Google Search Console is een communicatiemiddel met Google. Google kan naar jou communiceren en jij kan prestaties van jouw website binnen de zoekmachine bekijken. In onderstaande video leg ik uit wat Google Search Console is en neem ik je door de verschillende rapporten heen. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden!

Wat is Google Search Console en hoe werkt het? – Een Pure Handleiding


Timestamps:
00:00​ Intro
00:18​ Wat is Google Search Console?
02:55​ Prestaties rapport
05:49​ URL-inspectie
06:41​ Dekking rapport
08:38​ Sitemaps
09:57​ Verwijderingen
10:50​ Optimalisaties in Google Search Console
11:13​ Site-vitaliteit
12:45​ Mobiele bruikbaarheid
13:40​ Penalty
14:48​ Links
15:20​ Conclusie

Transcriptie video

Wil jij weten wat Google Search Console is, wat je er mee kan doen en hoe jij het kan toepassen voor jouw bedrijf? Blijf dan kijken! Hoi mijn naam is Fabian en vandaag ga ik je meenemen in de wondere wereld van Google Search Console.

Wat is Google Search Console?

Sommigen kennen Google Search Console misschien nog uit de eerdere benaming in het verleden toen heette het Google Webmastertools. Het is inmiddels al jaren geleden omgedoopt tot Google Search Console.

Waar het eigenlijk in één zinnetje op neerkomt is het is een communicatiemiddel met Google, zo zou ik het het liefst omschrijven. Het is een manier waarop wij enerzijds kunnen zien wat er gebeurt in de zoekmachine op basis van jouw resultaten maar ook een manier waarop Google kan communiceren waarom dingen bijvoorbeeld nog niet in mijn lekker lopen of waar misschien geoptimaliseerd kan worden of waarop aandacht aan gegeven kan worden of in het ergste geval waarom ze je bijvoorbeeld een penalty geven dat je dingen echt fout aan het doen bent.

Al die informatie staat allemaal in Google Search Console dus dat is een ontzettend nuttige tool om heel veel informatie uit te halen. Vandaag gaan we even langs die informatie en zal ik je ook uitleggen wat je ziet en wat je er mee kunt doen.

Wanneer je bent ingelogd in Google Search Console, velen van jullie zullen dat ongetwijfeld al gedaan hebben dan kom je op de eerste pagina en dat is een algemene pagina met allemaal overzichtsdata. Je kunt zelf even wat dingen kiezen wat je hier wilt zien qua rapporten. Je ziet hier de basics qua klikken voor afkomstig. Dat is ook een mooie wel aan Google Search Console dat het best wel harde data is dus je kan best wel mooi gaan zien van oké wat zijn de echte klikken geweest uit de organische resultaten -zou het bijna vergeten te vertellen – het is puur organisch waar hiernaar kijken.

Met organisch bedoel ik overigens alle zoekresultaten die geen advertenties zijn, dat is even belangrijk om te onthouden. Daar hebben we het hier dus over met die klikken, voor veel mensen die misschien met SEA gewend te werk zijn denken ook heel vaak in klikken op de advertenties bijvoorbeeld. Hier hebben we het echt over de organische resultaten, dus de gratis zoekresultaten. Nou je ziet hier ook al kopje dekking – gaan we het straks nog over hebben – en optimalisaties dus waar het in het verleden Search Console best wel veel één richting gaf vooral op data dus vooral vertellen van wat is er gebeurd, historisch kijken.

Nu is er door de jaren heen eigenlijk steeds meer onderwerpen bij gekomen om je te helpen als marketeer / it’er etc. om ook echt je website te optimaliseren. Dus je zult zien dat in Search Console ook steeds meer – hier zie je het al – optimalisaties terugkomen, er wordt steeds meer gewerkt aan mobile, site vitaliteit, broodkruimels waar we straks nog even wat over vertellen. Het word eigenlijk makkelijker gemaakt om te vinden waar je moet optimaliseren. Het is meer aan jou om vervolgens in te schatten van hey waar kan ik dan wel de impact maken, want dat is het wel. Het is ontzettend veel informatie maar je moet wel even weten van hoe ga ik ook daadwerkelijk de wedstrijd daarmee winnen. Maar goed, daarover straks meer.

