen van Nederland” dan zie je een featured snippet met allemaal bullet points van afgelopen koningen in Nederland. Zoek je op “beste series op Netflix” dan krijg je een lijst te zien in een featured snippet en zoek je op “afmetingen a” – van alle a formaten – dan krijg je netjes een tabel te zien in de featured snippet.
Deze informatie is dus al voor de gebruiker te vinden zonder überhaupt te klikken op een link. Zo heb je ook de rich snippets die je door middel van gestructureerde data toe kan voegen aan je pagina’s zodat ze mogelijk terug komen in de SERP. Ik heb hier al eens eerder een video over gemaakt die je hier rechts bovenin kunt vinden om te bekijken, hier laat ik je al de verschillende rich snippets zien en vertel ik je ook hoe je deze mogelijk ook voor jouw website kunt krijgen.
Zo zijn er nog veel meer features die je tegenkomt in de SERP. Zoek je bijvoorbeeld op “foto’s van Arnhem” krijg je gelijk bovenin de pagina allemaal afbeeldingen te zien. Zoek je op bijvoorbeeld “Google Analytics 4 account aanmaken” dan zie je een YouTube video in de SERP terugkomen, geweldige video trouwens.
Maar ook kun je een knowledge graph tegenkomen in de SERP, deze zijn er in veel verschillende varianten. Bijvoorbeeld aan de rechterkant van de pagina, zoek bijvoorbeeld is op “banaan” en je ziet gelijk aan de rechterkant allemaal informatie die Google heeft gehaald van verschillende websites als Wikipedia – goede bronnen – en zie je gelijk allemaal informatie erover. Maar je kan hem ook tegenkomen in een veel grotere en interactieve vorm. Zoek bijvoorbeeld eens op “Eredivisie” en je ziet gelijk bovenin de pagina een interactief element – een knowledge graph – waar je op kunt klikken, doorheen heen kunt gaan en als je erop klik wordt die zelfs full screen. Dit is allemaal informatie die wederom beschikbaar is zonder dat jij op een link hebt geklikt.
Ook kun je een knowledge panel tegenkomen. Deze is wat meer gericht op bedrijfsnamen. Hier haalt Google bijvoorbeeld informatie uit Google Maps, Google Mijn Bedrijf of de website van het bedrijf. Typ bijvoorbeeld eens “Pure Internet Marketing” in en aan de rechterkant komt een box te verschijnen met allemaal informatie over een bedrijf. Ook heb je lokale resultaten als je bijvoorbeeld “restaurants” invult dan zie je gelijk bovenaan de pagina Google Maps met verschillende restaurants in jouw buurt.
Als je iets hebt gezocht en je hebt niet gevonden wat je kunt vinden dan kun je ook kijken bij ‘mensen vragen ook’ en ‘gerelateerde zoekwoorden’. Het mensen vragen ook kopje vind je terug in de SERP en hier staan vragen tussen die mensen ook hebben gesteld in Google. Onderaan de pagina vind je gerelateerde zoekopdrachten aan jouw zoekopdracht waar mogelijk iets tussen staat waar je wel naar op zoek bent.
Als we de SERP van de minister-president van Nederland weer even terug pakken zien we ook dat verschillende tweets al in de SERP te vinden zijn. Maar ook zijn er top stories (of nieuws) al gelijk in de SERP te vinden. Als je bijvoorbeeld op “Vitesse nieuws” zoekt zie je gelijk bovenaan al het nieuws omtrent Vitesse. Ook kun je verschillende recepten terugvinden in in de SERP. Als we het voorbeeld van de banaan SERP even terug pakken dan zijn hier ook al recepten in de SERP te vinden.
Ook zijn er verschillende sitelinks te vinden in de SERP, dit zijn pagina’s onder jouw homepagina die je gelijk al in de SERP aan kunt klikken. Als we het voorbeeld van de Pure Internet Marketing SERP weer even terug pakken dan zie je bij ons organisch resultaat ook al gelijk verschillende subpagina’s waar je gelijk op kunt klikken.
Zero click searches
Ik heb je inmiddels al beste lijst met SERP features laten zien en dit was eigenlijk nog niet eens alles. Laat maar weer zien hoeveel features er door de jaren heen toegevoegd zijn door Google in de SERP om jouw informatie te geven zonder dat je op een link klikt.
Hiermee probeert Google jouw in de SERP te houden en de juiste informatie al te geven zonder dat jij op een link hoeft te klikken. Zoekresultaten zonder klik is ook niet iets wat de aankomende jaren gaat verdwijnen, alleen nog maar meer wordt.
SERP Desktop vs Mobiel
Ik heb al deze voorbeelden op desktop laten zien, ook op mobiel vind je al deze SERP features terug. Het verschil tussen desktop en mobiel is dat op mobiel het best even kan duren voordat je organische resultaten terug gaat vinden in de SERP. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van de eredivisie die ik eerder om desktop liet zien. Het duurt best even voordat ik het eerste organische resultaat tegenkom, ik moet best wel wat scrollen naar beneden. Laat maar weer zien hoe die SERP features niet alleen op desktop maar ook op mobiel invloed hebben op het zoekgedrag van de gebruiker binnen Google.
Al met al, SERP staat voor Search Engine Results Page en geeft dus de resultaten weer op jouw zoekopdracht. Google heeft door de jaren heen hem aardig verandert, heel veel informatie toegevoegd en heel veel rijke resultaten toegevoegd aan de SERP. Dit heeft geresulteerd in dat gebruikers zonder überhaupt op een link te klikken al hun informatie hebben gevonden en weer en volgende zoekopdracht gaan doen of Google verlaten. Google blijft innoveren, blijft dingen toevoegen en zoekopdrachten zonder klik zullen voorlopig niet verdwijnen, Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze informatie, mocht iets onduidelijk zijn of heb je nog vragen laat het zeker weten in de comments.
Voor nu bedankt voor het kijken naar deze video, like deze even zeker, abonneer om het Pure kanaal en ik zie je weer bij de volgende video, doei!