Waarom betaal ik te veel in Google AdWords?
Op dit moment zet je Google Ads in. Er gaat maandelijks een mooi budget richting Google, echter heb je het gevoel dat je hier te weinig voor terug krijgt. Dat wil zeggen dat je vindt dat er te veel kosten gemoeid zijn voor het binnenhalen van een conversie. Helaas weet je alleen niet precies waar dit aan ligt. Daarom in dit artikel een aantal mogelijke oorzaken die je kunt checken om zodoende rendabeler te gaan adverteren.
#1 Kwaliteitsscore kan beter
Zoals je inmiddels ongetwijfeld weet wordt de positie van jouw advertentie in de zoekresultaten bepaald door twee facetten, te weten kwaliteitsscore en het CPC/CPM bod. Wanneer we inzoomen op de kwaliteitsscore is het belangrijk te weten wat een goede score is. Opgebouwd tussen de 1 en 10 punten is een score van 7 en hoger een relatief goede kwaliteitsscore. Althans, onder de 7 punten wil je serieus gaan optimaliseren. Idealiter is natuurlijk elke kwaliteitsscore een 10, maar wanneer je wilt prioriteren is het goed te zorgen dat belangrijke zoekwoorden een goede kwaliteitsscore hebben.
#2 Weinig of geen negatives toegevoegd
Een tweede reden waarom je te veel betaald in Google Ads is het niet (of niet genoeg) toevoegen van negatives. Een negative is een bepaald zoekwoord of zoekwoord combinatie die je toevoegt om te zorgen dat je advertentie juist niet wordt vertoond. Een goede manier om geen onnodige kosten te maken. Zoekwoorden die je in hebt gesteld als ‘broad’ (of modified broad) worden met verschillende combinaties gematcht. Het is daarom zaak te bekijken waarop je gematcht wordt in Ads, om vervolgens woorden die niet relevant zijn voor de doelgroep uit te sluiten, oftewel als negative toevoegen. Dit zorgt ervoor dat je geen kosten gaat maken op zoekwoorden waarvan je weet dat deze hoogstwaarschijnlijk niet gaan resulteren in een conversie.
#3 Advertentie positie kan rendabeler
Oké de eerste stappen zijn gezet, je kwaliteitsscore is relatief op orde en ook het aantal toegevoegde negatives is flink verhoogd. Naast deze zaken kun je ook kijken naar je gemiddelde advertentiepositie. Normaal gesproken is het namelijk zo dat hoe hoger je staat in de zoekresultaten, hoe meer klikken (en dus kosten) je genereert. Wanneer het doel is zoveel mogelijk bezoekers naar je website te sturen, sta je goed. Maar, is je doel juist te sturen op conversies dan is het raadzaam te testen met de optimale advertentiepositie. Het kan namelijk zo zijn dat een lagere positie veel rendabel gaat zijn. Dat wil zeggen, er zijn minder klikken nodig om een conversie te genereren.
#4 Landingspagina’s zijn niet optimaal
Niet alleen in Ads heb je invloed op de kosten die gemaakt worden. Ook buiten Ads zijn er namelijk mogelijkheden tot optimalisaties. De landingspagina’s zijn bijvoorbeeld essentieel in het gehele proces. Je kunt namelijk nog zoveel relevante bezoekers naar je website brengen, als er geen mogelijkheid is tot een conversie, wordt het lastig. Een simpel voorbeeld natuurlijk, maar de kern is dat je landingspagina’s goed moeten aansluiten in de gehele funnel. Dit gaat resulteren in een verbetering van de conversie en heeft weer invloed op de kosten die je maakt.
#5 Concurrentie is actiever geworden
Verrek denk je nu, bovenstaande punten heb ik allemaal bekeken of heb ik geoptimaliseerd. Hoe kan het dan dat ik, voor mijn gevoel, nog steeds te veel betaal aan Ads. Een verklaring kan zijn dat je concurrenten actiever zijn geworden. Dat zorgt ervoor dat biedingen verhoogt moeten worden om gelijke posities te behouden. Het is dan overigens nog belangrijker goede kwaliteitsscores te hebben, zodat je hier wellicht het verschil kan maken. Overigens biedt Ads een mooie functie om de concurrentie in de gaten te houden. Namelijk het rapport ‘veilinginzichten’. Waar je die vindt? Zie hiervoor onderstaande afbeelding. Dat waren vijf redenen, echter zijn er nog veel meer mogelijkheden om de campagnes in Ads te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld ook eens aan analyses op basis van dag in de week of zelfs op uur van de dag. Wellicht zijn er namelijk bepaalde tijdstippen op een dag waarin jij als adverteerder extra prominent aanwezig wilt zijn, omdat uit de data blijkt dat bezoekers hier eerder tot een conversie geneigd zijn. Maar ook andersom, op bepaalde tijdstippen wil je juist minder of niet zichtbaar zijn, alles om zoveel mogelijk rendabele conversies te genereren. Kortom zijn er binnen Ads vele mogelijkheden tot optimalisatie. Kies echter zorgvuldig de analyses die de meeste impact hebben, dit gaat je namelijk helpen kosten (per conversie) te verlagen. Bron headerfoto: TaxRebate.org.uk