Prestaties rapport

Laten we gewoon beginnen bij het bovenste tabje, prestaties. Nou het woord zegt het al, nou ja ik vind prestaties altijd in het Nederlands beetje apart het is performance natuurlijk in het Engels in het Nederlands staat het net niet helemaal ja wat mij betreft de goede naam daarvoor. Maar goed, hoe dan ook, prestaties. Hier kun je eigenlijk even heel simpel in een oogopslag zien wat jouw organisch bezoek heeft gedaan op basis van klikken, op basis ook van vertoningen. Het verschil uiteraard met een klik is zeg maar de weergave van jouw zoekresultaten in Google als iemand gezocht heeft en het verschil daarmee maakt de CTR.

En het leuke ook aan Search Console is waarvan ik zelf ook altijd blij van wordt is de gemiddelde positie. Dus je kan uitstekend gaan zien op zoekwoorden waarop jij gevonden bent wat voor gemiddelde positie dat is geweest en dat is natuurlijk super waardevolle data. Als jij een eerste positie hebt op bepaalde zoekwoorden dat is natuurlijk supergoed, logische wijs krijg je dan ook vaak de meeste traffic daarmee. Dit is de harde data, dus al dat werk wat jij aan doen bij het optimaliseren etc. kun je hier best wel goed gaan zien of dat nut heeft en kun je ook keuzes gaan maken. Als jij op een positie 1 of 2 staat, is het dan nog wel de moeite om daar veel aandacht aan te besteden of kun je beter gaan richten op bijvoorbeeld zoekwoorden die op positie zes of zeven zijn die net even het laatste zetje moet hebben om ook bij de top zoekwoorden terecht te komen waardoor je traffic ook stijgt.

Al dan niet, hier zie je ook een voorbeeld van verschillende zoekwoorden. Daarbij zie je het aantal klikken wat er zijn geweest, aantal vertoningen waar we het net al over hadden, de CTR die erbij hoort en de gemiddelde positie. Wat daarbij bovenin te selecteren is is of jij dat voor web, afbeeldingen (dus images), videobestanden, nieuws etcetera kun jij zelf die selectie maken. Je kan ook vergelijken als je dat wilt zo is het vaak nogal interessant om eens te kijken hoe dat zit. Daarnaast heb je je datum range, nou standaard staat ie altijd op drie maanden maar je kunt daar uiteraard mee spelen wat jij zelf prettig vindt. Ook daar kun je weer meer vergelijken etcetera en zo zie je als het goed is ook een mooie trend terug.

Vervolgens heb je dus de zoekopdracht zelf en die zie je dan ook hier aan de linker kant staan, de klikken die er bij horen, vertoningen etc. waar we het net ook al over hadden en CTR. Nou dat zijn dus de zoekopdrachten en je zou dat ook weer kunnen inzoomen op paginaniveau dus de daadwerkelijk pagina die erbij hoort. Je kan het ook op landniveau, apparaat niveau, zoekopmaak die ik ook even zal laten zien. Dit is op zich ook wel grappig daar zie je ook weer het verschil tussen producten, uitgebreid resultaat en video resultaat. Video resultaat doet hier bijna helemaal niks maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige websites behoorlijk interessant kan zijn.

Wat qua gebruiksvriendelijkheid soms even zoeken is is dat je deze kolommen maak je hier aan zeg maar met die vinkjes, dus als je die weer uitzet zo dan heb je alleen nog maar je klikken bijvoorbeeld. als jij ze allemaal wilt zien dan vink je die hier aan, dat is soms in het begin nog even zoeken. Dit is dus een handig tipje om even rekening mee te houden.

URL-inspectie

Dan zie je hier aan de linkerkant url inspectie en dan gaat er hier boven ook een veldje vertonen. Dit is altijd een mooie manier om even een status te weten van een bepaalde url. Dus het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld net een hele gaaf nieuw product hebt en je ziet hem nergens terugkomen in de index. Met index bedoelen we in dit geval Google. Een manier om er dus achter te komen is waaraan dat zou kunnen liggen is bijvoorbeeld hier even de url te inspecteren.

