Wij bij Pure hebben de stelregel dat wij niet voor concurrenten van onze klanten werken. Vanuit onze filosofie is dit een bewuste keuze geweest. Maar waarom werken wij niet voor concurrenten en wanneer is iemand een concurrent? Ik vertel het in deze video! Wil je liever lezen? Onder de video vind je de transcriptie!

Waarom werkt Pure niet voor concurrenten? – (Pure Video)

 

 

Timestamps:
00:00 Intro
00:15 Waarom niet voor concurrenten?
03:25 Wanneer is iemand een concurrent?

Wij bij Pure hebben de stelregel dat we nooit voor dezelfde partij in dezelfde branche in dezelfde periode werken, maar waarom doen we dat niet? Dat is ik jullie vandaag in deze video ga uitleggen. Hi, ik ben Chaimae en welkom bij deze video op ons Pure Youtube kanaal. Regelmatig krijg ik de vraag vanuit mijn omgeving waarom wij niet voor concurrerende partijen werken en dan is het vaak: ‘dat is toch zonde en zo kan je toch voor heel veel leuke klanten niet werken?’. Ja, dat klopt. Voor sommige klanten kunnen we inderdaad niet werken en dat is soms ook best wel jammer, alleen als ik ze uitleg waarom we het niet doen dan is daar echt heel veel begrip voor. Iets kan en iets mag, maar moet je dan ook willen en als bedrijf is het hartstikke goed om daar gewoon over na te denken en ook met elkaar over te hebben van: ‘oke, wat willen we als bedrijf zijnde? Waar willen we naartoe en wat willen we ook uitstralen?’. Daar kan je dus regels voor opstellen, want als je die regels eenmaal hebt: prestaties behalen is 1, maar de manier waarop, dat is net zo belangrijk. Dit alles heeft eigenlijk te maken met een ethische werkwijze en waar wij bij Pure waarde aan hechten. Wat zorgt ervoor dat we goed samen kunnen werken met met onze klanten en wat vinden wij als bedrijf zijnde nou echt belangrijk. Wat willen we als Pure zijnde uitstralen? Wat vinden we belangrijk? Waar staan we voor? Maar ook, wat willen we absoluut niet? Al deze vragen hebben we gewoon met z’n allen lopen brainstormen en uit die sessies is de Pure TALDET ontstaan. Wil je daar meer over weten, laat het in de comments weten, dan kunnen we wellicht nog een video maken over wat de Pure TALDET nou echt is en wat het inhoudt. Wat houdt ons dan tegen? Waarom werken wij niet voor concurrerende partijen? Nou, dat zijn eigenlijk twee hele belangrijke redenen.

Waarom werken wij niet voor concurrerende partijen?

Nummer één is dat we ten alle tijden transparante werkwijze willen hanteren. De klant moet open en eerlijk kunnen communiceren en dat betekent dat de persoon tegenover ons alles zou moeten kunnen zeggen, dus dat betekent wanneer er nieuwe producten aan zitten te komen, eventueel bedrijfsgeheimen, doelen en strategieën moeten ze kunnen delen. Dat moet gewoon open en eerlijk gecommuniceerd worden zodat wij mee kunnen denken en campagnes alvast van tevoren kunnen maken bijvoorbeeld, en als die openheid en die eerlijkheid er niet is omdat bijvoorbeeld de partij tegenover je het gevoel heeft dat die informatie bij de concurrent kan komen te liggen, dan ben je gewoon niet heel tof bezig en dat gevoel wil je ook niet creëren.

Het tweede, wat eigenlijk ook wel een hele belangrijke is, die zal ik even uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel, ik als online marketing consultant werk voor zijn zowel Kruidvat en Etos. In principe hebben zij dezelfde doelgroep, hetzelfde assortiment, ja weet dat er een verschil is, maar laten we er even vanuit gaan dat ze dezelfde doelgroep, zelfde assortiment, dezelfde producten hebben. Dat zou betekenen dat ze nagenoeg dezelfde campagnes kunnen draaien. Nou, ik een super toffe campagne bedacht, leuke strategie, ik ga een campagne maken voor kruidvat. Stel dat die campagne goed loopt, dan wil ik hem ook implementeren bij de concurrent, in dit geval Etos. Wie betaalt dan het leergeld en wie heeft er profijt van? En als ik mezelf dan de vraag stel als consultant: ‘is dit helemaal eerlijk?’. Nee, dan is mijn antwoord nee. Nou, dat is dus ook een van de redenen waarom wij niet voor concurrerende partijen werken. Daarnaast blijft het een veiling systeem, maar kun je ook daadwerkelijk gewoon zien wat de CPC’s van de concurrent zijn, en wil ik dat? Voel ik me daar prettig bij? Ik voel me daar als consultant niet prettig bij en ik denk dat je dat consultant ook helemaal niet moet willen.

Wanneer zien wij een bedrijf als concurrent?

Nu weet je waarom wij niet voor concurrenten werken, maar wanneer zien wij iemand nou als een concurrent?

1, is eigenlijk een hele simpele. Als de twee partij dezelfde producten of diensten verkopen, bijvoorbeeld de Douglas en de Ici Paris. Die hebben nagenoeg hetzelfde assortiment.

2, is als ze dezelfde doelgroep hebben. Ze kunnen wel een soortgelijk product verkopen, bijvoorbeeld een Ferrari autodealer en een Dacia autodealer. Die verkopen in principe beide auto’s alleen is de doelgroep net iets anders. Ik denk dat iemand die opzoek is naar een Dacia auto niet zozeer naar de Ferrari website wil gaan, dus de doelgroep is daar wat dat betreft anders.

3, als ze bijvoorbeeld in dezelfde regio zitten, want stel je voor, je hebt een bakkerij hier in Arnhem, lokale bakkerij in Arnhem en een lokale bakker in Groningen. In principe hebben ze dezelfde producten, de bezoekers zijn in principe hetzelfde, alleen zijn zij heel erg regionaal. Dat zou dus betekenen dat wij de bakker in Groningen en de bakker in Arnhem beide als klant te kunnen ontvangen.

Mocht er twijfel zijn over of iemand wel of geen concurrent is, als die twijfel er al is, dan nemen wij altijd contact op met onze huidige klant om te verifiëren: ‘zien jullie dit als een concurrenten, ja ofte nee. Als wij twijfelen dan kan de klant ons vaak wel het antwoord geven. Als online marketing consultant werk je constant met mensen en het maakt mijn werk een stuk leuker als ik een relatie op kan bouwen met mijn klanten en dat betekent dus open en eerlijk communiceren. Ja, wat mij betreft kun je een relatie ook alleen maar opbouwen als je open en eerlijk met elkaar communiceert en daarom ben ik ook echt een voorstander van niet werken voor de concurrent in dezelfde periode.

Bedankt voor het kijken van deze video! Vergeet niet te abonneren en de video te liken, mits je het echt leuk vindt en mocht hier vragen over hebben, laat dan een berichtje achter hier in de comments of stuur ons een mailtje of bel ons. Tot de volgende keer, doei!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.