Waarin is SEO anders dan SEA? 3 verschillen
De woorden search engine optimisation, oftewel SEO en search engine advertising, oftewel SEA zijn begrippen die je ongetwijfeld goed kent. Daarbij ken je ook vast het belangrijkste verschil, namelijk de positie van deze vormen op de pagina in een zoekmachine. Je wist ook al dat betaalde resultaten onder SEA vallen en de organische resultaten met SEO worden aangepakt. Er zijn echter nog veel meer verschillen die je wellicht nog niet weet, maar wel belangrijk zijn voor het willen inzetten van deze middelen.
#1. Tijd tot effect
Een belangrijk verschil tussen SEO en SEA is controle. Wanneer je in een SEA campagne ‘nu’ iets aanpast, staat het over vijftien minuten live. Dit zorgt ervoor dat de tijd tot de zichtbaarheid van een effect zeer kort is. Bij SEO is dit langer, het kan namelijk dagen duren voordat een wijziging in Google zichtbaar is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aanpassen van een titel of meta description. Bij SEA heb je in principe alles in eigen hand behalve natuurlijk het veilingmodel dat Google Ads gebruikt. Bij SEO zijn er meer externe factoren die van invloed kunnen zijn. Denk hierbij aan onder meer de activiteit van concurrenten, de wijze waarop Google je resultaat laat zien in de zoekmachine en de snelheid van het kunnen schakelen op nieuwe ontwikkelingen (al dan niet positief).
#2. Inspanning
Dit verschil zit niet in de hoeveel tijd die je moet stoppen in SEA of SEO, maar vooral in relatie tot de situatie in de markt en de tijd die het duurt wanneer inspanningen zichtbaar zijn. Voorbeeld, je wilt toetreden tot een concurrerende markt als de fashion branche met een mooie nieuwe webshop. Met SEA kun je direct meedoen met de ‘grote jongens’ door campagnes aan te zetten en dus te gaan adverteren. De hoeveelheid inspanning zit dan vooral in het rendabel maken van deze campagnes door optimalisaties. Beginnen kun je in ieder geval direct. Het inzetten van SEO vergt hierbij een hele andere soort inspanning in relatie tot het resultaat. Wanneer je namelijk wilt toetreden tot een concurrerende markt met een relatief lage online autoriteit, gaat dit veel tijd en energie vergen. Een goede posities realiseren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine is namelijk een lange termijn strategie. Het doorgaans bekende zinnetje: ‘Ik wil hoger in Google’, doelend op de organische zoekresultaten, is niet zo maar te beantwoorden met: ‘Prima, komt voor elkaar, morgen sta je in de top 3’. Neen, een duidelijk verschil dus met SEA waarbij direct resultaat kan worden geboekt.
#3. Transparantie van kosten
Het vergelijken van SEO en SEA op het gebied van kosten is een belangrijke factor in deze. Het is niet zozeer de hoogte van de kosten, maar wel de transparantie van deze kosten. Daarmee wordt bedoelt dat bij SEA elke euro die je erin stopt, dadelijk specifiek te herleiden is naar het resultaat dat er uitkomt. Bij SEO is dit ‘specifieke’ een stuk lastiger. Een mooi voorbeeld hierbij is de wijze waarop je te maken hebt met concurrentie. In het geval je gestart bent met een SEO traject op een concurrerende markt waar veel concurrenten ook bezig zijn met SEO kan de doelstelling zijn je (organische) positie te behouden. Dit zorgt dus niet direct voor meer omzet onder de streep, maar resulteert er wel in dat je geen omzet verliest. Hierbij is dus voornamelijk het verschil dat je niet elke euro die je in SEO stopt direct kan herleiden aan het resultaat. SEO is dan ook altijd een lange termijnstrategie, waarbij SEA juist op korte termijn resultaat kan opleveren.
Keuze voor SEO/SEA
Wellicht de meest belangrijke learning uit bovenstaande is dat je nooit een bepaald middel wilt inzetten ‘om het inzetten’. Kijk altijd eerst naar het doel in relatie tot het budget en de middelen die je hebt. Wellicht is het namelijk helemaal niet rendabel SEO in te gaan zetten op dit moment. Wellicht wil je er eerst voor zorgen dat er omzet binnenkomt, waarmee vervolgens de lange termijn kan worden opgezocht met SEO. Strategie is hierbij veel belangrijker dan je wellicht dacht. Tot slot kunnen SEA en SEO elkaar ook versterken. Een mooi voorbeeld is het adverteren op eigen merknaam. Uit onderzoek van Bing blijkt namelijk dat wanneer bij merk gerelateerde zoekopdrachten, die zowel een advertentie als een organische zichtbaarheid hebben, 90% van de zoekopdrachten voor jou zijn. Wanneer je geen advertentie draait op je merknaam komen slechts 56% van de zoekers naar je website. Dan is nog niet eens het geval besproken indien een concurrent adverteert op jouw merknaam. Kortom zijn er dus meer verschillen te herkennen tussen SEO en SEA die belangrijk zijn in je beslissing om één (of beide) van deze middelen in te zetten.