Het kan zijn dat Google dan ook aan je aangeeft van hij wordt geblokkeerd door een element, misschien wel door de robots.txt of misschien wel omdat er een no-follow tag op zit, dat kan van alles zijn. Met deze url inspectie tool kun je dat op die wijze best wel eenvoudig gaan vinden dus zeker de moeite waard om dat te gebruiken.

Het mooie hier aan is dat je hem opnieuw weer kan proberen als je dingen hebt aangepast dan kan die vrij snel kan die live testen. Dat is het leuke aan die url inspectie tool.

Dekking rapport

Nou de dekking, eigenlijk misschien wel (nou ja discussieer baar ) een van de allerbelangrijkste rapporten die er zijn binnen Google Search Console. Hiermee kun je namelijk heel goed zien van hey waar zitten de fouten die we willen oplossen, die zie je vanzelf ook hier terugkomen.

De standaard setting staat hier ook altijd op de fouten, nou heb ik een prachtig voorbeeld bij een heel mooi domein waarbij dat niet aan de hand is maar hier kun je heel goed de fouten gaan zien. Daarnaast wordt er ook onderscheid gemaakt door Google tussen een fout en geldig met een waarschuwing. Een waarschuwing zijn vaak zaken die wellicht in de toekomst een fout kunnen gaan worden of waar Google wat extra aandacht aan wil besteden. Dat zijn geen dingen die een hogere prioriteit moeten hebben dan een fout maar wel dingen waar je misschien rekening moet gaan houden in de toekomst.

Uiteraard ook de geldige urls en uiteraard ook de uitgesloten urls en dan zul je denken van dat zijn er in dit geval ook een heleboel maar dat kan door heel veel verschillende redenen komen. Inderdaad doordat je dat met robots heb geblokt, door no-follow, door een canonical het kan allerlei redenen waarom dat zo is. An sich zegt dat getal ook niet zo veel maar het is wel verstandig om daar goed te kijken naar hey zitten daar geen urls tussen die ik eigenlijk wel wil laten indexeren.

Vervolgens – en daar hebben we in deze video helemaal geen tijd voor dus daar zal ik ook niet bij stil staan – kun je hier bij de details alle verschillende fouten ga je zien. Het mooie is ook dat Google over het algemeen best wel wat informatie geeft waarom die fout ontstaat en als dat niet zo is en je komt er zelf niet uit dan zou je wat specialisme op kunnen zoeken waaronder dat het geval is. Je ziet hier al wat dingen die veelvoorkomend zijn. Een fout is bijvoorbeeld een fout met een omleiding, dus een redirect fout, zou kunnen dat de verkeerde url of in een loop zit of wat dan ook. Dat ga je hier allemaal tegenkomen. Hier hadden we het net al over, staat gemarkeerd als index en dat wordt dan ook wel gezien als fout. Stel dat je dat nou echt wil zou je kunnen zeggen oké maar dit is prima. Dat is wel even genoeg over de dekking voor nu.

Sitemaps

Vervolgens gaan we naar het onderdeel sitemaps aan de linkerkant, dat heeft ook weer heel veel betrekking op het stukje dekking waar we net naar keken maar hier kun je dus je eigen site map in uploaden. Wat we vaak zeggen is door je sitemaps op te splitsen van je site, zeker als je bijvoorbeeld een webshop hebt dan kun je dat heel mooi apart analyseren. Je kunt bijvoorbeeld je producten los zetten, je overige content pagina’s los en afbeeldingen los. Zo kun je heel goed zien wat voor percentage bijvoorbeeld van de urls die je graag wilt laten indexeren al wel geïndexeerd is of niet.

