Waarom het garanderen van SEO posities niet werkt.
SEO is wat ons betreft een langere termijn strategie waarbij je continu moet blijven werken aan de content, techniek en autoriteit van je website. Zodra je een online marketing bureau gaat inschakelen dan kom je ze vast en zeker tegen: nummer één positie gegarandeerd! In dit blog geef ik je vier redenen waarom dit soort garanties volgens mij niet kunnen werken.
1. Voor jou anders dan voor mij
Laat ik beginnen met een voorbeeld waarvan nog veel mensen niet weten dat het zo werkt. Google evalueert en schaaft het algoritme telkens bij voor het beste resultaat. Maar ja, voor jou is een bepaald antwoord wellicht minder relevant dan voor mij. Daarom probeert Google dan ook per gebruiker de resultaten, indien nuttig, aan te passen aan de gebruiker. Dat wil zeggen dat ik hier in Arnhem hele andere resultaten krijg voor de Google opdracht: “loodgieter” dan iemand met dezelfde zoekopdracht in Amsterdam. Ben je ingelogd met je Google account dan komt daar nog eens een persoonlijk laagje over heen.
Oh, en dan heb ik het nog niet eens over de zoekopdracht die je daarvoor hebt gedaan. Als je eerst “douchekraan zelf installeren” hebt gegoogled, tot het besef komt dat een douchekraan aansluiten te moeilijk is om zelf te doen en je vervolgens een professionele loodgieter gaat zoeken, dan is het logisch dat Google je resultaten geeft van loodgieters die deze dienst aanbieden. Zoals je al leest zijn er vele situaties mogelijk waarbij de nummer één positie voor iedere gebruiker anders kan zijn. Met die wetenschap besef je je al snel dat het vrijwel nutteloos is om te sturen op een bepaalde positie in zoekmachines.
2. Waar het om draait
Een goede positie in Google is belangrijk om gevonden te worden, maar uiteindelijk draait het voor ieder bedrijf om die bezoeker op de website. Nummer één staan is dan ook niet het doel, maar relevante bezoekers en uiteindelijk de conversie is hetgeen waar je SEO voor hebt ingezet. Het is dan ook veel logischer om hierop te sturen dan je te richten op welke positie je nu precies hebt. Daar wil ik nog één punt bij toevoegen; als je zorgt dat jouw antwoord er beter uitziet dan de concurrentie, dan kun je misschien wel met een tweede positie meer bezoekers naar je site trekken dan de nummer één positie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aantrekkelijk maken van je beschrijving en titel, of het implementeren van rich snippets.
3. Long tail
Volgens de long tail theorie zijn de zoekwoorden met het hoogste zoekvolume eigenlijk maar goed voor 30 procent van alle zoektermen. De overige 70 procent zijn de zogenaamde long tail zoektermen. Om je een voorbeeld te geven, de zoekopdracht “dierenwinkel” zal vele malen meer zoekopdrachten hebben dan “een kleine dierenwinkel met konijnen en cavia’s”. Desalniettemin zal in zo’n 70 procent van de gevallen een zoekterm dat weinig voorkomt worden gebruikt door jouw potentiële klanten. Met deze wetenschap is het raar dat je je enkel zou richten op een eerste positie op “dierenwinkel”.
4. Rankings veranderen constant
Naast het feit dat voor iedere bezoeker de resultaten anders zijn, is het ook een feit dat het algoritme van Google continu aan verandering onderhevig is. Dat wil zeggen dat dit algoritme ook per zoekdracht opnieuw wordt toegepast. Google is veelal aan het testen met posities om te kijken wat de gebruikers feedback is. Zo komt het regelmatig voor dat je website in het begin hoger zal ranken om uiteindelijk enkele plaatsen te zakken. Hiermee kan de zoekmachine testen hoe de website wordt ontvangen bij het publiek. Keren bezoekers direct na het klikken op het resultaat in Google terug naar de zoekresultaten, dan is dit een signaal dat het bezoek niet aan de verwachting voldeed. Het sturen op een bepaalde positie is dan ook een momentopname en niet altijd de weerspiegeling van de gemiddelde situatie. Nog een reden waarom het onlogisch is om een bepaalde positie te garanderen.