Waarom ook niet geoptimaliseerde websites kunnen ranken
Zoekmachine optimalisatie is eenvoudig gezegd het helpen van zoekmachines bij het begrijpen van een pagina. Dit alles om ervoor te zorgen dat de pagina gevonden wordt door de doelgroep. Maar hoe kan het dat sommige niet geoptimaliseerde websites toch gevonden worden?Deze vraag is heel interessant, want waarom zou je zonder een goed geoptimaliseerde pagina toch getoond kunnen worden door Google? In dit blog wil ik je zes voorbeelden geven van waarom ook een niet geoptimaliseerde website zou kunnen ranken.
1. Op merknaam
Een voor de hand liggende verklaring, maar niets is minder waar: op je merknaam zal ook een niet geoptimaliseerde website kunnen ranken. Zelfs al vertel je zoekmachines dat de website niet geïndexeerd mag worden, dan nog kan Google ervoor kiezen jouw website te tonen bij een zoekopdracht op merknaam. Als ik zoek op “Merknaam ABCDEFG” dan is het heel logisch dat Google mij de website van ABCDEFG toont, ook al is dit niet het beste SEO technische resultaat.
2. Geen of matige concurrentie
In sommige markten is het mogelijk om met een matige of zelfs slecht geoptimaliseerde website te kunnen ranken. Als de concurrentie nog slechter is dan jouw website, ja dan heb je eigenlijk al een beter geoptimaliseerde website, ook al is het onbewust.
3. Links naar een pagina
Dit zie je veel gebeuren bij websites van de overheid of onderwijsinstellingen: ranken doordat er veel websites naar een artikel of pagina verwijzen. Als je website niet voldoet aan de SEO randvoorwaarden, dan kan Google alsnog jouw pagina relevant genoeg achten om te tonen bij een zoekresultaat. Als deze pagina veel verwijzingen heeft van andere websites, dan is dat een teken dat deze pagina relevant is voor de bezoeker.
4. Historie
Google heeft altijd al een zwak gehad voor websites die langer bestaan. Een website die al jaren online staat en stabiel presteert doet waarschijnlijk iets goed. Een ander bijkomend voordeel voor een website met historie is het feit dat deze over tijd flink wat goede links heeft kunnen verzamelen. Deze historie kan dan ook een reden zijn voor een zoekmachine om de website alsnog te tonen bij een zoekopdracht.
5. Feedback bezoekers
Het gedrag van bezoekers heeft ook invloed op de rankings binnen Google. Als de meerderheid van bezoekers na een zoekopdracht website A bezoekt, en vervolgens direct terugkeert naar Google, dan is de website misschien niet zo geschikt voor de zoekopdracht. De zoekmachine kan hierna gaan testen met posities en een minder of niet geoptimaliseerde website toetsen aan gebruikersgedrag. Is de niet geoptimaliseerde website wel interessant voor bezoekers, dan kan Google deze website beter laten ranken dan een beter geoptimaliseerde website.
6. Kwaliteitscontent
Als een title tag niet goed is, de techniek niet helemaal optimaal en de url niet goed leesbaar dan nog kan een pagina beter ranken. Zeker wanneer de content op de pagina van hoge kwaliteit is kan Google deze pagina alsnog kwalificeren als goed voor een zoekopdracht.
Tot slot
Als eerste wil ik stellen dat zoekmachine optimalisatie veel meer is dan enkel een title tag of nette url structuur opzetten. Deze voorbeelden laten maar weer eens zien dat voor een zoekmachine de relevantie voor een specifieke zoekopdracht het allerbelangrijkste is. Onze taak als SEO’ers is dan ook het zorgen dat we aan die voorwaarde kunnen voldoen.