Vervolgens kun je daar weer dingen mee gaan doen. In dit voorbeeld hebben we even één sitemap gepakt en het mooiste is dat je daar vervolgens ook weer de indexering status van kan bekijken. Dus je klikt erop, klikt vervolgens op indexering bekijken en krijgt dan precies van die sitemap enkel die data die we net besproken. Dus ook de fouten, de geldigheid met waarschuwing, welke uitgesloten te zijn en welke geldig zijn. Je zag net al in het eerste stadium dat we duizenden urls hadden die uitgesloten zijn maar op sitemap niveau kun je dat dus heel mooi opsplitsen en heb je direct alleen die informatie beschikbaar dus hier zie je bijvoorbeeld dat er maar 239 zijn in dat geval.

Stel nou dat het productpagina zijn dan zou je je kunnen afvragen van hey hoe kan het nou, dat klopt misschien niet helemaal en kun je dat weer gaan analyseren. Dat is het grote voordeel van sitemaps. Overigens kun je die sitemaps ook gewoon hier aan de linkerkant gaan selecteren als je al bij de dekking kolom bent.

Verwijderingen

Dan hebben we nog het tabje verwijderingen. Daar zou ik je adviseren om beetje voorzichtig mee te zijn, het is eigenlijk een hulpmiddeltje om content of pagina’s die je niet meer wil indexeren ook uitsluit uit de zoekmachine. We hadden het er net al in het begin over, het is een communicatiemiddel met Google en dit is een van de omgekeerde wegen dus hiermee kun je zeggen van hey ik wil deze url of dit stuk content – weer op url niveau – wil ik niet meer indexeren en dan kun je verzoek doen.

Hierbij zie je dan vervolgens ook de status van zo’n verzoek en wat daarmee gebeurd. Dat kan in sommige gevallen wel eens nuttig zijn maar wees daar wel voorzichtig mee want het kan ook zorgen dat je per ongeluk uit de index haalt die het juist al goed doet, waar je bijvoorbeeld goede rankings op hebt of wat dan ook. Dit zou niet per sé de eerste methode zijn om te gebruiken maar kan in sommige gevallen best nuttig zijn.

Optimalisaties in Google Search Console

Nou dan hebben we het gehad over het stukje indexeren, ik noemde in het begin ook al dat Search Console ook veel informatie geeft over optimalisatie. Zeker de laatste jaren zijn ze daar heel veel mee bezig geweest.

We zien hier aan de linkerkant onder andere site vitaliteit, mobiele bruikbaarheid, broodkruimels, producten (als je dat gebruikt) en en het zoekvak voor sitelinks. Belangrijkste zijn eigenlijk deze twee, daar wil ik ook in deze video even alleen bij stilstaan.

Site-vitaliteit

Site vitaliteit geeft aan, zeker op mobiel, want op mobiel dat hoef ik je vast niet te vertellen als jullie het nieuws een beetje behouden dat mobile steeds belangrijker wordt voor zoekmachines als Google en dat ze eigenlijk al wel mobile-first zijn en meer de voorkeur geven aan mobiel en vervolgens aan desktop. Hier zie je dat ook wel in terug, zullen we zometeen ook wel bespreken in het tabje mobiele bruikbaarheid.

Bij site vitaliteit zijn andere dingen belangrijk. Je hebt vast gelezen over de core web vitals update van Google, die er ook nog weer aan zit te komen, dat gebruikerservaring wordt steeds belangrijker. Dit is een tabblad waarmee je dat kan analyseren. Als we dit rapport bijvoorbeeld openen van mobiel dan zie je hier ook al eentje staan, CLS problemen. Mijn collega Casper heeft daar een uitgebreid blog over geschreven en we zullen die link opnemen in de bio van deze video hoe je je CLS optimaliseert.

Het komt er eigenlijk op neer dat dat heel veel betrekking heeft ook weer op gebruiksvriendelijkheid van je website. In dit rapport zul je dan ook al die fouten weer terug gaan herkennen. Als we bijvoorbeeld hebben over CLS dan gaat die ook de urls laten zien waar dat betrekking op heeft. Nog mooier is, we kunnen hem vanuit hier ook gaan openen maar we kunnen ook zeggen – in dit geval heeft dit betrekking op snelheid, ik zal even een tipje van de sluier oplichten voor het blog – kun je ook zien dat die ook vergelijkbare urls die hetzelfde issue hebben gaat hij ook aangeven. Zodoende kun je best wel mooi op een fijne manier gaan analyseren waar een euvel ligt en dat direct oplossen bij meerdere urls.

Dat is eigenlijk waar wij hier bij site vitaliteit aan moet denken, dus echt vanuit die gebruikservaring gedacht en wat voor dingen kunnen we daar allemaal gaan oplossen.

Mobiele bruikbaarheid

Het tweede tabje is dus mobiele bruikbaarheid, in dit voorbeeld hebben we hier geen fouten te zien – beetje jammer hè, voor de video – maar hier zul je dingen zien als bijvoorbeeld elementen die veel te dicht bij elkaar liggen waardoor je met een dikke vinger te snel twee elementen zou kunnen klikken, dat zijn ook dingen die Google opspoort.

Hier zitten ook weer elementjes in over snelheid, over schaalbaarheid van afbeeldingen, over mobiele vriendelijkheid van je pagina bijvoorbeeld. Allemaal dingen die met mobiele gebruikservaring te maken hebben die ga je hier vinden. Ook dat is super waardevolle informatie waarmee je kan gaan optimaliseren.

Penalty

Nou dat is eigenlijk – nou kort wil ik niet zeggen – maar in ieder geval bondig de intro over Google Search Console. Denk dat we daar in de toekomst best meer video’s over kunnen gaan maken ook wel gerelateerd bijvoorbeeld naar penalty’s of dat soort dingen en daar hebben we het eigenlijk nog niet eens zo over gehad. Goed dat ik er nog even over begin want die hebben we nog niet geopend, die zit namelijk hier bij veiligheidsproblemen, handmatige acties.

Hier ga je zien als je een penalty gaat gaat krijgen. Wat we overigens bedoelen met een penalty is iets waarmee Google gesignaleerd heeft dat jij je niet houdt aan de voorwaarden die Google stelt, de Google guidelines. Als jij even net probeert in grijs gebied – misschien zelfs wel zwart gebied – dingen een beetje te omzeilen dus witte tekst op witte achtergrond om SEO te verbeteren ik noem maar wat. Al dat soort dingen zijn best wel gevoelig en als je dat overdrijft – linknetwerk ook zo’n mooi voorbeeld – dan kan het zomaar eens zijn dat Google er klaar mee is en dan geven ze je eerst altijd een waarschuwing, die ga je hier terugvinden.

Als er echt iets gebeurt, dus een penalty of wat dan ook, dan gaat het ook echt een acties zijn en die gaan we hier ook terugvinden. Ik zou je adviseren om het niet zover te laten komen maar het zou zomaar kunnen dat dat een keer nodig gaat zijn en dan kun je hier daar meer informatie over vinden. En dat geld anders ook voor beveiligingsproblemen, ze zetten het in twee dingen op. Het kan ook zijn dat jij je http variant bijvoorbeeld, dat soort zaken die ze echt belangrijk vinden inmiddels, die gaan hier ook in terugkomen.

Links

Er zijn natuurlijk door de jaren heen best wel wat dingen veranderd binnen Search Console, eentje die hier nog staat vanuit vroeger is de links. In Search Console kun je net als andere tools als Majestic of Moz of wat dan ook kun je heel goed zien wat voor links van andere domeinen jij hebt naar jouw website.

Ook hier kun je die terugvinden in Search Console maar je ziet het al wel dat het wat verouderd is dus het zou kunnen dat ze dat nog een update geven of dat ze daar helemaal afscheid van nemen omdat daar ook andere tools voor zijn.

Dat was eigenlijk een intro in Google Search Console. Zoals ik al zei gaan we daar vast in de toekomst meer aandacht aan besteden maar ik hoop dat je er nu in ieder geval genoeg informatie over hebt gekregen om er lekker zelf mee te gaan starten en je informatie eruit te halen.

Ik hoop dat je de video noemenswaardig vond. Like, deel, doe wat je ermee wilt maar het zou mooi zijn als je ons hier van duimpje geeft en ons volgt op het YouTube kanaal van Pure, tot de volgende keer!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.